admin | 18.01.2015

Este pokerul un joc de noroc sau unul de skill?

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>

luckorskill-680x365Ziarul britanic The Guardian a dedicat un amplu articol in care s-a dezbatut o tema devenita deja clasica, daca pokerul este joc de noroc sau joc de skill. Pokerul este un joc care a devenit tot mai popular de la an la an, acaparand tot mai multi jucatori din Statele Unite si din Europa, dar field-uri mari de jucatori se anunta pe viitor si din Asia acolo unde o buna parte din populatie manifesta deja interes pentru acest joc.

Se crede ca doi factori majori au contribuit la dezvoltarea pokerului: camerele video plasate la nivelul mesei si hocheiul pe gheata. De ce camerele video? In 1999 in cadrul unui show de televiziune care se numea Late Night Poker, au fost introduse aceste camere pentru ca spectatorii sa poata vedea cartile din mana jucatorilor, jocul devenind in acest fel mult mai interesant si mai captivant intrucat puteai stii intotdeauna ce carti are in mana un jucator, cand blufeaza sau cum gandeste anumite situatii particulare de joc. De ce hocheiul pe gheata? Pentru ca in anul 2004, in urma unui conflict de ordin financiar dintre Asociatia Jucatorilor Profesionisti din SUA si Federatia care organiza competitia cunoscuta sub numele de NHL, 1230 jocuri urmau sa fie anulate, iar in locul lor televiziunile nu aveau alternative mai bune decat acelea de a transmite la televizor competitii de poker. Cunoscand o astfel de crestere pe micile ecrane, poker-ul inregistreaza o crestere in perioada urmatoare si in randul site-urilor de profil, iar luand in considerare mai multe chestiuni legislative, trebuia stabilit daca pokerul era un joc de skill sau un joc de noroc. De exemplu, in anumite tari jocurile de noroc erau interzise fiind considerate ilegale, insa regulile acolo erau mult mai permisive in privinta jocurilor de skill.

Un articol aparut in urma cu cativa ani in Journal of Gambling Studies, argumenta faptul ca pokerul nu este exact jocul de skill pe care multi jucatori il credeau, ci el se bazeaza mai mult pe noroc. In urma unui experiment, 300 de jucatori au fost impartiti in 2 grupuri, Grupul Expertilor si Grupul Non-Expertilor, impartirea facandu-se in functie de cat de mult interes manifestau acestia pentru joc. Au urmat apoi 60 de maini de Texas Hold’em in care impartirea cartilor era oarecum stabilita de dinainte, toti jucatorii urmand sa primeasca maini bune, maini rele si maini neutre. La sfarsitul experimentului s-a constatat ca nu existau diferente mari de stack-uri intre Grupul Expertilor si Grupul Non-Expertilor, ceea ce a condus la ideea ca skill-ul nu a reprezentat un factor decisiv, iar de aici a fost trasa concluzia ca pokerul este un joc de noroc. Totusi in cadrul studiului realizat atunci nu se luase in considerare cel mai important aspect si anume factorul uman. Jucatorii nu se cunosteau intre ei, Expertii nu aveau nici o data suplimentara despre Non-Experti, nu stiau daca acestia sunt pasivi sau agresivi, daca blufeaza sau nu blufeaza mult, daca cer mult cu carte sau atunci cand nu au nimic in mana, iar cele 60 de maini erau un sample prea mic pentru a face cunoscute toate aceste lucruri. De ce prea mic? Pentru ca jucatorii profesionisti joaca intre 200 si 10.000 de maini zilnic, adica cu mult peste sample-ul de atunci. Cu alte cuvinte, mai trebuia stabilit si cum trebuia privit pokerul, ca un joc pe termen scurt sau ca unul la care trebuie sa te astepti la rezultate pe termen lung?

Saptamana trecuta, un studiu a scos la iveala faptul ca a fost realizat un program computerizat, un algoritm, despre care se crede ca a rezolvat in totalitate jocul de heads-up Limit Holdem, program denumit counterfactual regret minimisation (CFR). Cu alte cuvinte, cu toate ca nu castiga fiecare mana de poker, computerul devine imbatabil pe termen lung chiar si in fata celor mai buni jucatori din lume la aceasta versiune de poker. Pentru aceasta, computerul a rulat 2 luni jucand miliarde si miliarde de maini, creandu-si o baza uriasa de date ce totalizeaza 11 Terabyte cu toate combinatiile posibile de maini, moduri de a juca mainile si rezultate finale. Puteti incerca sa jucati impotriva lui Cepheus aici.

In vreme ce unii oameni nu sunt inca convinsi daca programul este chiar de nebatut, faptul ca niste specialisti au creat un algoritm care rezolva in mare masura poker-ul in aceasta varianta, pare sa spuna tot mai clar ca acest joc este mai mult decat un simplu joc de noroc. Evident, norocul inca isi are contributia sa in joc, ceea ce atesta faptul ca daca nu ar fi asa, Cepheus ar castiga fiecare mana intotdeauna, insa vechea si clasica intrebare daca pokerul este un joc de noroc sau unul de skill pare sa isi gaseasca raspunsul mai degraba inspre a doua varianta.

 

 

Este pokerul un joc de noroc sau unul de skill? comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments