Povestea lui Stu „The Kid” Ungar, de 3 ori castigator de Main Event WSOP si unul dintre cei mai talentati jucatori din istorie
„E viata grea cu gamblingul, cu pokerul. Sa nu lasati niciodata pe cineva sa va spuna ceva diferit. Ganditi-va ce inseamna sa te asezi la o masa de poker cu oameni a caror singur scop e sa te curete, sa iti ia banii si sa te lase acolo sa vorbesti de unul singur despre ce nu a functionat bine in joc”, spunea Stu Ungar cu multi ani in urma.
Americanul Stu Ungar va ramane cu siguranta in istoria pokerului ca fiind unul dintre cei mai talentati jucatori pe care acest joc i-a vazut vreodata. Pana acum, Ungar ramane unul din cei doi jucatori cu cate trei Main Event-uri WSOP castigate in anii 1980, 1981 si 1997. Celalalt este Johnny Moss cu victorii in 1970, 1971 si 1974, dar in primele 2 editii jucatorii inscrisi in turneu au fost in numar de 7, respectiv 6, iar in prima editie, cea din 1970, nici macar nu s-a acordat un premiu pentru victorie, asa ca performanta lui Stu Ungar a fost evident mult mai greu de realizat decat cea a lui Moss.
Stu Ungar (1953-1998) a fost un jucator profesionist american de gin rummy, blackjack si poker, mai multi specialisti considerandu-l cel mai bun jucator de Texas Hold’em si gin din istorie. S-a nascut din parinti evrei si a copilarit in Manhattan, in cartierul Lower East Side. A avut o copilarie destul de grea: a ramas fara tata pe cand era in scoala gimnaziala, iar mama a ramas imobilizata partial in urma unui accident vascular. Stu Ungar era considerat inca din anii de scoala un geniu: citea fara greseala de pronuntie toate cuvintele din dictionar si apoi le memora definitiile, avea o inclinatie pentru a calcula sansele matematice in jocurile de gambling, la varsta de 10 ani avea sa castige primul sau turneu de gin, iar mai apoi reusise „sa sara” din clasa a 6-a direct intr-a 8-a. Cu toate acestea, in clasa a 10-a renunta la scoala pentru a deveni jucator profesionist de gin rummy si traieste din joc in urmatorii ani. In anul 1976, era considerat deja drept unul dintre cei mai buni jucatori de gin rummy din New York.
Ungar incepe sa umble in anturaje dubioase, alipindu-se de o figura cunoscuta a criminalitatii din New York, in persoana lui Victor Romano, unul din cei mai buni jucatori de carti din acea perioada, care il ia sub aripa protectoare si ii devine mentor.
Cu toate acestea, in anul 1976 Ungar incepe sa acumuleze datorii in urma unor pariuri pe cursele de cai si este nevoit sa paraseasca New York-ul, mutandu-se in Miami. Aici sta un an, iar in 1977 se muta in Las Vegas, unde o reintalneste pe iubita sa Madeline Wheeler, cea care avea sa ii devina nevasta in anul 1982.
Se spune ca Ungar a facut trecerea la poker dupa ce si-a curatat absolut toti adversarii la gin. Nimeni nu mai juca cu el de frica ca va pierde, lucru care s-a intamplat si cu Harry Stein, un jucator profesionist de gin, printre cei mai buni ai vremii, distrus de Stu Ungar cu 86 – 0 intr-un duel de Hollywood Gin mize highstakes.
Odata ajuns in Vegas, Ungar ar fi intrat intr-o sala de poker pentru a-l confrunta pe Billy Baxter, un jucator renumit al vremii, pe care l-a invins clar la heads-up castigand un premiu de $40.000. Jocul se petrecuse intr-un moment in care Ungar curatase toti jucatorii de gin rummy, dar inca nimeni nu ii cunostea abilitatile la masa de poker. De-altfel, mai tarziu, Ungar avea sa declare: „Intr-o buna zi e posibil sa apara un jucator de No Limit Hold’em mai bun decat mine. Ma indoiesc, dar se poate intampla asta. Dar va jur tuturor. Nimeni, niciodata, nu va juca gin mai bine decat o fac eu”.
In anul 1980, Stu Ungar se inscrie in Super Bowl of Poker Main Event, turneu despre care declara ca e primul pe care l-a jucat vreodata la varianta de joc No Limit Hold’em. Ungar e eliminat destul de repede pe locul 34 din 41, insa Doyle Brunson observa un lucru: „E prima oara cand vad la mese un jucator care urmareste atent turneul in continuare, chiar dupa ce acesta a fost eliminat”. Era momentul in care Ungar isi studia adversarii cu maxima atentie, incerca sa le gaseasca slabiciunile precum o vulpe sireata, sa le cunoasca tell-urile si ticurile, sa vada ce erori fac si in ce momente ale jocului. La cateva saptamani distanta, Stu Ungar se inscrie in Main Event-ul World Series of Poker achitand suma de $10.000, joaca heads-up-ul final cu Doyle Brunson pe care il doboara pentru un premiu de $365.000.
Noua stea a pokerului avea sa loveasca fulminant in anul urmator: inscris in evenimentul $10.000 No Limit Deuce to Seven Draw, Ungar avea sa stranga toate jetoanele din turneu si sa castige a doua sa bratara, iar cateva zile mai tarziu pe cea de a 3-a lovind din nou Main Event-ul de $10.000 buy-in si $375.000. Alti doi ani mai tarziu, vine a 4-a lovitura: Ungar doboara evenimentul $5000 Limit 7 Card Stud pentru $110.000.
In tot acest timp, se intampla un lucru extraordinar in cazinourile din Vegas. Ungar pune un pariu de $100.000 cu Bob Stupak, un patron de cazinouri din Las Vegas, ca va reusi sa numere un shoe de 6 pachete de carti la Blackjack si sa indice cu exactitate care este ultima carte care ramane in shoe. Stupak nu-l crede, pune pariul, iar Ungar castiga, determinand cu precizie numarul si culoarea ultimei carti ramase in shoe.
Urmeaza o perioada despre care nimeni nu vrea sa vorbeasca prea mult, iar viata lui Stu Ungar se distruge treptat in urmatorii ani. Ungar cade prada drogurilor, acumuleaza datorii la pariuri sportive, divorteaza de sotia sa, dar reuseste sa renasca precum Pasarea Phoenix cand putini se mai asteptau: in anul 1997, Ungar se inscrie din nou in Main Event-ul WSOP si obtine cea mai stralucitoare victorie din intreaga cariera, castigand al treilea titlu mondial si un premiu de $1.000.000.
Un an mai tarziu, in 1998, Billy Baxter se ofera sa-i plateasca intrarea in Main Event, dar cu 10 minute inainte de inceperea acestuia, Ungar ii spune lui Baxter ca nu este in stare sa joace turneul si ca principala problema pentru care nu o face e abuzul de droguri din ultimele saptamani de dinaintea turneului. „Decat sa intru si sa ma fac de rusine, mai bine nu o fac”, ar fi spus Stu Ungar. In ultimele luni de viata din anul 1998, Stu Ungar se cazeaza la diverse hoteluri si moteluri din Las Vegas, parasind rareori camerele. Pe 22 noiembrie 1998, la 2 zile dupa cazarea la motelul Oasis din Las Vegas, Ungar este gasit mort, intins pe podea. Vestea socheaza pe moment, insa dupa cum avea sa declare Doyle Brunson: „Toata lumea s-a simtit teribil, dar nu a fost o surpriza”.
Aceasta este povestea pe scurt a vietii marelui jucator de poker si gin rummy Stu „The Kid” Ungar, o figura marcanta a anilor `80 si `90 despre care se crede, ca daca ar mai fi trait, ar fi reusit sa castige multe alte bratari la World Series of Poker, locul unde a intrat fulminant pe scena, unde a stralucit si de unde a plecat mult prea devreme la varsta de 45 de ani.
Sursa foto: Online Poker in Australia