admin | 26.06.2019

Prezentarea celor 3 tipuri de deal la o masa finala: Equal Chop, Chip Chop si ICM Chop

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>

Primul obiectiv al unui jucator de poker intr-un turneu oarecare este intrarea in bani. Aceasta asigura confort, liniste si un joc ceva mai relaxat, intrucat orice s-ar intampla din acel moment inainte, jucatorul isi va scoate buy-in-ul investit. Al doilea obiectiv este cu siguranta accederea la masa finala. In general, jocul in ultimii 40-50 devine tot mai stresant, intrucat orice greseala ar putea sa insemne eliminarea jucatorului din turneu. Cum diferentele intre un loc 25-30 si premiile mesei finale sunt uriase, jucatorul trebuie sa ramana in permanenta concentrat pentru a lua cele mai bune decizii si a evita greselile majore care sa il elimine din turneu. In fine, al treilea si ultimul obiectiv este castigarea turneului si totodata obtinerea celei mai mari felii de tort din fondul de premiere. Cu toate acestea, edge-ul in poker s-a diminuat in ultimii ani si in general jocul in ultimii 5-6 este destul de echilibrat. Nu putine sunt cazurile cand jucatorii apeleaza la deal-uri (intelegeri de impartire a premiilor intre cei ramasi), cele mai intalnite fiind cele realizate la heads-up sau in ultimii 3. Totusi, in anumite cazuri, cand premiile din partea de sus sunt foarte mari (de exemplu in evenimente high SCOOP sau WCOOP pe internet ori turnee importante live), jucatorii apeleaza la deal-uri in ultimii 4, 5 sau chiar 6 jucatori. Au fost cazuri in care s-a facut deal chiar si in ultimii 9!
Exista 3 tipuri de dealuri standard utilizate de jucatori pe care le vom prezenta in continuare: Equal Chop, Chip Chop si ICM Chop. Inainte de prezentare, iata o situatie de joc in ultimii 3 jucatori de care ne vom folosi pentru a intelege mai bine cele 3 tipuri de deal.

Suntem intr-un turneu in care Alex, Bogdan si Claudiu au ramas in ultimii 3 urmand sa se lupte pentru titlu si premiul 1. Pentru a intelege mai bine exemplele, vom presupune ca in acest turneu cei 3 jucatori nu trebuie sa lase in joc o suma de bani pentru castigator, premiile urmand sa se imparta in totalitate in momentul realizarii deal-ului.

Alex are 50.000 fise, Bogdan 30.000 si Claudiu 20.000. Acest lucru inseamna o distributie procentuala de 50%-30%-20%, care va conduce in final la calcule mai usoare. Payout-ul stabilit la inceputul turneului este $900 pentru castigator, $400 pentru locul 2 si $200 pentru pozitia a 3-a, ceea ce inseamna un total de $1500. Simplificand totul intr-un tabel, acesta ar arata cam asa:

 

 

 

 

Haideti sa vedem in continuare cat ar incasa fiecare jucator daca ar apela la una din cele 3 metode de deal pe care le-am amintit deja.

  1. Equal Chop  – cea mai directa si usor de inteles metoda de deal existenta. Aceasta presupune ca, indiferent de fisele pe care jucatorii le au in fata, ei hotarasc sa imparta in mod egal suma de bani ramasa de distribuit. In exemplul nostru, Alex ar incasa $500, Bogdan $500 si Claudiu $500. In situatia in care jucatorii ar fi de valoare apropiata, cei avantajati ar fi evident cei cu fise mai putine, iar cei dezavantajati cei cu fise mai multe. La fel ca celelalte metode, ea se realizeaza doar in situatia in care toti jucatorii ramasi sunt de acord cu deal-ul.
  2. Chip Chop – este o metoda destul de usor de inteles, intrucat fiecare jucator va incasa premiul in functie de procentul de fise pe care il are in fata sa. In cazul nostru, Alex are 50% din totalul fiselor ramase in joc, astfel incat el va incasa $750 (jumatate din cei $1500 ramasi de distribuit), Bogdan are 30% din fise, el urmand sa primeasca $450, in vreme ce Claudiu cu cele 20% fise ale sale va fi recompensat cu $300.
  3. ICM Chop – este cea mai complicata si complexa metoda de deal, dar poate si cea mai corecta. Sa consideram ca Alex merita 50% din totalul prizepool-ului ramas de distribuit este putin cam nedrept daca stam mai bine sa ne gandim. Mai degraba, lui Alex i se cuvine 50% din totalul locului 1 si bucatele mici din celelalte premii inferioare. Spre deosebire de metoda chip chop, metoda ICM este mult mai realista si estimeaza sansele tuturor rezultatelor posibile ale lui Alex, inclusiv cele in care, in ciuda stackului dominant, acesta nu va termina la final pe locul 1.

Avand in vedere stack-urile curente, un scenariu in care Claudiu termina pe locul 1, Alex pe 2 si Bogdan pe 3 (C-A-B) este destul de putin probabil si conform calculelor matematice, acesta se va intampla in doar 12,5% din cazuri. Acest procent se calculeaza dupa cum urmeaza:

Cu 20% din fise ramase, Claudiu are teoretic 20% sa termine turneul pe locul 1. Uitandu-ne mai departe, observam ca Alex are un avantaj la fise de 5 la 3 in fata lui Bogdan, ceea ce inseamna ca va termina pe locul 2 in 62,5% din cazuri. Astfel, nu ne ramane decat sa inmultim 0,20 x 0.625 si sa obtinem 0.125, adica 12,5% sanse ca rezultatul C-A-B sa se intample.

Fara un deal, daca acest scenariu C-A-B (Claudiu-Alex-Bogdan) s-ar intampla, Alex ar castiga $400 (banii pentru locul 2), Bogdan $200 (premiul locului 3), in vreme ce Claudiu ar castiga $900 (premiul locului 1). Dar acest scenariu se intampla in doar 12,5% din cazuri (1 din 8), asa ca va trebuie sa compensam situatia prin inmultirea cu 0.125 sau prin impartirea la 8. Astfel, jucatorilor le-ar reveni $50 – $25 – $112.5. Insa aceasta este doar una din situatii, asa ca sumele se vor aduna cu sumele rezultate in urma calculelor pentru celelalte cazuri. Dar iata mai jos intreg tabelul cu toate combinatiile matematice posibile, 6 la numar in situatia de fata, sumele cuvenite pentru fiecare caz in parte, dar si suma totala in urma acestui deal.

 

 

 

 

 

Iata asadar ca pe baza calculelor ICM-ului, cei 3 jucatori ar primi urmatoarele premii in momentul realizarii deal-ului:

Alex – $618 

Bogdan – $485

Claudiu – $397 

Daca vi se pare greu de inteles ultima metoda de deal, probabil ca nu sunteti singurii. Din fericire, nimeni nu trebuie sa faca aceste calcule manual, intrucat software-uri performante si calculatoare de poker pentru dealuri ICM vor calcula instant aceste sume, iar tot ceea ce trebuie sa faceti voi este sa fiti sau sa nu fiti de acord cu deal-ul respectiv.

 

Sursa foto: Pokerstars Blog

Prezentarea celor 3 tipuri de deal la o masa finala: Equal Chop, Chip Chop si ICM Chop comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments