admin | 05.11.2011

Zehn – Sfaturi excelente

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
Zehn
Zehn

Va prezint unul din cele mai interesante interviuri realizate de mine. Este vorba de un jucator care este prezent la mesele cu mize mari din cazinourile din Bucuresti sau la turneele importante din lume. Joaca si pe internet pe Ultimate Bet si pe Pokerstars. Nu a vrut sa isi dezvaluie identitatea asa ca il vom numi „Zehn”. Poate e mai bine asa…

Holdem Romania: Cum si cind te-ai apucat de poker? Ai avut vreun mentor? Ai citit carti?
Zehn: Poker joc din copilarie (ma refer la forma populara a pokerului in Romania, 5 cards draw, deck de 32 de carti), m-a invatat cineva cand aveam 6 ani. Jucam mult cu prietenii de varsta mea, aproape niciodata fara miza (de altfel, in opinia mea, este de neconceput sa poti invata bine jocul de poker jucand fara miza, spre deosebire de bridge, gin rummy sau alte jocuri aproape exclusiv bazate pe calcule si noroc, pokerul are si o componenta emotionala puternica, pe care este de preferat sa o dezvolti si stapanesti cat mai din timp).

Cand m-am apucat de Holdem nu citisem nimic despre joc, iar de mentor nici vorba. In ring, cand am observat ca exista jucatori castigatori per ansamblu, considerati buni, am incercat sa ma apropii de ei si sa invat cate ceva de la ei. Unii mi-au permis aceasta apropiere, au fost deschisi, altii nu. Mentor e mult spus, dar in timp, am incercat sa adopt atitudini care mi-au placut ale unora, cate ceva din stilul lor sau al altor jucatori buni intanliti la mesele de joc de pretutindeni. Mai tarziu am inceput sa citesc despre Holdem, moment in care am fost nevoit sa-mi reevaluez aproape in intregime atitudinea fata de poker in general.

Holdem Romania: Ce calitati sint necesare pentru un jucator bun de poker?
Zehn: Rabdarea si calmul, daca este sau vrea sa devina bun jucator. Studiul si practica (zi de zi daca este posibil, minim 2-3 ore). O buna interpretare a gesturilor adversarilor (se poate dobandi si in timp, de preferat sa ai si ceva calitati native totusi). Nu in ultimul rand, de altfel poate chiar cea mai importanta calitate, curajul (evident, un gen anume de curaj, ma refer la puterea de a castiga sau pierde sume care te pot afecta financiar, dar a caror castig/pierdere sa nu te afecteze emotional).

Holdem Romania: Ce recomanzi incepatorilor care vor sa traiasca din cistigurile de la poker?
Zehn: Sa isi asigure mai intii surse alternative de venituri. In Las Vegas am intanlit multi soferi de taxi care au ajuns acolo cu gandul de a deveni jucatori profesionisti.

Holdem Romania: Spune-ne un moment greu intilnit de tine la masa de joc sau in „cariera” de pokerist.
Zehn: Cand am avut prima ,, serie neagra” de intanliri. Am pierdut cateva sesiuni la rand in conditiile in care oponentii mei trageau (in general la ultima carte) cu sanse de 4,5% de fiecare data. Mi-a fost greu sa accept ca asa ceva se poate intampla (matematic, probabilitatea intanlirilor avute atunci ar fi sub 1/1 000 000). Am pierdut de 8-9 ori cu KK in mai putin de o saptamana, de 5 ori all in preflop (din care 3 dati vs AA). Imi amintesc ca un jucator a vrut sa ma blufeze in acea perioada, eu aveam 2 perechi pe flop, Q9 in mana, Q97 rainbow jos, mi-am dat seama si l-am platit (ceruse all in, cam 4,000 $). Avea 98, turnul si riverul au venit 56, chinta. Nu mai tinea de mine ce se intampla, orice carti aveam, oricum jucam, pierdeam in fiecare zi. Am avut sprijinul unor jucatori mai experimentati, care mi-au dat ,,vesti triste” pentru mine la acel moment, anume ca trebuie sa fii pregatit sa te confrunti de multe ori ca jucator de poker cu asemenea perioade, uneori lungi, alteori scurte, toate insa foarte dezamagitoare si mai ales greu de infruntat fara pregatirea sufleteasca necesara as spune acum.

Holdem Romania: Cu ce mize de pe internet se compara masa in dolari de la Hilton/Queen’s? Te intreb asta pentru ca de exemplu masa in lei de la MGM (25.000 lei – 50.000 lei) este mult mai slaba decit mesele de 1/2$ de pe internet. Sint mai multi jucatori slabi la partidele live sau pe internet?
Zehn: Cred ca 0.25$-0.50$, chiar daca in partidele live sunt mai multi bani pe masa. Live oamenii joaca mult mai lejer (loose), fie pentru ca nu sunt jucatori buni, fie pentru s-au asezat la masa sa se distreze si nu au rabdare sa joace corect (altfel, unii dintre acestia din urma pot fi considerati jucatori peste medie). Pe internet destul de rar mai poti vedea jucatori slabi, tinerii care joaca acolo in special au idée in ce s-au bagat. E adevarat, n-au experienta sau nu-si pot permite multe re-buy-uri, insa nici nu pot fi dominati sau ,,cititi” usor.

Holdem Romania: Cum te descurci mai bine la mesele de cash… cu minimum sau maximum buy in?
Zehn: Indiferent. Sunt strategii diferite, cu avantajele si dezavantajele fiecareia dintre cele doua situatii. E bine (chiar recomandabil) daca joci cu jucatori slabi care au ,,deep stack” sa-i poti acoperi, reversul fiind ca poti pierde mult cand cineva are o carte monstru neasteptata sau ,,trage” impotriva sanselor procentuale (cred ca se intampla f. des ca atunci cand un jucator are ,,nuts flush draw” pe flop sa faca all in, fie ca bet initial, fie ca check raise;sau sa platesca pentru culoare si sa faca o chinta neasteptata – sitautii in care, daca pe flop ai avut un set sau cele mai mari doua perechi nu ai cum sa nu iti pierzi cea mai mare parte din stack). Discutia despre jocul cu short stack este mai complicata putin, de retinut insa ca esti platit mai usor cand pariezi (nu reprezinti un mare pericol chipurile) si poti plati sau cere mai usor (nu ai ,,mult” de pierdut).

Holdem Romania: Ce preferi: turnee sau ring (Cash) si de ce? Dar intre turneele de la WSOP si cele din cadrul WPT?
Zehn: Prefer ringul, categoric. In general ai timp sa-ti cunosti adversarii (daca nu iti sunt familiari deja) si poti astepta cartile si pozitia pentru a juca poturi mari. In turnee, in special dupa mijlocul lor, blindurile cresc atat de repede incat esti nevoit sa faci miscari, sa improvizezi, sa bluffezi acolo unde poate nu ar fi cazul, si atunci, de multe ori, rezultatul este influentat mult de norocul pe care il ai in ziua respective. Dar banii care se ofera ca premii in turnee de cativa ani incoace reprezinta un miraj caruia nu-i poti rezista. Primele cinci locuri insumeaza intre 40-150 de ori valoarea taxei de turneu, platesti 5000 de Euro si poti castiga 7-800.000 de Euro, merita sa incerci, in special daca te poti califica pe internet.
Turneele de la EPT mi s-au parut mai usoare, cu toate ca aproape de fiecare data am stat la masa cu ,,nume grele” ale Europei. Americanii cred ca joaca mult mai bine, iar la WSOP, procentual, sunt mult mai multi americani decat la EPT.

Holdem Romania: Ce-ai facut la Main Event anul acesta? Cum a fost, cum ai iesit…?
Zehn: Nu a fost decat o experienta, cu toate ca mi-am dorit mult sa obtin un rezultat bun. Am inceput cu stangul, situl care mi-a platit Main Eventul, intentionat sau din neglijenta, nu ma inscrisese in concurs cu o ora inainte de incepere. Nu se stia de catre organizatori in acel moment nici macar daca vor mai fi acceptati ,,alternates”. Mi-au oferit contravaloarea taxei, 10 000 $ cash, insotita de niste scuze buimace. Cu ceva noroc (sau poate ghinion, pentru ca altfel ramaneam cu banii), am fost acceptat ca ,,alternate” (si acum cred ca am fost ultimul jucator inscris).
Am avut o masa cu jucatori slabi, chiar foarte slabi. Undeva dupa jumatatea zilei de concurs, rastimp in care nu am vazut mai deloc carti, castigasem doar doua poturi pana atunci), cum blindurile devenisera mari, am marit putin cu 22 patru pozitii inainte de buton. Patru jucatori au platit marirea, dintre care doi pozitionati intre mine si buton. Flopul A fost 5A2, am zis check, butonul a cerut, eu l-am platit. Pe turn a venit un blank, eu am intrat all in si am foat platit, butonul avea 55.
Main Eventul este ,,dublat” de o serie de turnee mai mici, majoritatea NL Holdem,care au premii mari si ofera de asemenea o bratara de campion pentru locul intii. Retrospectiv cred ca ar fi fost mai bine sa ma concentrez asupra lor. Nu numai ca sunt mai putin jucatori, dar pana la un anumit nivel calitatea medie a jucatorilor este mult mai slaba.
Este bine sa ai cat mai multe informatii despre organizare cand mergi la Vegas sau in orice alt turneu. Poti evita multe greseli, poti economisi bani.

Holdem Romania: Care este cel mai nebunesc pariu pe care l-ai facut?
Zehn: Nu am mai pariat de mult, ma multumesc cu pariurile pe mainile de poker. Ce altceva reprezinta fiecare bet sau call daca nu un pariu sau o acceptare a unui pariu, cine are mana cea mai buna? Daca te refereai cumva la asta, atunci am intrat all in odata cu 56 de culoare intr-un pot in care deja erau all-in alti 3 jucatori. E adevarat, eram short stack in comparatie cu ei, dar nu eram pot commited (bagasem 100 $ initial, all in -ul m-a costat inca 800 $)

Holdem Romania: De ce crezi ca e nevoie la noi ca pokerul sa fie mult mai popular si sa aiba si o alta imagine?
Zehn: Motivul principal ar fi acela ca dintre toate jocurile asa zise de noroc, pokerul este cel ce ofera cele mai corecte sanse jucatorilor. Orasele mari sunt impanzite cu sali de jocuri electronice, pline in special cu tineri care joaca sume mari, uneori exorbitante. Ca si in cazul cazinourilor, sansele de a castiga pe termen lung in aceste sali sunt aproape nule.
Pe de alta parte cred ca pokerul este si un act de curaj in sine. Sa te asezi la masa de joc cu oameni de multe ori necunoscuti si sa incerci sa castigi bani prin simpla dominare psihologica, poate fi de asemenea o provocare pentru orice tanar, ii poate modela in bine caracterul (va vedea ca unii jucatori castiga mai des si va dori sa inteleaga de ce, va actiona in consecinta). Cu biblia, pusca si pokerul spun americanii ca s-a format tara lor (statisticile arta ca 50 de milioane dintre ei joaca regulat poker)

Holdem Romania: Ce hobbyuri ai? Ce iti place sa mai faci dupa sesiuni lungi de poker?
Zehn: Am citit si citesc mult, insa dupa sesiuni lungi de poker ma relaxeaza enorm plimbarile lungi sau orele la sala de fitness (cam rare totusi in ultimul timp din pacate, recunosc)

Holdem Romania: Cel mai bun jucator pe care l-ai intilnit?
Zehn: La turnee mi s-a parut Surinder Sundar, iar la cash am intanlit doi trei jucatori foarte buni in Vegas, agresivi si cu o perceptie (atentie, nu intuitie) deosebita asupra jocului si a fiecarui jucator de la masa.

Holdem Romania: Cit ai cistigat/pierdut cel mai mult intr-o sesiune?
Zehn: Cam de 4-5 ori intrarea (buy in-ul) am pierdut cel mai mult, ceea ce este rezonabil intr-o zi in care nu ti-a mers bine sau ai jucat cateva poturi gresit, iar de castigat, am castigat si de 10-12 ori buy-inul. Acestia sunt termenii absoluti in care trebuie evaluate pierderile si castigurile la jucatori de miza aproximativ constanta (este cazul meu).
Bineinteles, pentru unii este mai usor sa spuna sume, cred insa ca nu ar fi corect pentru o buna intelegere a rezultatelor lor.

Holdem Romania: Ce iti propui in viitor?
Zehn: In primul rand imi propun sa-mi imbunatatesc jocul, imi stiu cateva puncte slabe si vreau sa le corectez, in plus stiu ca mai am foarte multe de invatat, se spune ca in ceea ce priveste NL Holdem iti trebuie o viata sa-l inveti ca sa poti spune ca-l joci bine.
In orice moment imi doresc (si nu numai eu, toti jucatorii pe care ii cunosc)sa castig turnee mari, cash sau calificari pe internet. Este o provocare continua, nu exista pauza, aproape in fiecare luna sunt turnee mari in lume, cu calificari directe de pe satelitii diferitelor situri de poker.

Holdem Romania: Ai niste inside info in legatura cu legislatia de la noi si cand (daca) o sa se schimbe?
Zehn: In mod normal, odata cu intrarea in UE. Am auzit ca exista proiecte in lucrul, termenele de finalizare imi sunt necunoscute.

Holdem Romania: Din ce categorie de jucatori faci parte? Din aceea a celor care se bazeaza aproape exclusiv pe matematica sau din aceea a celor care se bazeaza pe feeling/inspiratie?
Zehn: Feeling/inspiratie nu cred ca isi au locul la masa de poker. Poti ajunge sa cunosti stilul unui jucator dupa o perioada de timp petrecuta la masa de joc cu el si asta te ajuta sa iei decizii si in functie de stilul lui sau in functie de atitudinile in anumite momente, comparate cu atitudini similare Procentajele (matematica), odata invatate, constituie un al doilea reflex la un jucator bun. Ele insa sunt date de multe ori peste cap de practica, exista seri cand unor adversari pur si simplu le intra carte dupa carte, ,,se lipesc de flop” cum se spune cu orice doua carti ar avea in mana, sau trag cu success la majoritatea chintelor si culorilor. In conditiile astea, numai un joc de lunga durata si cu miza constanta poate fi influentat decisiv de matematica. Toti factorii trebuie sa conlucreze la un jucator bun, uneori insa, orice ai face, trebuie sa accepti ca ai pierdut in aceea seara fara sa fi gresit cu nimic.

Zehn – Sfaturi excelente comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments