Hand Reading: ghid incredibil de lung
Ia o cana de cafea, aseaza-te confortabil si pregateste-te pentru o lectura lunga, dar cat se poate de folositoare. Acum te vom invata cum sa faci hand reading eficient si corect.
1. Intelege Cifrele
Ai un software de tracking si un hud. Ai pornit o sesiune de joc si te trezesti cu diferite cifre care iti apar in fata. Stii aproximativ ce inseamna fiecare si ai o idee vaga despre ce fel de jucator este fiecare.
Adversarul tau care tocmai a facut limp are VPIP de 30%. Dar de fapt ce inseamna 30%? Stii ca este loose, si ca 30% reprezinta 30% din totalitatea mainilor din poker. Dar stii cum arata exact acei 30% in termeni de range?
[ad#text_ads1]
Mai jos aveti o lista cu sansele de a primi o anumita mana:
Super-premium: AA, KK, QQ, AK. Probabilitate de 2.6%
Premium: TT+, AQ+, KQ. Probabilitate de 5.9%
Orice pereche: 22+. Probabilitate de 5.9%
Oricare doua carti mai mari sau egale cu T incluzand perechile. Probabilitate de 14.3%
Orice Ax suited: A2s-AKs. Probabilitate de 3.6%
Orice Ax offsuited: A2o-AKo. Probabilitate de 10.9%
„Suited connectors” maximi: 45s-TJs. Probabilitate de 2.1%
Orice AX: A2o+, A2s+, AA. Probabilitate de 14.9%
Orice 2 carti suited: XXs. Probabilitate de 23.5%
Orice 2 carti consecutive: 23s-AKs, 23o-AKo. Probabilitate de 14.5%
Traducerea procentajelor in range-uri:
5% – „perechi 77+, AK, AQs” SAU „perechi 99+ , AK, AQ”
10% – „perechi 66+, QTs+, AJo+, KQo”
15% – „orice pereche, AK, AQ, KQ, 45s+ ( suited connectors) , orice AXs”
20% – „orice pereche, oricare 2 carti mai mari sau egale cu T, orice AXs”
25% – „orice pereche, oricare 2 carti suited mai mari sau egale cu T, orice AX, orice suited connectors 45s+, KQo”
30% – „orice pereche, orice AX, orice KXs, oricare 2 carti suited mai mari sau egale cu T, orice suited connectors 45s+, KTo+, JQo” SAU ” orice pereche, orice AX, orice KXs, orice carti mai mari sau egale cu T”
40% – „orice pereche, orice AX, orice KX, oricare 2 carti mai mari sau egale cu T, orice suited connectors 23s+”
50% – „orice pereche, oricare 2 carti suited, orice AX, oricare 2 carti mai mari sau egale cu T, K5o+”
[ad#text_ads2]
Tineti minte ca mereu sa folositi range-ul relevant. Un jucator care joaca 65/10 este mai loose decat range-ul fde 50% atunci cand face limp, dar are un range mai tight daca face raise. De asemenea mai exista jucatori loose si pasivi care vor face raise cu mainile de la premium in jos dar nu vor face raise cu maini Super Premium. Cu acele maini vor face de cele mai multe ori slowplay pentru a isi deghiza range-ul. Urmareste-i pe toti la showdown si vezi cum joaca mainile premium , super premium , etc.
Agresiunea postflop iti dezvaluie de asemenea foarte multe despre un jucator . Cand un jucator cu agresivitate foarte mare face raise preflop iar apoi dupa flop da check, poti sa suspectezi ca incearca sa iti intinda o capcana si urmeaza de cele mai multe ori un check-raise . Cand primesti acelasi pariu de la un adversar nu prea agresiv ( sa zicem ca are agresivitatea de 1.5) si iti da check dupa flop, este foarte posibil sa nu fi lovit flopul si sa renunte la mana. Daca ai acelasi pariu de la un jucator pasiv ( 0.5 sa spunem) nu obtii nici un fel de informatie de la checkul de pe flop pentru ca practic… tot ce face acel jucator este sa dea check.
Trebuie sa imparti jucatorii in functie de agresivitate in 3 categorii: foarte agresivi, de agresivitate medie si pasivi. Apoi trebuie sa iti ajustezi jocul in functie de tipul de adversar cu care te confrunti. Trebuie sa cauti iesirile din tipar ale acestor jucatori. Fii foarte atent cand cineva joaca altfel decat cum sunt statisticile. De exemplu: pasivul postflop care face lead si pariaza aproape sigur are o mana monstru si poti sa te arunci linsitit. Cel hiper agresiv care da check/call pe doua strazi de asemenea aproape sigur are o mana monstru.
2. Cunoasterea Adversarului
„Lupul isi schimba parul dar naravul ba”
… O zicala veche care se aplica in multe situatii si mai ales in poker, de la microstakes pana la mid-stakes. Luate impreuna, VPIP, PFR si Agresivitatea, ne spun foarte multe despre un jucator.
In general, clasificarea adversarilor se face tinand cont de urmatoarele:
[ad#text_ads1]
Cat de loose este preflop:
- Jucatorii loose:
– Un jucator loose preflop are un VPIP mare
– In majoritatea cazurilor, orice mana joci tu este in fata range-ului lor
– Fii insa atent la ce joaca postflop deoarece nu exista flop despre care sa spui ca l-a ratat. Joaca cu precautie atunci cand nu ai o mana monstru impotriva lor. Asta nu inseamna sa joci cu check-call ci mai degraba asteapta-te sa fii de cele mai multe ori in fata si pariaza constant cand ai o mana. Insa incearca sa tii pariurile mici si sa faci pot control. In plus, fa raise light si mult preflop cand mana ta domina range-ul adversarului. Greseala lui este ca joaca prea multe maini preflop de unde si exploatarea acestei greseli punand presiune preflop cand mana ta este mai buna ca a lui.
- Jucatorii tight:
– Un jucator tight are VPIP-ul mic
– De cele mai multe ori cand intra intr-o mana acesti jucatori joaca niste carti cu care urmaresc ceva
– Nu fac greseli mari preflop si singurul mod in care poti abuza de ei inainte de flop este sa le furi blindurile fara nici o remuscare si sa le faci 3bet light ( ai grija insa daca esti prins in asemenea situatii si esti „prins la furat” deoarece e posibil sa raspunda la agresiunea ta )
Agresivitatea
- Preflop:
– un jucator pasiv preflop are PFR la cam 1/4 din VPIP. In acest caz VPIP si PFR „lucreaza impreuna”. Ca si exemplu avem un jucator pentru care 10% PFR inseamna sa fie pasiv daca are un VPIP de 55%, insa cu acelasi 10% PFR avem un jucator agresiv pentru cineva care are VPIP de 12%.
– un jucator agresiv preflop are PFR mai mare decat 1/2 din VPIP.
– cand incercam sa ne punem adversarul pe un range, trebuie sa folosim atat VPIP cat si PFR pentru a ajunge la o concluzie. Pentru a ilustra acest fapt o sa luam exemplul de mai jos
Avem jucatorul A care are VPIP: 40 si PFR: 20. Jucatorul A face limp in fata ta. Deci, ce ne asteptam sa aiba in mana?
-stim despre el ca joaca 40% din maini, deci „orice pereche, orice as, orice popa, oricare 2 carti mai mari decat zece si oricare 2 carti consecutive suited mai mari decat 23”
-stim despre el ca are PFR de 20. Deci facem presupunerea ca A face raise cu cele mai bune 20% maini ale sale. Cum nu a facut raise si a facut limp, vom scoate din range-ul sau „orice pereche, oricare doua carti mai mari decat zece si orice AXs”
Putem trage cu usurinta concluzia ca range-ul sau este de genul „orice AXo, K9s si K9o sau mai slab, 9Ts sau mai slab”
– Fii insa atent la mainile jucatorului A la showdown pentru a vedea daca presupunerea facuta despre faptul ca da raise cu cele mai bune 20% din maini este corecta. Poti sa dai peste adversari sireti care ar putea sa faca raise cu 20% din range-ul sau de mijloc, si sa faca limp cu 10% cele mai bune si 10% cele mai slabe maini
– FII FOARTE ATENT si nu gandi ca majoritatea incepatorilor care vad pe cineva cu un VPIP mare si se gandesc ca acel jucator este un fish foarte loose. Apoi ii dau call la raise si se trezesc ca are AA. Daca iti face raise un 65/5 atunci acesta are aproape acelasi range cu un 12/5. Nu confunda faptul ca e loose preflop cu un range wide de raise
[ad#text_ads2]
- Postflop:
– Dupa ce se da flopul, incepe un alt joc
– Unele greseli comune sunt de a presupune ca un jucator tight preflop este tight si postflop sau ca un jucator agresiv preflop este agresiv si postflop. Aceste lucruri pot fi remarcate doar prin observarea jucatorilor si luarea de notite.
