| 25.11.2020

Sapte intrebari pe care trebuie sa ni le punem inainte sa jucam o mana de poker (partea 1, intrebarile 1-3)

0 0 votes
Article Rating

Jucatorii profesionisti de poker iau intotdeauna in considerare mai multi factori inaintea luarii unei decizii, fie ca este vorba de un call pe flop sau turn, ori un bluff pe river, ei punandu-si mereu intrebari multiple in fiecare situatie de joc. In poker, nu este suficient sa ne uitam doar la cartile noastre si sa jucam board-urile, ci este necesar sa luam in considerare si alte variabile inainte de a ne hotari asupra unei decizii. Asadar, ce intrebari trebuie sa ne punem inainte sa jucam o mana de poker si cum ne pot influenta acesti factori in luarea unei decizii finale? Iata 7 intebari pe care trebuie sa ni le punem la masa de joc:

1. Ce carti am in mana?

Este intrebarea pe care si-o pun in primul rand jucatorii incepatori, acestia uitandu-se intotdeauna (doar) la cartile pre-flop. De pilda, un 2-7 este o mana care in aproape 100% din timp va merge in muck, in vreme ce A-K, o mana foarte puternica din partea de sus a range-ului, va fi jucata in aproape 100% din timp. Amintiti-va insa ca aceasta este doar o intrebare pe care trebuie sa ne-o punem inainte de a juca o mana, iar faptul ca jucam cartile bune si le foldam pe cele proaste, nu ne face sa fim un jucator grozav. Daca ar fi asa, pokerul ar fi foarte simplu pentru totata lumea. Intrebati-va intotdeauna ce carti aveti in mana, inainte insa de a va pune si urmatoarele 6 intrebari.

2. Care este pozitia mea la masa?

Pozitia in poker este unul dintre cei mai importanti factori de care trebuie sa tinem cont si in general reprezinta o problema mai ales pentru jucatorii incepatori. Daca carti precum AA si KK pot fi jucate fara probleme din orice pozitie cu raise, alte carti precum mainile marginale ca QJo sau KTo incep sa depinda de pozitie in privinta modului in care sunt jucate sau daca acestea sunt jucate sau nu. Cea mai puternica pozitie de la masa este cea din buton, intrucat jucatorul care se afla in aceasta pozitie vorbeste ultimul intr-o mana. Alta pozitie puternica este cea din cutoff, deoarece dupa aceasta pozitie mai vorbeste doar butonul. Atunci cand vorbesti ultimul, stii ce mutari fac adversarii tai si practic ultimul cuvant in mana iti apartine. KTo este o mana puternica pentru a da open din buton, insa atunci cand jucatorul primeste aceasta carte intr-o pozitie de inceput, mana devine una slaba, intrucat eroul are toata masa in spate. AJo este o mana foarte puternica care poate fi jucata din multe pozitii, insa in utg sau utg+1 la o masa de 9 oameni, open-ul poate deveni discutabil: alti factori vor intra in calcul daca aceasta va fi jucata sau nu.
Pozitia in poker este esentiala, atunci cand suntem in pozitie avem incredere si putem juca o gama variata de maini, putem juca check in spate, putem face semi-bluff-uri cu draw-uri, putem controla marimea poturilor sau putem face mutari de avansati precum float-urile. Cand suntem in afara pozitiei, mainile marginale si cele slabe ne pot pune in diverse situatii problematice, nemaiputand controla mana chiar si in fata unor jucatori mai slabi decat noi. Asadar, tineti intotdeauna cont de pozitia in care va aflati la masa inainte sa jucati o mana.

3. Ce stack am? Ce stack au adversarii?

Marimea stack-ului pe care un jucator il are intr-un turneu reprezinta un alt factor important de care acesta trebuie sa tina cont inainte sa joace o mana. Daca avem 10 blinduri, ne aflam in buton si avem o mana precum AJo, vom lua o decizie simpla, aceea de a intra all-in. Daca avem 100 de blinduri, ne aflam in buton si avem din nou AJo, all-in-ul ar reprezenta o greseala (evident daca jucatorii din blinduri nu sunt shortstackeri). In cea de a doua situatie vom dori sa deschidem mana jucand cu raise si apoi sa jucam cu pozitie mana post-flop.
De-asemenea, si viceversa este valabila: nu tineti cont doar de marimea stackului vostru, ci si de stackurile adversarilor de la masa. De multe ori acest lucru este ignorat mai ales de catre jucatorii incepatori, care, de exemplu, izoleaza fara sa se uite ce stackuri au dupa ei, ori intra in spoturi dificile desi in stanga lor se afla jucatori cu stackuri asemanatoare sau chiar mai mari, care de-asemenea se afla implicati in mana.

(Partea 2 click aici)

Sursa foto: careerbuilder

Sapte intrebari pe care trebuie sa ni le punem inainte sa jucam o mana de poker (partea 1, intrebarile 1-3) comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
cele mai votate
noi vechi
Inline Feedbacks
View all comments