Cazinoul australian Crown primeste o perioada de proba de 2 ani de zile in cazul acuzatiilor de spalare de bani
Unul dintre cele mai mari cazinouri din Australia, Crown, cunoscut si pentru organizarea celebrului festival Aussie Millions la fiecare inceput de an, are la dispozitie 2 ani de zile pentru a-si modifica modul in care isi desfasoara afacerile, in cazul in care va da gres urmand sa isi piarda licenta de functionare. In urma cu aproape un an de zile, lumea gamblingului din Australia suferea un soc imens: guvernul incepea o ancheta impotriva cazinoului Crown, acuzat de faptul ca prin intermediul conturilor sale s-ar fi spalat bani, fiind implicati chinezi asociati cu crima organizata. Raportul final a fost finalizat in februarie anul acesta, fiind scoasa la iveala activitatea de spalare de bani. Comisarul Patricia Bergen spune ca „Crown faciliteaza spalarea banilor, expune personalul la riscul detentiei intr-o jurisdictie straina si urmareste relatii comerciale cu persoane legate de grupuri criminale”.
Potrivit unui raport de la Reuters, autoritatile de reglementare a jocurilor de noroc din Australia au lansat recent un raport prin care Crown Resorts era numit drept nepotrivit pentru a detine o licenta de functionare in domeniul jocurilor de noroc, insa guvernul a decis sa acorde companiei o perioada de proba de 2 ani de zile, in loc sa revoce licenta in totalitate.
Autoritatile de reglementare vor supraveghea cu stricteze operatiunile de zi cu zi in urmatoarea perioada de timp, iar la sfarsitul termenului vor decide daca compania este apta sa detina in continuare licenta. De-asemenea, pe perioada de proba un manager independent va putea sa investigheze functionarea cazinoului in orice moment, sa influenteze deciziile consiliului de administratie si sa inspecteze registrele. Daca acest manager va considera ca Crown nu si-a imbunatatit functionarea in tot acest interval de timp, licenta de functionare ar putea fi anulata.
Odata cu perioada de proba, Royal Commission, entitatea care a scris raportul, recomanda si o amenda de 100 de milioane de dolari australieni (aproximativ 75 de milioane de dolari americani) si il obliga pe miliardarul James Packer sa isi reduca actiunile la Crown de la 37% pana la 4% pana in septembrie 2024.
Despre Packer, cea mai recenta publicatie a Royal Commission spunea ca: „a actionat in moduri ilegale, necinstite, lipsite de etica si manipulatoare” si ca actiunile sale „au fost atat de dureroase incat este greu de imaginat ca ar putea fi implicat intr-o corporatie atat de cunoscuta”.
Sursa foto: Nikkei Asia