Furtul Blindurilor ( Blind Stealing )
In acest articol vom acoperi toate aspectele pe care trebuie sa le stii pentru a stapani tehnica de blind stealing cu succes.
Ce este furtul blindurilor?
Cand te gasesti in pozitie tarzie si nu ai primit nici un call/raise in fata atunci pariezi si toata lumea se arunca. FELICITARI! Tocmai ai furat cu succes blindurile. Aceasta strategie pare inselator de usoara la o prima vedere insa daca te uiti mai atent vei vedea ca sunt foarte multe aspecte care trebuiesc studiate inainte de a lua decizia de a fura blindurile cu profit pe termen lung. Ai putea sa incerci de fiecare data dar cu siguranta ca nu vei avea un profit din asta.
[ad#text_ads1]
De ce as fura blindurile?
La prima privire, un jucator de poker incepator, ar spune ca sunt doar 1,5BB (Big Blinduri). De ce sa risti sa pierzi bani pentru o suma atat de mica? Un jucator experimentat iti va spune insa cu certitudine ca 1,5BB sunt o gramada de bani.
Daca incerci sa furi blindul odata, atunci poti castiga 1.5BB care este o suma insignificanta pentru multi. Desigur nu o sa castigi de fiecare data (si nici nu ar trebui sa incerci sa furi la fiecare ocazie), dar chiar si cand cineva isi apara blindurile, ajungi sa joci un pot dupa aparitia flopului avand urmatoarele avantaje:
– Pozitia (un avantaj imens)
– Initiativa (tu vei fi agresorul)
– Valoarea postflop
Asadar poti castiga un pot chiar mai mare pe flop cu un continuation bet (despre care vom vorbi in alt articol)
Desi nu pare, furtul de blinduri iti va aduce FOARTE MULT PROFIT atunci cand tragi linia.
Pentru a aplica tactica de blind steal cu succes trebuie sa tii cont de urmatoarele reguli:
1. Cunoaste-ti adversarii
2. Cunoaste-ti imaginea la masa
3. Fii agresiv, fii foarte agresiv
4. Care este marimea optima a pariului si cu ce carti ar trebui sa furi
5. Ajusteaza-ti jocul dupa flop atunci cand primesti call
[ad#text_ads2]
1. Cunoaste-ti adeversarii
Primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand te hotarasti sa furi blindurile este sa cunosti jucatorii care actioneaza dupa ce faci bet. La limitele mici, foarte multi jucatori nu stiu despre strategia furtului de blinduri. Acest lucru nu conteaza atat de mult deoarece acesti jucatori oricum dau call oricui daca au o mana „jucabila”. Nu iti vor da call numai la pariul tau daca incerci sa furi ci vor da call oricui face un pariu preflop. Ceea ce conteaza este sa pui adversarul pe un range corect de maini si sa stii cum joaca dupa aparitia flopului. Daca jucatorul de la care vrei sa furi este un jucator foarte loose,atunci cu siguranta ca nu este o idee buna sa incerci sa furi de la el deoarece nu se va arunca prea des. Asteapta o mana buna, pariaza si apoi castiga bani de la o mana inferioara. Daca jucatorul este loose si pasiv care da fold daca nu a prins nimic pe flop atunci ia si pariaza. Chiar daca primesti call, vei castiga de cele mai multe ori mana pe flop cand vei face un continuation bet. Daca ai un jucator care a citit cateva carti despre poker si stie niste lucruri elementare atunci acesta iti va da fold de cele mai multe ori la incercarea ta de a fura deci este farte profitabil. Atfel vezi cum cunoasterea jucatorului iti influenteaza decizia de a incerca sau nu sa furi blindurile.
Statisticile din Holdem Manager sau PokerTracker pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand furi blindurile, pentru a determina cu ce tip de jucator te confrunti, sunt urmatoarele:
– VPIP
– 3bet% (in particular, 3bet% din blinduri sau cand te confrunti cu un raise)
– Fold to cbet%
2. Cunoaste-ti imaginea la masa
Esti perceput de jucatorii de la masa ca un jucator loose, semi-loose sau tight? Aceasta este intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui dupa ce ai determinat cu ce fel de adversar te confrunti. Cu cat mai tight esti perceput la acea masa, cu atat mai mult respect vor avea ceilalti jucatori pentru pariurile tale. Daca esti loose, sau semi-loose si agresiv atunci nu ar trebui sa incerci sa furi blindurile. Insa daca esti tight-agressive si nu furi blindurile inseamna ca lasi foarte multi bani pe masa.
In afara de imaginea ta la masa de poker trebuie sa iei in considerare si imaginea ta recenta la masa la care joci. In cate poturi ai fost implicat recent? De cate ori ai pariat? Cate maini le-ai dus pana la showdown? Daca ai dat raise ultimele doua maini si le-ai castigat pe flop atunci imaginea ta recenta nu este favorabila pentru a fura blindurile. Evident daca nu ai jucat nici o mana de mult timp atunci ai imaginea necesara care iti favorizeaza sansele de a reusi un blind steal.
[ad#text_ads1]
3. Fii agresiv, fii foarte agresiv
Si daca primesti call preflop? Este o tragedie? NU! De fapt nu trebuie sa o iei asa. Cand cineva da call pariului tau intentionat sa fure blindurile trebuie sa privesti acest lucru ca o oportunitate de a face mai multi bani. Majoritatea adversarilor tai vor tremura si vor avea emotii in fata agresivitatii tale ferme, agresivitate pe care trebuie sa o ai pentru a reusi sa furi blindurile cu succes. Totusi trebuie sa faci acest lucru cu mare bagare de seama pentru a te asigura ca incercarile tale sunt profitabile pe termen lung. Flopul iti va imbunatati mana pe care o ai cam odata din trei cazuri. Sa presupunem ca de fiecare data cand primesti call esti in spate si adversarul tau are carti mai bune decat tine. Desi suna ca o reteta sigura pentru a falimenta si a pierde toti banii din cont, nu este deloc rau de fapt.Dupa cum spuneam, odata in 3 cazuri vei prinde macar o pereche pe flop. Daca ai decide sa furi impotriva unui adversar extrem de tight, oricum handrange-ul sau va contine si maini neimperecheate preflop precum AK, AQ, etc. Manifestandu-ti agresivitatea pe flop si facand un continuation bet, il vei arunca de cele mai multe ori si vei iesi cu capul sus si mai ales profitabil din aceste situatii in care pleci in spate.
4. Care este marimea optima a pariului pentru a fura si cu ce carti ar trebui sa furi
Inca un factor foarte important cand furi blindurile este marimea pariului pe care il faci. Cand furi foarte des, este o idee foarte buna sa micsorezi marimea pariului pe care il faci. Iti da un raport risc/profitabilitate mult mai bun pentru incercarile tale. Matematica din spatele determinarii marimii pariului este foarte simpla si se bazeaza pe faptul ca mana pe care o vei avea postflop are valoarea egala cu 0. (ceea ce evident, nu este adevarat). Astfel
– Daca pariem 4BB, riscam 4 ca sa castigam 1,5 deci pentru a fi profitabili trebuie ca incercarile noastre sa reuseasca in 73% din cazuri
– Daca pariem 3,5BB riscam 3,5 ca sa castigam 1,5 deci pentru a fi profitabili trebuie ca incercarile noastre sa reuseasca in 70% din cazuri
– Daca pariem 3BB riscam 3 ca sa castigam 1,5 deci pentru a fi profitabili trebuie ca incercarile noastre sa reuseasca in 67% din cazuri
– Daca pariem 2,5BB riscam 2,5 ca sa castigam 1,5 deci pentru a fi profitabili trebuie ca incercarile noastre sa reuseasca in 63% din cazuri
– Daca pariem 2BB riscam 2 ca sa castigam 1,5 deci pentru a fi profitabili trebuie ca incercarile noastre sa reuseasca in 57% din cazuri
Ca o regula generala, in special pentru incepatori, si fara a intra in prea ulte detalii matematice este bine ca marimea pariului pe care il facem sa fie de 3BB.
[ad#text_ads2]
Datorita faptului ca te afli in pozitie tarzie atunci cand furi blindurile, mainile pe care le joaca profesionistii pentru a fura blindurile sunt foarte diferite intre ele. Fiecare jucator isi contruieste de obicei un handrange diferit in functie de preferintele sale. Niste reguli generale pentru a selecta o mainile „bune” pentru a fura blindurile sunt urmatoarele:
– Joaca foarte loose din Buton, joaca loose din Cutoff, si joaca mai tight din HJ. Hj se apropie de ultima pozitie de mijloc si sa ai inca 2 adversari care vorbesc dupa tine nu este chiar un lucru bun.
– Alege maini care ar putea avea rezultate bune postflop: adica carti de aceeasi culoare consecutive (suited connectors), perechile de la mana, Ax, cartile consecutive de culori diferite, cartile de aceeasi culoare cu o „gaura intre ele”, etc. In general orice mana care are potentialul de a forma o mana puternica dupa aparitia flopului.
– In fata jucatorilor tight deschide-ti si mai mult handrange-ul cu care furi, iar impotriva jucatorilor loose fi mai precaut cu mainile pe care alegi sa le joci
5. Ajusteaza-ti jocul dupa flop atunci cand primesti call
Dupa cum spuneam si mai sus nu este o tragedie sa primesti call cand incerci sa furi. dupa flop incearca sa tii cont de urmatoarele aspecte:
– Jucatorul impotriva caruia ai pariat se teme mai mult de tine decat te temi tu de el
– Daca jucatorul care ti-a dat call devine agresiv atunci AI INCREDERE IN EL. Nu este nici o rusine in a da fold unei tentative de a fura blindurile.
– Accepta carti gratuite daca iti sunt oferite. Una dincheile acestei strategii este ca de multe ori vei avea oportunitati bune (draw-uri) de a forma o mana buna cand apare si cartea de pe turn. Iar cand acea carte o poti vedea gratuit nu poti decat sa profiti de ea.
[ad#text_ads1]
– Nu fi descurajat daca de multe ori adversarul tau va reactiona impotriva ta si te va face sa esuezi in a fura blindurile.
– NU FA SLOWPLAY Intreaga ta strategie se bazeaza in totalitate pe a juca mainile monstru gen AA la fel cu cele proaste gen 78 suited. Exista mereu tentatia ca atunci cand ai o mana cum ar fi KK si pe flop prinzi K22 sa incepi sa daci check si sa nu mai fii la fel de agresiv. Cu putin noroc, adversarul tau nu te va crede si iti va da call la all in cu perechea lui mai mica din mana. Nu numai ca ii vei lua tot stackul, dar vei capata si foarte mult respect data viitoare cand vei juca agresiv pe un flop gen K22 numai ca de data asta nu o sa mai ai KK in mana ci o sa ai 78. Jocul agresiv si rapid al mainilor mari este CRUCIAL pentru succesul strategiei.
Tradus si adaptat: HappyPixel @ 2p2
www.twoplustwo.com