| 05.11.2011

Marimea Pariurilor ( betsizing ) – Preflop

0 0 votes
Article Rating

In acest articol vom vorbi despre cat de mult/putin trebuie sa pariezi preflop.

De cand pokerul online a devenit foarte popular, peste tot au inceput sa para intrebari despre cat de mare ar trebui sa fie un preflop raise. Ce factori trebuie luati in calcul atunci cand decidem marimea unui raise preflop este o alta intrebare la care raspunsurile sunt multe si parerile impartite. De cele mai multe ori o sa intalniti 2 strategii mari pe aceasta tema: 3x BB si 4x BB, iar mai nou a inceput sa fie destul de populara strategia de a face raise din EP 5xBB, din MP 4xBB si din LP 3xBB.

O sa discutam in principal cele 2 mari teorii de raise preflop ( de 4 x BB si de 3 x BB), prin metoda comparatiei.

Extragerea valorii de la adversarii loose passive se face prin pariuri mari ( aproape de marimea potului) pe toate strazile.

O sa luam urmatorul scenariu pentru a compara cele doua strategii: ne confruntam cu un adversar loose passive in BB cu 100 BB stackuri efective.

[ad#text_ads1]

3 x BB

Preflop: raise 3x bb, primim call => pot = 6 bb

Flop: bet pot, primim call => pot =18bb

Turn: bet pot, primim call => pot = 54 bb

River: mai avem 73 bb in stack si nu putem sa facem chiar shove pentru ca e un overbet grosolan care l-ar arunca aproape si pe cel mai fish jucator. Deci pariem aproxuimativ 60bb si facem un profit de 87BB-rake.

4 x BB

Preflop: raise 4x bb, primim call => pot = 8 bb

Flop: bet pot, primim call => pot =24 bb

Turn: bet pot, primim call => pot = 72 bb

River: pe river avem un pot de 72BB si un stack de 64bb, ceea ce inseamna ca putem cu usurinta sa facem shove si sa primim call la fel de usor. Profit=100BB – rake

La o prima vedere se pare ca varianta a doua ( 4 x BB ) e cea mai convenabila si daca jocul la masa este loose passive si plin de fish care nu prea dau 3bet acest lucru este cat se pare de corect. Asadar, ca strategie generala de joc la microstakes ( NL25 si mai jos) sa faci open raise la 4 x BB este o strategie cat se poate de corecta.

Insa ce se intampla cand urci mizele mai sus si incepi sa dai de jucatori care fac 3bet mai des si mai light? Aici strategia cu open raise de 3 ori BB este o optiune mai buna si o sa vedeti de ce. Adoptand aceasta strategie la limitele mai mari o sa puteti sa jucati poturi destul de mari cu fishii ( care o sa fie din ce in ce mai putini ) si o sa pierzi mai putini bani la regulari. ( nefiind nevoit sa faci cbeturi prea mari atunci cand ratezi un flop).

Totusi, ca orice strategie in poker, nu este batut nimic in cuie si cel mai sanatos pentru tine este sa incerci sa iti adaptezi jocul in functie de masa.

La NL100 de exemplu sunt jucatori care sunt foarte profitabili cu strategia de 4 x BB , dar majoritatea ( adica peste 90% ) adopta o strategie de open raise de doar 3 BB.

[ad#text_ads2]

Cat facem raise in buton si small blind?

Si aici parerile sunt impartite chiar mai mult decat trebuie probabil. Probabil ca cel mai bine ar fi, ca jucator incepator, sa faci min raise ( 2 x BB ) cu orice doua carti cand te afli in Buton. Din moment ce ai cea mai buna pozitie cu putinta, trebuie sa folosesti mereu acest lucru in avantajul tau si cel mai bine e sa iti joci adversarul postflop atunci cand esti in buton. In plus, deoarece vorbim doar de 2BB, multi dintre adversari vor da call mult mai wide decat ar trebui sa o faca. Trebuie insa sa faci min raise de 2 BB si cand ai AA si cand ai 23 sau 72. Dar si aici lucrurile sunt discutabile. Daca ai 2 shortstakeri dupa tine, atunci aceasta strategie va fi total ineficienta. La fel si daca ai un jucator care are VPIP in BB de aproape 100%.

Cel mai important motiv pentru care este recomandat sa faci min raise din buton la aproape orice mana este legat de aspectul matematic al jocului. Risti mereu 2BB ca sa castigi 1,5 BB. Deci trebuie ca stealul sa reuseasca in 57% din cazuri. => Profit instant.

In small blind, este ceva mai dificil din cauza faptului ca suntem OOP fata de BB. Aici ar fi bine sa faceti open raise de 3 x BB pentru a forta BB’ul sa nu mai dea call atat de wide, in special pentru ca o sa fie greu de jucat postflop OOP. Tine minte ca in aceasta pozitie nu trebuie sa iti fie rusine sa faci open raise si sa te arunci la 3bet uneori.

3bet, 4 bet, cold 4bet si squeeze

Daca vorbim despre aceste lucruri atunci nu am facut noi open raise. Cineva sau mai multe persoane de la masa au pus deja bani in pot si au aratat ca au o mana care le place si in care vor sa investeasca ceva bani. Dar tu… ai si tu o mana pe care o consideri grozava sau mai buna ca a lor sau crezi ca ei vor doar sa fure ceva blinduri de pe masa. Cand te gandesti sa faci 3bet, 4bet, cold 4bet sau squeeze ( light sau pt valoare) ar trebui sa ai in minte aceste cateva idei generale:

[ad#text_ads1]

1. Fa mereu raise si reraise de aceleasi valori , mai ales impotriva jucatorilor regulari care gandesc, sau daca nu vei fi prea usor de citit. Impotriva unui fish care nu are treaba cu jocul poti sa iti ajustezi raiseurile.

2. Vrei sa faci bluff cu cea mai mica suma care ar avea succes de cele mai multe ori si vrei sa pariezi pentru valoare cu cea mai mare suma la care vei primi call.

3. Nu vrei sa joci poturi mari multiway, deci va trebui sa faci squeeze mai mult decat ai face un 3bet standard. ( de exemplu daca este un raise si 2 calluri, e mai bine sa faci squeeze la 15-18BB decat la 9-10).

4. Fa 3bet mai mare OOP deoarece iti va fi mult mai greu sa joci postflop. Poti sa faci shove mult mai usor cu mainile foarte bune postflop.

5. Cand faci oricare dintre miscarile de mai sus este bines a ai un range polarizat.

Raise-ul preflop se leaga in mod direct si nu poate fi studiat fara a avea in minte marimea pariurilor postflop.

 

Tradus si adaptat: matrix, ChipStorm, avfletch @ 2p2

www.twoplustwo.com

 

Marimea Pariurilor ( betsizing ) – Preflop comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
cele mai votate
noi vechi
Inline Feedbacks
View all comments