– Orice combinatie a stilurilor de joc preflop/postflop este posibila si nici o combinatie nu este neobisnuita
– Mai jos aveti cateva exemple de stiluri de joc, pentru a va face o idee
TA/TA ( tight aggressive preflop / tight agressive postflop)
LP/LP ( loose passive preflop / loose passive postflop – calling station )
TA/LA ( tight aggressive preflop / loose aggressive postflop ) : Mereu agresiv, tight si solid preflop. Daca are ceva ORICE pe flop atunci de cele mai multe ori
nu prea ai cum sa il arunci de pe ea si o va juca. Se transforma in maniac cu acea mana bazandu-se pe fold equity si pe o mana de inceput mai buna preflop.
TP/TA ( tight passive preflop / tight aggressive postflop): Se transforma din nit preflpp intr-o „maimuta agresiva” postflop. Daca rateaza flopul, se arunca instant insa daca lovesc ceva o sa parieze pe fiecare strada si incearca sa ajunga all in pana la showdown
LP/TA ( loose passive preflop / tight aggressive postflop ) : Un tip de jucator „mortal” daca joaca cum trebuie. Este mai comun la mizele mai mari. Preflop este un calling station de cea mai joasa speta cu statistici de genul 75/11, 68/6. Nu trebuie sa cazi in capcana, pentru ca exact asta este… o capcana. Acesti jucatori cauta sa intre in cat mai multe poturi cu costuri reduse. Problema este ca postflop incep sa joace POKER. Se arunca de multe ori cand nu lovesc nimic si scapa cu un pret ieftin. Insa cand prind ceva sunt foarte inselatori si solizi. Trec in modul agresiv fara sa iti dai seama, pariind si bazandu-se pe jucatorii cu un simt de observatie redus si care vor da call light bazandu-e pe cifrele de la hud de genul 70/5.
In concluzie tine cont de faptul ca postflop e un alt joc si trebuie sa te astepti la stiluri diferite intre preflop si postflop. Incearca sa clasifici repede jucatorii de la masa tinand cont de indicatiile de mai sus si vei avea numai de castigat.
[ad#text_ads1]
3. Citeste Board-ul
Flopurile pot sa fie de mai multe feluri, sau pot avea diferite „texturi” . Acestea la randul lor pot fi mai mult sau mai putin „inspaimantatoare” in functie de ce ai tu in mana si in functie de range-ul adversarilor tai.
Mai mult de atat, persoane diferite raspund in moduri diferite la fiecare tip de „textura” a boardului.
Pe un board cu draw-uri puternice, daca un adversar loose si agresiv face check-call te poti astepta sa aiba aproape nuts, dar daca un jucator loose si pasiv face check-call pe un asemenea board te astepti sa aiba… ei bine… te astepti sa aiba aproape orice in mana.
Ce afecteaza textura boardului ? Ce poti face ca sa „citesti” mai bine un board?
Vom raspunde la aceste intrebari in ceea ce urmeaza.
Coloritul
Un flop poate sa fie de mai multe feluri: rainbow ( toate cartile au culori diferite), monocrom ( toate cartile au aceeasi culoare) sau „doua culori” ( doua dintre cartile de pe masa au aceeasi culoare).
Cu cat un flop este mai putin colorat ( sunt 2 sau 3 carti de aceeasi culoare) cu atat mai mult adversarii tai vor avea nevoie de o mana mai puternica ca sa dea call. Totusi tineti cont de faptul ca multi adversari hiperagresivi vor paria sau vor face check-raise sau float pe astfel de boarduri. Ei vor avea de cele mai multe ori un bluff sau semi-bluff.
Daca esti primul care vorbeste in mana, de cele mai multe ori poti castiga poturile cu un pariu de 2/3 din pot. Daca primesti call ai grija la draw-ul de culoare!
Sa presupunem ca flopul vine monocrom ( de aceeasi culoare) – frunza. Tu nu ai nici o frunza in mana. Sansele ca singurul tau adversar sa aiba deja culoare sunt de 3.3% iar sansele ca el sa aiba un draw de culoare sunt de 15.8%. Daca ai o mana solida ( cel putin TPTK) NU TE PANICA SI SA INCEPI SA DAI CALL! Pariaza si protejeaza-te impotriva draw-ului de culoare care este mai probabil de 4.75 ori decat culoarea insasi. Pariaza cat timp mana ta este cea mai buna si nu il lasa sa vada cartile urmatoare ieftin.
In aceeasi situatie cu flop monocrom – frunza, sa presupunem ca ai o frunza in mana. Sansele ca adversarul tau unic sa aiba deja culoare sunt de 2,6%, iar sansele ca el sa aiba o frunza sunt de 14,4%. Deci acum sansele ca adversarul tau sa mearga la culoare sunt de 5.6 ori mai mari decat sansele ca el sa fi obtinut deja culoarea.
Asadar: PARIAZA SI PROTEJEAZA!
Conectivitatea
Se refera la modul cum cartile de pe flop pot sau nu sa formeze o chinta . De exemplu, un flop monocrom de genul JT9 este mult mai periculos decat un flop monocrom de genul J72.
[ad#text_ads2]
Mereu fii atent la draw-urile de chinta. Ele sunt o adevarata mina de aur pentru ca multi dintre jucatorii incepatori isi dau seama prea tarziu ca ai putea sa ai o chinta. De exemplu cand flopul vine AKQ, jucatorul cu JTs tocmai i-a luat tot stackul celui care avea preflop AK .
Cand boardul este „conectat” trebuie sa iei in calcul doua posibilitati separate:
-adversarul ar putea avea doua perechi sau
-adversarul ar putea avea chinta la doua capete
Cel mai des, prima varianta este cea mai infricosatoare pentru ca mana ta de obicei are putine sanse de castig in aceasta situatie. A doua varianta poate deveni o mana pe care nu ai cum sa o bati dar TREBUIE SA AJUNGA LA CHINTA mai intai. Doua perechi este ceva, dar chinta inca nu e nimic.
Cei mai agresivi dintre adversarii tai vor paria din greu pe ambele maini. Cand cineva devine agresiv cu tine pe un board conectat atunci trebuie sa te decizi daca asteapta o chinta sau daca are deja o mana puternica. Apoi, in functie de puterea mainii tale in relatie cu range-ul lor vei putea sa continui in mana .
La fel ca si un flop monocrom, un flop conectat poate fi folosit pentru bluffuri sau semi-bluffuri de succes.
Sa presupunem ca adversarul tau este un jucator 30/11/3 si face raise din MP . Tu ii dai call din pozitie cu 33. Flopul vine 567. Acesta este un flop FOARTE bun pentru a ataca cu agresivitate. Luand in considerare statisticile adversarului tau, este mai probabil decat de obicei ca el sa aiba 2 overcards deci sansele ca adversarul tau sa fi ratat flopul acesta sunt foarte mari. Un raise pe flop sau float pe flop se poate dovedi o miscare foarte de succes pentru tine. In acest exemplu nu luam in calcul varianta de a face chinta cu un 4. Nu acest lucru am vrut sa demonstram si este foarte putin probabil sa fii plati si sa ai si cea mai buna pana pe un board 4567. Ceea ce vrem sa subliniem aici este ca ai in fata un flop bun care este foarte probabil sa nu il ajute pe adversarul tau. Punand presiune pe astfel de maini le vei castiga destul de des fara a ajunge la showdown.
[ad#text_ads1]
Cartea mare
Tuturor le place sa joace cartile mari. Desigur, tu ai trecut peste faza in care dai call la raise cu un KJo sau A9o, pe cand ei inca iti dau call cu astfel de carti. Jocul acestor maini usor dominabile se va dovedi foarte scump pentru adversarii tai neatenti. Tine minte aceasta regula de baza: un flop indesat cu carti mari este mai probabil sa se potriveasca cu ce are un adversar de-al tau decat un flop fara carti mari. Daca un A vine pe flop intr-un pot multiway si eu nu am macar AQ in mana atunci am terminat cu acea mana. Multi dintre adversarii tai vor juca toti asii si atunci cand prind un A pe masa se agata de ei ca si cum le-ar aduce un longou de aur. Ba chiar mai rau de atat o pereche de A cu un kicker de genul T sau J ii poate face sa isi piarda tot stackul din fata.
Luati urmatorul exemplu: sa presupunem ca ai AJ pe un flop cu A carte mare. Urmatoarea carte mare dupa A este T. Daca un adversar are de asemenea un A care sunt sansele sa te aiba batut? ei bine AK, AQ cate au kicker mai bun si AA care te are distrus. TOTUSI mai sunt 4 Asi care te bat. Cei care au facut deja 2 perechi. Acest lucru inseamna ca este o situatie de egalitate in acest caz. Dar daca mai punem si mainile gen 2 perechi si set care mai pot aparea atunci esti cu siguranta in spate in mai mult de jumatate din cazuri. Chiar mai rau , multi cei care au un kicker slab vor intelege mesajul tau si se vor arunca cu mainile lor dominate, deci te vor plati cei care au mana mai buna ca a ta. Pe scurt, fii mereu atent si precaut pe Cboardurile care au un A chiar daca ai si tu unul in mana. La fel de periculoase sunt si boardurile cu K deoarece multi dintre adversarii loose vor juca si multi K, mai ales cei suited.
Intelege cat mai repede ca sansele ca adversarul tau sa fi ratat boardul sunt mai mari atunci cand apar carti mici si mai mici cand pe board apar carti mari. Acest lucru este in special valabil daca pe board apare mai mult de o carte mare. O exceptie mare de la aceasta regula este: daca ai facut raise preflop nu renunta la mana daca flopul vine cu o carte mare, in special daca acea carte este un A.
Aceasta exceptie reprezinta o sansa fantastica sa furi potul. Statistic vorbind, orice adversari ai de infruntat are sanse mai mici de 50% sa aiba un A in situatia aceasta, dar daca tu pariezi pe flop ei vor presupune ca tu ai A in mana. Un CBET standard va castiga potul in majoritatea cazurilor. Daca vre-unul riposteaza atunci poti sa te arunci si sa treci la mana urmatoare.
Boarduri Imperecheate
De obicei un board pe care apare o pereche este motiv de sarbatoare. De ce? Pentru ca pe un board fara pereche exista 9 carti care ar putea sa ii ofere adversarului o pereche. Cu o pereche pe masa acest numar scade la 5. Deci sansele ca cineva sa aiba o mana suficient de buna ca sa continue sunt cu aproape 50% mai mici. Ar trebui sa folosesti acest lucru imporiva lor.
Daca ai facut raise preflop si vine un board de genul 884 atunci un CBET este necesar neaparat. Adversarul tau va realiza ca a ratat flopul, va presupune ca ai o pereche si se va arunca. De asemenea trebuie sa realizezi ca sunt jucatori care stiu aceste lucruri si vor incerca sa le foloseasca si ei impotriva ta.
Pe turn si river trebuie sa reiei fiecare notiune din acest articol si sa reevaluezi si sa gandesti mana. Trebuie sa intelegi foarte bine textura cartilor de pe masa.
[ad#text_ads2]
Ca o regula generala tine minte ca un adversar tight va continua pe boarduri „wet” sau foarte „coordonate” atunci cand au o mana puternica sau un draw monstru pe cand un adversar loose va continua chiar si cu o pereche mijlocie. Un adversar agresiv va paria pe boardurile „wet” chiar si cu un draw sau chiar cu un bluff sau semi-bluff.
Tradus si adaptat: Pokey @ 2p2
www.twoplustwo.com