| 05.11.2011

Trecerea de la Holdem la Omaha

0 0 votes
Article Rating

Acest articol presupune ca te muti la Omaha cu niste cunostinte de Hold’em.

Spre deosebire de Hold’em, Omaha este un joc care se bazeaza pe avantaje delicate. In majoritatea cazurilor, cel mai bun procentaj pe care il poti obtine este de 60% vs 40%.

Vei juca aproape fiecare mana de omaha in zone nesigure, zone delicate. Pentru a avea succes, trebuie sa fii neobosit cu value bets, sa fii calm cand esti in pierdere. Chiar daca cineva are nuts pe flop, exista altcineva care pe river ar putea fi mai bun. De asta Omaha nu functioneaza bine ca no-limit. Daca jocul ar fi fost no-limit, atunci cel care prinde nuts pe flop ar fi all-in si jocul nu ar mai avea niciun farmec.

Pentru a juca Omaha cu succes, trebuie sa intelegi sa ai aproape intotdeauna sanse de castig de 60% in cel mai bun caz, dar in cel mai rau caz esti in spate cu 20 de procente.

[ad#text_ads1]

Pe scurt, ca un jucator de Hold’em trebuie sa faci un pas inapoi, si sa lasi increderea care vine odata cu lovirea unui flop. Trebuie sa te separi de increderea care vine atunci cand ai un draw mare si trebuie sa intelegi ca adesea, netinand cont de situatie, esti cam la egalitate in ceea ce priveste castigurile si pierderile.

Acest joc nu este pentru cei slabi de inima, acesta fiind mai degraba pentru jucatorii care sunt dispusi sa fie agresivi, astfel incat sa isi puna banii in pot.

Cei mai buni jucatori de Omaha inteleg conceptul din acest articol, si sunt dispusi sa riste banii, stiind ca sansele ca tu sa te arunci, impreuna cu sansele lor de castig de 60% sunt o propunere decenta.

Daca nu esti dispus sa joci cu cineva care face beturi toata noaptea, atunci ar trebui sa joci un joc diferit. Omaha nu este un joc care sa fie jucat tight, iar daca acesta este singurul tip de poker pe care il joci, atunci iti va fi foarte greu.

Daca esti dispus sa faci acest lucru, atunci rezerva-ti ceva timp sa procesezi aceste informatii si sa intelegi unde anume te afli . Odata ce stii unde te afli, vei sti unde trebuie sa ajungi daca vrei sa fii in top.

Valoarea relativa a mainii

Cel mai mare lucru pe care trebuie sa il intelegi la Omaha este schimbul in valoarea mainii. Cei mai multi jucatori de poker nu cunosc toata matematica din spatele probabilitatilor din poker. Un bun jucator de poker stie ca full house este mai mare decat chinta, se face mai greu decat chinta, poate stie chiar si probabilitatea obtinerii unui full house. Dar putini jucatori iti pot spune cum sa calculezi aceste sanse, si mai mult de atat, ce anume inseamna.

Trebuie sa incepi Omaha bazandu-te pe principalele cunostinte din poker pe care le ai, si sa te adaptezi in orice situatie. Unul dintre cele mai importante lucruri este diferenta dintre valoarea relativa a mainii in jocul de Omaha si cel de Hold’em.

Daca ai din flop cele mai bune 2 perechi, nu exista posibilitate de culoare sau de chinta in flop, probabil ca vei paria foarte mult la Hold’em. Mana ta este a 2-a dupa un set, deci esti in pozitie buna. Din pacate, daca ai jucat mult Hold’em, aceasta intelegere despre cele mai mari 2 perechi este asemanatoare cu intelegerea despre lucrurile de baza din poker. Cand stai la o masa de Omaha si ai in flop acelasi lucru, sunt sanse mari sa te simti ca la Hold’em. Inainte sa iti pierzi capul si tot ce ai in fata, trebuie sa reevaluezi situatia, decat sa te bazezi pe experienta din Hold’em.

Desi daca ai din flop primele 2 perechi este destul de bine, nu ai neaparat cea mai buna mana. De fapt, este posibil ca adversarii sa aiba wrap draw-uri, fara sa aiba vreo pereche. Mai adauga faptul ca poti sa dai de cineva care are un set deja, si te afli intr-o pozitie foarte vulnerabila. Cand iti permiti sa fii confortabil si increzator cu mana ta, cand de fapt esti slab si vulnerabil, te indrepti spre o prapastie fara fund.

[ad#text_ads2]

Ca sa fim clari, nu vrem sa arunci toate cunostintele despre poker si sa o iei de la inceput, dar trebuie sa intelegi ca trebuie sa construiesti peste cunostintele din hold’em.Pana la urma, valoarea mainilor nu se schimba, dar fii atent la draw-uri, chiar si backdoor (turn + river). La Omaha nu esti chiar asa de puternic precum crezi.

Decat sa iti evaluezi mana pe flop, apoi sa te adaptezi dupa turn si river, ai vrea sa te gandesti ca o evaluare preliminara a flopului, apoi sa comentezi despre mana ta dupa ce s-a dat turn-ul. Flopul ofera o idee despre mana ta, daca vrei sa continui, si o idee de baza despre potul pe care il vei juca.

Dupa ce s-a pus turn-ul, exista numai maini facute si draw-uri. Daca ai top set dupa turn, trebuie sa vezi daca si cum poti paria. Daca vrei sa ai succes la Omaha, nu trebuie sa te bazezi numai pe cunostintele din Hold’em. Rezerva-ti timp sa te gandesti la fiecare mana ca si cum nu ai mai fi jucat poker pana acum, si sa evaluezi situatia cat de bine poti. In final, tine minte regula de aur de la Omaha : “daca nu ai cea mai buna mana, atunci sunt sanse foarte mari ca altcineva sa o aiba”

Trecerea de la Holdem la Omaha comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
cele mai votate
noi vechi
Inline Feedbacks
View all comments