| 05.11.2011

John Vorhaus

0 0 votes
Article Rating
John Vorhaus
John Vorhaus

Holdem Romania: Cum ai luat contactul cu pokerul si de cat timp joci profesionist?
John Vorhaus: Am jucat poker de cind am fost in stare sa-mi tin cartile in mana. Imi aduc aminte clar, cum jucam poker cu familia mea, pe masa din bucatarie, la varsta de sapte sau opt ani. De asemenea, am jucat poker regulat cu prietenii in liceu si la universitate. Nu am devenit profesionist pana in 1988. Atunci, eram un membru al Uniunii Scriitorilor Americani si “breasla” mea a intrat in greva, lasandu-ma cu mult timp liber pe cap. M-am abatut intr-un cardroom din California de Sud si m-am lasat instant prada tentatiei.
Cel mai bun lucru pe care l-am facut cand am devenit serios in ceea ce priveste pokerul a fost sa scriu despre aceasta. De fapt, chiar inainte sa fi invatat jocul, i-am abordat pe cei de la publicatia Card Player si le-am spus:”Uitati, nu stiu nimic despre poker, dar voi invata si in timp ce invat vreau sa scriu despre aceasta.” Pareau incantati de sinceritatea mea-si de curaj- asa ca m-au angajat. Morala povestii, copii: Daca exista ceva pe care vreti sa-l invatati, gasiti pe cineva care sa va plateasca sa-l predati.

Holdem Romania: Poti numi o figura influenta in evolutia ta ca jucator de poker?
John Vorhaus: Mike Caro, “Geniul Nebun al Americii” a fost instrumental in cresterea mea. La data la care am inceput sa scriu, el era unul dintre putinii ganditori seriosi ai pokerului si generos, m-a luat sub aripa sa, impartasindu-mi strategiile proprii si chiar lasandu-ma sa-i predic “evanghelia”. De asemenea, ii sunt dator vandut lui Annie Duke, care m-a introdus in comunitatea UltimateBet si m-a invatat cum sa joc poker “balls out”(agresiv).

Holdem Romania: Toata lumea stie ca esti un scriitor si un scenarist foarte apreciat. Pentru ca sa te pliezi pe acest tipar, sunt sigur ca este nevoie sa posezi un simt fin in observarea naturii umane. Cum te-a ajutat acest lucru in cariera ta in poker?
John Vorhaus: Categoric, cele doua se intrepatrund. De exemplu, jucand poker am descoperit abilitatea de a citi mintea. Pe o mana sigura, mi-am dat seama ca imi era frica ca oponentul meu sa parieze. Am realizat rapid ca el se temea de ACELASI LUCRU. Deci, aici rezida trucul citirii mintilor: Tot ceea ce gandesc toti jucatorii este identic in proportie de 90%. Invata sa-ti citesti propria minte(ceea ce in mare inseamna sa fii onest si sa te accepti) si esti pe drumul cel bun in a le citi mintea celorlati. Reiese ca acelasi lucru se aplica si la scris: daca vei fi in stare sa scrii intocmai adevarul despre experientele personale, vei putea “transfera” acel adevar la aproape orice personaj sau situatie pe care ti-o poti imagina. Cand profesorii tai spun: “Scrie despre ce stii”, de fapt zic:”Cunoaste-te pe tine insuti si dupa scrie despre aceasta”.

Holdem Romania: Stiu ca ai o casnicie minunata. Pe partea cealalta, pokerul inseamna urcusuri si coborasuri. Cum se impaca sotia ta cu ideea ca tu sa pierzi un joc?
John Vorhaus: Sotia mea mi-a oferit intotdeauna suportul sau. De fapt, cred ca isi doreste sa joc la mize mai mari decat o fac acum. Stie cata bucurie imi ofera acest joc si imi incurajeaza orice vis sau aspiratie pe care le am in aceasta directie. Totusi, aceasta se intampla la un moment in care ne bazam pe trei lucruri: o casatorie sigura, siguranta financiara, o istorie lunga. Pentru cuplurile tinere, in special pentru acelea care se afla pe un teren financiar care se zguduie, pokerul poate fi brutal. Cele doua elemente cheie pentru a face pokerul si o relatie sa mearga sunt:1) Spune adevarul intotdeauna si 2) Nu risca niciodata mai mult decat iti permiti sa pierzi.

Holdem Romania: Dupa parerea ta, care sunt cele trei caracteristici pentru a deveni un jucator “world class”? Difera aceste trei caracteristici daca cineva vrea sa fie un jucator notoriu de turnee sau unul de jocuri cash?
John Vorhaus: Bineinteles ca e nevoie de mai mult decat trei, dar primele trei care imi vin in minte sunt: rezistenta fizica, disciplina si stapanirea de sine. Rezistenta fizica: ca sa fii un castigator de cursa lunga in turnee sau jocurile de cash trebuie sa fii capabil sa parcurgi distante considerabile, sa te concentrezi la joc zeci de ore si niciodata sa nu-ti pierzi focalizarea.Disciplina: Multi dintre jucatorii de poker au regrese in jocul lor. Se tilteaza sau isi pierd banii pe jocuri triste de genul blackjack sau pariuri sportive. Daca esti un jucator de poker, NU esti un gambler si aptitudinile tale de management ale banilor sunt vitale pentru succes. Stapanirea de sine: Nu trebuie sa te temi. Sa te temi ca vei pierde. Nu trebuie sa-ti fie frica sa iesi din joc. Nu trebuie sa-ti fie teama sa dai un call mare- sa arunci o mana mare. Cei mai buni jucatori de poker mondiali au inimi de leu.

Holdem Romania: Care este cea mai lunga sesiune de poker pe care ai jucat-o si cum ai reusit sa iti pastrezi concentrarea pe o perioada atat de lunga?
John Vorhaus: Am avut partea mea de nopti pierdute , dar aceasta nu s-a datorat faptului ca jocul imi era favorabil. M-am lasat cuprins de atmosfera si nu m-am putut desprinde. Cel mai mult poker pe care l-am jucat doua zile fara oprire a fost in 2006, la World Series of Poker, cand am terminat pe locul 9 in event-ul seniorilor. Au fost doua zile de cate douasprezece ore de joc una dupa alta si a fost o adevarata provocare sa raman ager. Din fericire, nu am avut multe chipsuri de-a lungul intregului turneu si asta m-a tinut concentrat pe supravietuire.Cumva m-am descurcat.

Holdem Romania: Joci vreodata online? Daca da, cum variaza strategia ta fata de jocurile live?
John Vorhaus: Joc putin online. Joc doar heads-up-uri, sitngo-uri si doar la mize mici. De ce? Deoarece atunci cand joc online joc de placere si heads-up-urile sunt cel mai dens pachet de divertisment in poker pe care il poti avea. Am scris doua carti despre pokerul online si cred ca reprezinta o gaura pentru cei mai multi dintre jucatori si un centru al profitului pentru doar cativa dintre ei. Rata de joc sugereaza ca rake-ul devine intolerabil de-a lungul timpului. Daca esti un jucator excelent poti prinde pestele cel mare si sa iesi. Dar adu-ti aminte sa iesi!

Holdem Romania: Cat de greu este pentru tine sa ai un “tell” despre oponentul tau in timp ce joci online?
John Vorhaus: Tell-urile sunt usor de gasit online( cititi KILLER POKER ONLINE sau KILLER POKER ONLINE/2 pentru mai multe), dar se refera la modurile de pariere si nu la caracteristicile comportamentale. Poti detecta atunci cand un jucator actioneaza impropriu, fie prin marimea bet-ului sau, fie datorita timpului necesar pentru a face mutarea. Bineinteles, intarzierea poate fi o inselaciune- ar putea doar sa-si dea jos pisica de pe tastatura, dar, in general, jucatorii online actioneaza intr-o maniera consistenta, si cand ies din tipar, iti spun ceva foarte folositor privitor la mainile lor.

Holdem Romania: Contra cui ti-ar placea cel mai mult sa joci? Cine ar ajunge la masa ta elitista?
John Vorhaus: Annie Duke, Chris Ferguson, Mike Matusow si Tony G( pentru divertisment), Phil Hellmuth(pentru divertismentul absolut), Barry Greenstein, prietenul meu Mark Seif si Cowboy Wil Wheaton. Ar fi un joc foarte distractiv.

Holdem Romania: Cu toata publicitatea exagerata din jurul pokerului si influxul de celebritati jucatori, vezi potential in acesti noi jucatori sau tot profesionistii caliti vor domina in timp?
John Vorhaus: Frumusetea pokerului in secolul XXI consta in faptul ca exista atat de multa informatie disponibila incat oricine poate sa-l invete. Multumita internetului, jucatorii tineri isi pot forma in numai cateva luni o experienta adunata intr-o viata intreaga. Pe aceasta cale, tinerii pot sa depaseasca dezavantajele pe care le aveau odinioara in fata profesonistilor caliti: cunostinte si experienta. In legatura cu aceasta, cei tineri au rezistenta fizica, o buna concentrare si adesea o temeritate cruda. Acesti factori, cred, le confera jucatorilor tineri un avantaj real asupra profesionistilor. Bineinteles, in zilele noastre incepatorilor nu le trebuie mult timp ca sa devina veterani, deci linia dintre tinerei si profesionisti devine din ce in ce mai fina.

Holdem Romania: Daca ar fi sa sponsorizezi un incepator si sa-l ajuti sa devina un profesionist ce trei caracteristici de joc ar trebui sa aiba el sau ea?
John Vorhaus: In primul rand, angajamentul. Nu vreau sa-mi pierd timpul cu orice protejat care nu este pregatit sa traiasca si sa moara cu si pentru joc. In al doilea rand, disciplina de fier. Pokerul nu accepta slabiciuni- si nici viata unui jucator profesionist de poker. Daca nu esti serios in ceea ce priveste pokerul ca o cariera nu vei avea nici o sansa – si nu vei primi suportul meu. In al treilea rand, ma uit dupa un talent nativ fata de joc. Perseverenta si disciplina te pot ajuta numai pana la un anumit punct. Unii oameni au o inclinatie spre poker, iar altii pur si simplu nu.

Holdem Romania: Care este sfatul tau pentru incepatori?
John Vorhaus: Studiaza si pune in practica. Fii modest in ceea ce priveste jocul tau si intotdeauna cauta sa-l imbunatatesti. Daca nu devine mai bun incet, incet atunci devine mai prost incet, incet.

Interviu realizat de Chucky pentru holdem.ro.

John Vorhaus comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
cele mai votate
noi vechi
Inline Feedbacks
View all comments