admin | 19.02.2015

Nu va panicati: Pokerul este departe de a fi rezolvat

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>

PicIn urma cu cateva luni o echipa de programatori a pretins ca a realizat un program denumit Cepheus care a rezolvat aproape in totalitate jocul de heads-up in varianta de joc Limit Holdem. Doi jucatori, 2 carti in mana, limite fixe de pariere.  Adica cea mai simpla versiune de poker pe care o putem juca. A fost o munca extraordinar de solicitanta, dar felicitari lor pentru realizarea acestui program.

Un respectat jucator de poker, coach si autor de strategii – Chris Wallace ( Fox ) nu este de acord cu ideea ca pokerul a fost rezolvat si explica intr-un articol pentru Bluff Magazine motivele pentru care crede acest lucru. In plus el spune ca mai e mult pana cand jocul va fi complet rezolvat si chiar daca va fi rezolvat nu isi va pierde din popularitate.

Este evident faptul ca cu cat jocurile sunt mai complexe, cu atat ele sunt mai greu de rezolvat. De exemplu, cantitatea de informatie stocata pentru crearea programului imbatabil a totalizat 260 de terabytes. Ganditi-va doar la faptul ca multi dintre noi avem in computere doar 1/4 dintr-un terabyte, ceea ce inseamna totusi o cantitate considerabila. De exemplu, daca am vrea sa downloadam aceasta cantitate uriasa la o viteza normala de download, am avea nevoie de 5 ani de zile.

In continuare, daca am vrea sa rezolvam jocul de Limit Holdem cu 3 jucatori la masa, volumul de munca si de stocare al informatiei nu ca s-ar dubla, el s-ar multiplica de un numar „n” de ori. Daca am indrazni sa ne gandim deja la full ring, nu am putea nici macar sa pronuntam numerele pe care le avem in fata noastra. Am avea nevoie de calculatoare speciale pentru a afisa macar acele numere uriase. Daca ne-am gandi la un joc 10-handed, calculatorul ar fi deja depasit si nu l-ar putea rezolva. Ar fi hilar sa il mai facem si no limit, acolo unde bet-urile nu mai sunt limitate, in valori fixe. Doar cantitatea de informatie necesara bet-sizing-urilor ar fi una uriasa si nici macar nu se stie daca acest numar ar putea fi macar calculat.

Multi se intreaba ce vor face daca cumva jocul de poker va fi rezolvat. Ne vom opri cu totii sa il mai jucam? Haideti sa aruncam privirea asupra unui joc de carti ultra simplu care ne va arata ca exista multiple solutii de rezolvare si ca unii pot fi in continuare mai buni decat altii.

Va mai amintiti de jocul Casino War? Sau poate cunoasteti varianta romaneasca. Pe scurt, Razboi. Fiecare jucator tragea din pachet aleator o carte, iar cel care avea cartea cea mai mare castiga. Singura diferenta in exemplul nostru, este ca fiecare jucator va scrie o anumita valoare de la $1 la $5 pe fata unei carti de joc, iar cea mai mica valoare inscrisa pe carte va fi platita de cel care pierde respectiva mana.

Sa luam un exemplu: Iulian si George joaca acest joc. Fiecare dintre ei va scrie un numar de la $1 la $5 pe fata cartilor de joc din pachetul lor. Daca Iulian extrage din pachet un popa, iar George un valet, atunci George ii datoreaza lui Iulian cea mai mica suma scrisa pe fetele celor doua carti. Daca Iulian a scris $4 pe popa din mana lui, iar George a scris $2 pe valetul lui, atunci George va trebui sa ii plateasca lui Iulian $2.

Ganditi-va un moment cum ati putea sa nu pierdeti la acest joc. Exista doua solutii pentru a fi de nebatut. Prima dintre ele este sa scrieti $1 pe fiecare carte din pachetul vostru. Nici nu mai conteaza ce scrie adversarul vostru, pentru ca fiecare mana va valora $1. Pe termen lung, cele doua pachete se vor anula iar jucatorii vor fi break-even, asadar nimeni nu castiga. Este o solutie pe care computerul o va gasi extrem de repede. Nu puteti castiga si nu va puteti exploata adversarul, insa nici nu puteti fii exploatat. Nimeni nu castiga, nimeni nu pierde.

Totusi, multi dintre voi probabil nu se multumesc doar sa iasa break-even intr-un joc, ci vor sa castige. Exista o alta solutie care v-ar putea face sa fiti castigatori? Ganditi-va ce s-ar intampla daca ati scrie $5 pe fata fiecarui as din pachetul vostru si $1 pe fata tuturor celorlalte carti. Pe termen lung veti face profit impotriva oricarei strategii a adversarului vostru, cu exceptia celor doua care au fost prezentate mai sus. Exista si alte strategii intermediare intre cele 2, mai bune decat cea de a scrie $1 pe fiecare carte, dar nu la fel de bune ca aceea de a scris $5 pe asi si $1 pe celelalte carti.

Strategia cu $5 si $1 se aseamana pe undeva cu solutia rezolvarii jocului de Limit Holdem. Joaca foarte bine si este de nebatut, insa nu va face la fel de multi bani ca un jucator bun in fata unuia slab. Un astfel de program nu se poate ajusta exploatand slabiciunile din jocul adversarului.

In fata unui adversar care nu face raise si nu foldeaza niciodata, cati bani vei putea face? Te vei ajusta rapid sa dai bet intotdeauna cand ai mai mult de 50% equity impotriva unei maini aleatorii, sa dai check atunci cand ai sub 50% si vei castiga rapid banii celui cunoscut sub numele de calling station. De fapt vei castiga mai repede decat cel mai imbatabil program, intrucat computerul va fi programat sa joace ca impotriva unui jucator foarte dificil.

Abilitatea noastra de a ne schimba strategiile constant si de a exploata jucatorii slabi ne separa de „gandirea” unui computer. Daca scopul tau este sa fii de nebatut intr-un joc de heads-up, atunci calculatorul va fi perfect. Daca scopul tau este sa faci bani, atunci cel mai probabil computerul nu e foarte bun intrucat jocurile de heads-up Limit Holdem sunt foarte rare azi si nimeni nu va vrea sa joace impotriva unui computer.

Sa implementezi gandirea umana unui calculator determinandu-l sa exploateze greselile adversarului si sa se ajusteze intotdeauna fata de oponentii de la masa este un lucru la care inca nici nu ne putem gandi si este posibil ca toata cantitatea de stocare a informatiilor de pe Pamant sa nu fie suficienta pentru a realiza „programul perfect”. Jocul de poker este considerat a fi cel mai complicat si complex joc pe care oamenii l-au inventat vreodata si este departe de a fi rezolvat, iar variante de joc precum Pot Limit Omaha cu stack-uri intre 40 si 300 de blinduri si 9 jucatori la masa nu vor fi rezolvate probabil niciodata.

 

 

Nu va panicati: Pokerul este departe de a fi rezolvat comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments