Legatura intre statistici HUD ( HM / PT)
Statisticile din softurile ajutatoare pentru jocul de poker online sunt folositoare si de sine statatoare insa ele sunt facute pentru a fi folosite in relatie unele cu altele. Astfel poti obtine o imagine mult mai buna si precisa a unui adversar.
Daca inveti sa faci legaturi intre statistici atunci esti mult inaintea tuturor si este unul dintre pasii care te va aduce departe.
Pentru inceput o sa iti prezentam cateva corelatii care se folosesc in mod curent de catre multi jucatori, insa odata ce le vei intelege pe acestea vei putea sa mergi mai departe si sa gasesti lucrurile care te ajuta pe tine cel mai mult. Vei obtine o idee mai buna despre range-ul unui jucator, tipul de jucator si mai mult de atat vei putea sa iti faci un plan pentru o intreaga mana.
[ad#text_ads1]
Diferenta dintre VPIP si PFR
Puteti sa obtineti o idee foarte buna despre agresivitatea unui jucator analizand aceasta diferenta. Sa spunem ca avem un jucator care e 15/X. Daca diferenta dintre 15 si X este una mica atunci putem spune cu siguranta ca acela este un jucator mult mmai agresiv decat standardul.
Ei inteleg sa faca open raise exact ca opusul open limp-ului. De cele mai multe ori fac CBET cu aproape orice 2 carti pe orice flop si probabil ca sunt mai constienti de pozitia pe care o au la masa decat jucatorul standard sau cel slab.
Daca diferenta este ceva mai mare putem presupune fara indoiala ca am dat peste un jucator care este mai pasiv. El va face mai mult open limp, va da cold call mai des si va fi un jucator de genul fit or fold dupa aparitia flopului.
Ca orice lucru in poker insa, si aici lucrurile sunt relative. Trebuie sa luati in primul rand in considerare dinamica mesei si apoi mai exista lucruri care conteaza mai mult. De exemplu daca avem un jucator 12/10 si unul 42/10. Amandoi au PFR = 10 dar sunt jucatori complet diferiti avand in vedere diferenta dintre VPIP si PFR. Un jucator 14/10 are o diferenta de 4 puncte iar un jucator 24/18 are o diferenta de 6 puncte. Acest lucru nu inseamna ca primul este mult ai agresiv decat al doilea, ba chiar din contra, al doilea va fi per total mai agresiv.
ATS si 3BET
Cel mai bine puteti intelege aceasta relatie printr-o comparatie.
Avem jucatorul A: 15/12 cu ATS: 35% si 3BET: 4% si jucatorul B: 15/12 cu ATS:16% si 3BET: 4%. Ambii au la fel VPIP/PFR/3BET insa observam o diferenta mare intre ATS.
Ei bine putem presupune ca cel cu ATS mai mare este mai constient de pozitia la masa. Inteleg sa joace un range diferit din EP vs LP si fura blinduri pentru ca au inteles acest lucru. Insa 3BET este la fel, deci de ce ne-ar pasa?
Ne pasa pentru ca cei 2 jucatori vor face 3BET din motive complet diferite. Presupunem ca suntem in Buton cu 9Ts si facem OR pentru a fura blindurile. BB ne face 3BET. Daca BB este jucatorul A, atunci face acest lucru pentru ca stie ca tu furi si vrea sa faca resteal. Insa daca in BB este jucatorul B atunci de cele mai multe ori acesta are o mana serioasa si nu face 3BET pentru resteal. Asadar primul jucator va avea un range polarizat cu care va face 3BET pe cand cel de-al doilea va avea range-ul sau normal.
Din aceste lucruri puteti sa stabiliti cum veti aborda o mana fata de acesti jucatori. ( 4BET/call/fold).
[ad#text_ads2]
Limp/Call si Fold to CBET
Aceasta combinatie poate fi folosita cu succes cand izolati jucatori. Daca vedeti pe cineva cu Lipm/Call = 80% si fold to CBET de 70-80%, atunci puteti sa faceti raise si sa ii izolati cu oricare 2 carti. Probabil ca este bine sa faceti si un raise ceva mai mare pentru ca acestia vor plati mult preflop si vor renunta la tot atat de mult postflop.
Putem sa folosim aceasta legatura si pentru alte tipuri de jucatori. De exemplu daca cineva are Limp/Call de 70% si fold to CBET de 45% atunci stim ca da o gramada de calluri preflop insa nu se vor arunca atat de des la CBET. Deci trebuie sa va adaptati nu numai marimea pariului preflop cat si folosirea unui alt range de open pentru ca nu te mai bazezi doar pe un fold pe flop in majoritatea cazurilor.
Din nou, suntem ajutati sa luam decizii mai bune incepand de la bet sizing, plan de joc al unei maini, hand range si nu numai prin simpla folosire a relatiei dintre 2 sau mai multe statistici.
Fold to CBET si Fold to turn CBET
Mai ales pentru cei care joaca un stil foarte agresiv, aceste doua cifre luate la un loc fac jocul postflop mult mai usor, iar cand spunem mult mai usor, inseamna MULT mai usor.
Luam exemplul unui jucator cu cele doua cifre 40%/90%. Acest fapt inseamna ca acest jucator are tendinta sa faca float intentionat insa va continua dupa turn doar cu cele mai puternice dintre mainile sale. Aceasta este persoana careia trebuie sa ii faci double barrel ca bluff dar careia rar trebuie sa ii faci double barrel doar cu o mana de genul TP.
[ad#text_ads1]
Putem folosi aceste cifre si atunci cand adoptam o linie pentru a obtine valoare. De exemplu facem OR cu 77 si un jucator 20/10 3BET: 2% , Fold to Cbet: 76% si Fold to turn Cbet: 33% da call in pozitie. Flopul vine J73. Facem CBET si el da call. Stim ca se arunca la cbet de un numar destul de mare de ori insa atunci cand va da call unui CBET se va arunca de putine ori la cel de pe turn. Asadar putem face un pariu ceva mai mare pe turn pentru a obtine cat mai multa valoare de la o mana de acest gen. Daca ar fi avut Fold to turn CBET de 75% atunci am putea sa pariem ceva mai putin sau poate sa optam pentru un Check/Raise.
Din nou este foarte important sa adoptati linii de joc care iau in considerare mai mult decat VPIP si PFR. Veti avea numai de castigat.
Acestea sunt doar foarte putine dintre relatiile care se pot face intre statistici si va sunt oferite doar ca exemplu. Pe viitor veti avea parte de mai multe articole pe aceasta tema.
Cand jucati, folosii mereu statistici care se potrivesc stilului propriu de joc si ganditi-va in ce fel depind cifrele unele de altele pentru a lua decizii optime