admin | 31.12.2017

Fiecare bluff spune o alta poveste. Cand blufam, cum blufam, cat de mult blufam?

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>

bluffff Un articol aparut pe site-ul paulphuapoker.com vorbeste despre blufful in poker. Cand blufam, cum blufam, cat de mult blufam? Cat de dispusi sunt adversarii sa dea fold la un bluff al nostru, cat de mult trebuie sa investim intr-un bluff. Cum fiecare bluff, spune o alta poveste. Blufful este un capitol foarte important in poker. Face parte din numele jocului. Unul din posibilii predecesori ai termenului de „bluff” este jocul de origine germana: „pockspiel”, care se traduce prin „the bluff game”. Cel mai simplu mod de a castiga la poker este sa avem cea mai buna mana. Dar din pacate, acest lucru nu este cu putinta intotdeauna. Poate ca tragem la o culoare, care insa nu a venit sau poate ca am inceput mana in fata, dar adversarul a devenit mai bun pe parcurs. Sunt deja multi bani in pot. Dam fold pe river, zambim si spunem „well done?” Sau bluffam si incercam sa culegem potul desi avem mana mai slaba?
Cat de dispusi sunt adversarii sa foldeze la un bluff?
Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui atunci cand te decizi sa bluffezi pe river este urmatoarea: cat de dispus este adversarul la a da fold? Sunt cativa factori pe care trebuie sa ii iei in considerare: ce carti au venit si cat de mult v-au imbunatatit ele mana intre timp, cat de puternica e mana pe care adversarul tau de la masa ar putea sa o aiba, e un adversar precaut sau unul care, din firea sa naturala, e dispus riscului? Dar cel mai important factor este imaginea ta de la masa: ce crede adversarul despre tine? Paul Phua (n.r: jucator de highstakes din Macau, nr.1 HendonMob in Macau, detine Scoala Paul Phua Poker School), spune in video-ul de mai jos ca atunci cand a inceput sa joace poker, nu a bluffat niciodata. Dupa cativa ani de jucat poker cu jucatori foarte agresivi precum Tom Dwan, el si-a dat seama de valoarea bluffurilor la momentele oportune si a inceput sa bluffeze ocazional. Apoi a realizat ca de fiecare data cand bluffa, adversarii sai foldau aproape intotdeauna. A petrecut atat de multi ani fara sa bluffeze, asa incat regularii cu care juca nu realizau ca acesta a inceput sa faca bluffuri la masa. Dar daca Paul Phua forta nota si incepea sa bluffeze fiecare river, adversarii incepeau sa isi schimbe parerea despre imaginea sa la masa si i-ar fi dat calluri mai des. Asa ca trebuie sa fii foarte atent cu imaginea ta la masa de joc: daca ai jucat foarte tight pana acum, iti este foarte usor sa iti schimbi imaginea la masa si sa incepi sa bluffezi cu succes.

Cat de mult trebuie sa investesti in beturi atunci cand bluffezi?

A doua cea mai importanta intrebare este cat de mult trebuie sa investesti in beturi atunci cand bluffezi. Paul Phua spune in video-ul de mai jos ca jucatorii amatori de regula investesc prea multe fise atunci cand bluffeaza. Foarte des, daca un jucator iti va da call, el o va face si daca tu ai pariat doua treimi din pot, dar si daca ai pariat tot potul. De fapt, dand betul prea mare face ca mana sa arate inspre bluff, asa ca vei primi call mult mai des. Gandeste-te asa: cand bluffezi, tu vrei sa investesti in bet-uri minimum posibil la care ei ar fi dispusi sa foldeze. Cand ai cea mai puternica mana, tu vrei sa investesti in bet-uri maximum la care ei sunt dispusi sa dea call. Acum haideti sa vedem cand e profitabil sa pariem. In video, Paul Phua da exemplul unui pot de $500 pe river. Sa ziem ca tu stii ca mana mai proasta si vei pierde tot potul daca nu dai bet. Estimezi ca daca pariezi o suma rezonabila, sa zicem $300, ei vor da fold in 50% din timp. Merita acest bluff? Pai in 50% din timp ei vor da fold la blufful tau si atunci tu castigi cei $500 de jos, pot pe care altminteri l-ai fi pierdut. In cealalta jumatate din timp ei vor da call la blufful tau si vei pierde cei 300$ pariati. Vezi tu, situatia arata ca merita sa faci acest bluff.

Fiecare bluff spune o poveste

Mai exista un element crucial in toata nebunia asta cu blufful. Blufful tau trebuie sa spuna o poveste credibila. Hai sa zicem ca pe board sunt K Q 8 7 de culori diferite, iar river-ul vine un 3. Ai jucat pasiv mana si ai tras la chinta avand T J. Acum tu decizi sa bluffezi, in loc sa dai fold. Care-i povestea ta aici? Cu alte cuvinte, ce carti reprezinti sau ce vrei ca adversarii tai sa creada ca ai in mana? 3-ul nu completeaza niciun draw. Te-ar ajuta de exemplu doar daca ai avea K3 pentru doua perechi sau pereche de treiari pentru set. Dar daca ai jucat tight pana acum, ar putea adversarul tau sa creada ca ai dat call atat pre-flop cat si pe flop si turn cu o mana atat de slaba? Mai degraba deduce faptul ca tu bluffezi cu un draw ratat. Stu Ungar a dat odata un call nebun cu T high, deoarece a dedus perefect ca oponentul sau a bluffat cu un draw de chinta ratat.
Acum hai sa consideram ca pe river a venit o trefla, iar pe flop nu era una, ci doua trefle. Asa ca acum sunt trei trefle jos. Bluffand river-ul acum spui o poveste mult mai adevarata. Desi tu ai fost pe un draw de chinta, acum „ai facut culoarea pe river”. Bet-ul tau e foarte convingator si blufful are sanse mult mai bune de reusita.
Adu-ti aminte mereu de un lucru important: un jucator foarte bun va gandi mana strada cu strada, pana la play-ul jucat pre-flop, iar mai apoi flopul, turn-ul si river-ul, inainte de a da callul pe river. Daca el a mirosit ceva in toata povestea asta pana pe river, iti va da callul si daca imaginea ta la masa va fi una tight.

Click aici pentru video-ul realizat de Paul Phua despre blufful in poker

Fiecare bluff spune o alta poveste. Cand blufam, cum blufam, cat de mult blufam? comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments