Check… i raise
Cei mai multi jucatori cunosc conceptul check-raise pe river. Vreau sa spun, nu e nici un secret. Din nefericire sau din fericire pentru unii dintre noi, aproape nimeni nu intelege completamente adevaratul potential al check-raise-ului pe river. Se pare ca check raise-urile pe river se intampla atat de rar, incat aproape ca nici nu ar trebui sa-ti bati capul cu ele, dar aceasta este gresit. Intr-o partida cu jucatori buni, agresivi, destepti, oportunitatile pentru check-raise-uri apar tot timpul si astfel rezulta cele mai mari pot-uri din joc.
Probabil 90% din jucatori dau check-raise pe river sub forma de bluf sau pentru o valoare mica, in mai putin de 5% din situatii. Folosesc check-raise-ul exclusiv cand au o mana monstru. Din fericire pentru ei, destui oameni sunt destul de naivi incat sa-i plateasca oricum.
[ad#text_ads1]
Vedeti care este problema cu aceasta strategie totusi, nu? Jucatorii atenti, cel putin decenti ca valoare nu te vor plati daca dai check-raise pe river numai atunci cand ai o mana foarte buna. Chiar mai mult, pot fi liberi sa-ti dea, avand pozitie, un value bet mic pe river.
Ar trebui sa-ti echilibrezi check-raise-urile de pe river, incluzand mainile monstru, mainile bune dar nu foarte bune si blufurile. In orice imprejurare, fii atent cum oponentii tai reactioneaza la check-raise-urile de pe river si ajusteaza-ti strategia in consecinta. Pentru inceput, ar trebui sa incerci sa-ti echilibrezi check-raise-urile: 70% pentru valoare- 30% blufuri. Daca oponentii tai sunt calling stations, blufeaza mai putin. Daca sunt jucatori tight blufeaza mai mult.
Deci, ce face o situatie sa fie buna pentru un check-raise? Ei bine, foarte multe lucruri.
In primul rand, ar trebui sa ai un motiv sa crezi ca oponentul tau va paria. Nu poti da check-raise daca el da check dupa. Deci, jucatorii care dau value bets mici si/sau blufeaza mult pe river isi creaza situatii bune de check-raise. Cartile de pe masa sunt de asemenea importante. Ar trebui sa faci check-raise-uri pe river atunci cand este probabil ca oponentul tau sa dea un value bet mic sau sa blufeze, intr-o situatie in care draw-ul de pe masa nu s-a concretizat pe river (cateodata, un lead este un bluf mai bun decat un check-raise, deoarece este mai ieftin; aceasta depinde si de cartile de pe masa, de strategie si multe altele).
Ar trebui de asemenea sa ai un motiv sa crezi ca probabil oponentul tau nu are un monstru. Aceasta se aplica la blufuri si la value raise-uri (in afara de cazul in care ai nuts sau ceva apropiat).
De exemplu:
Dai raise din UTG, el da call din buton.
Flop-ul este: 8s 7s 3h
Dai un bet de valoarea pot-ului, el plateste.
Turn: 3d.
Dai check, el da un bet de valoarea pot-ului, tu platesti.
River Qh.
Acesta este o situatie buna pentru un check-raise, atat pentru value cat si pentru bluf. Probabil el nu are o mana monstru. Aproape intotdeauna ar fi dat raise pe flop, cu un draw la set, de asemenea cu toate mainile in care avea doua perechi. In completare, ar fi pierdut draw-uri pe acest river de foarte multe ori si ar fi fost nevoit sa blufeze daca vrea sa castige. Exista de asemenea sansa, daca el este un jucator bun, sa dea un value bet mic cu ceva de genul A-8 sau 9-9 sau Q-J suited, cu care ar prins o pereche, dar nu si draw-ul.
Impotriva unui jucator bun, as juca in acest mod cu maini de genul A-x suited, 9-8, 7-6, 8-8, 7-7, A-A si K-K, in majoritatea situatiilor. Maini ca 8-8, 7-7 si A-x suited par a fi cele mai clare maini cu care sa se faca check-raise pe river desi, cateodata, cu acestea dam un bet sau un check-raise pe turn.
Poate va intrebati de ce as blufa-da raise cu maini ca 9-8 sau 7-6, atunci cand as putea avea mana cea mai buna. Ei bine, da, el ar putea sa blufeze, si de obicei asa si este. Faptul ca el ar putea sa blufeze si ca noi am putea avea cea mai buna mana este important in cantarirea valorii unui call in comparatie cu cea a unui raise. Ai trei optiuni aici: raise, call sau fold. Le poti compara in orice ordine. Este mai usor sa compari valoare unui call sau a unui raise cu valoarea unui fold, deoarece valoarea unui fold este simpla: $0. Nu castigi, dar nici nu mai pierzi nimic.
[ad#text_ads2]
Pentru a evalua valoarea unui call, trebuie sa te uiti la pot odd-urile pe care le ai si dupa, sa estimezi cat de des poti avea cea mai buna mana. Daca el pariaza $11k, cu un pot de $11k, trebuie sa ai cea mai buna mana in mai mult de 1/3 din situatii, pentru ca un call sa fie mai bun decat un fold. Deducand exact procentului de situatii, in care ai cea mai buna mana, iti poate oferi o imagine precisa a EV-ului unui call (ceea ce poti face si cu bluf-raise si dupa comparandu-le).
Pentru a compara bluff-raise-ul cu un fold, trebuie sa te uiti la aria de maini, in care el ar paria si mai apoi la procentul in care s-ar arunca. Daca el pariaza $11k cu un pot de $11k si eu dau raise pana la $32k, risc $32k pentru a castiga $22k. Aceasta inseamna ca el trebuie sa arunce aproximativ 60% din mainile pe care le ia in calcul ca fiind mai profitabile pentru un bluf-raise decat pentru un call. Deci, daca blufeaza, sa spunem, 33% din situatii, exista acest procent in situatia de fata. Aceasta lasa 67% nedeterminante, din care e nevoie de 27% ca sa ne aruncam. (40% din mainile ramase). Deci, arunca cartile indeajuns? Nu exista o stiinta exacta care sa estimeze cat de des se va arunca oponentul tau. Motivul pentru care multi dintre marii jucatori sunt extraordinari este acela ca pot estima lucruri ca acestea cu extrem de multa acuratete.
Nu va faceti grija; nu va voi lasa sa ramaneti in aer cu aceasta problema. Mai sunt cateva chestii la care ne putem gandi. In primul rand, trebuie sa ne ingrijoram in privinta micii sanse, aceea ca el sa aiba un monstru. Nu cred ca acest aspect pe care l-am descris trebuie socotit pentru mai mult de 5% din toate mainile sale, asa ca, desi nu este insignifiant, nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare prea mare. Daca este mai probabil ca el sa aiba un monstru, un check-raise bluff este mai rau, din motive evidente. Atunci ar trebui sa ne gandim cat de legitima pare actiunea noastra ca bluf si cat de legitima ca o mana puternica. In aceeasi dispozitie a lucrurilor, ar trebui sa ne ingrijoram fie daca oponentul nostru este destul de destept, dar nu foarte, incat sa se arunce. Cred ca cei mai multi dintre jucatorii buni se incadreaza in aceasta categorie. Sunt destul de destepti incat sa realizeze ca daca dam check-call pe turn, inseamna ca suntem aproape de a avea o mana buna. Un draw va insemna aproape intotdeauna un bet sau un check-raise si nu ne putem simti confortabil deoarece am dat call unui bet mare, fara pozitie pe turn si mai apoi am dat check pe river. Deci, trebuie sa fi avut o mana deja si nu am fi blufat cu o astfel de mana, nu-i asa? Asa ca, mana noastra nu prea seamana cu un bluf.
Un jucator destept ar gandi atunci: “Ar fi putut sa faca un full house pe turn cu 8-8 si sa incerce sa ma lase sa ma spanzur, din moment ce nu-i este frica de nici un draw pe river”.
Jucatorii care sunt prea destepti sunt aceia care isi dau seama ca noi am realizat ca ei vor gandi aceasta.
Deci, acestea sunt motivele pentru care aceasta este o situatie buna pentru un check-raise bluff.
V-ati putea intreba de ce as da check-raise cu A-A/K-K, atunci cand as putea fi batut. Ei bine, impotriva unui jucator bun, nu sunt batut foarte des, iar el poate da call raise-ului meu cu orice care pentru el are value bet, daca este eroic. De fapt, daca presupunem pentru un moment ca nu suntem niciodata batuti cu AA, este evident de ce un check-raise este cea mai buna solutie. In plus fata de blufurile pe care le prindem acum, el considera maini cu value bet multe dintre mainile cu care da call, exceptand mainile ocazionale de tipul 5-5. Iar din moment ce ne diversificam stilul de joc, el va face niste call-uri mari cu acele maini value-bet. Din moment ce ma gandesc ca este improbabil ca suntem batuti, avand in vedere situatia, consider acest caz (el nebatandu-ne niciodata) aproape de adevar.
[ad#text_ads1]
Cu toata speranta ca ati inteles aceasta in intregime, datorita motivelor de mai sus, un check-call e mai bun decat un bet si este in acest caz, pe locul doi dupa un check-raise. Impotriva unor jucatori, si anume aceia care se arunca la check raise-uri sau sunt predictabili de a avea in acest caz un monstru, un check-call este mai bun decat un check-raise.
Nu mai am prea mult spatiu, asa ca as vrea sa va las cu trei maini interesante pe care le-am jucat. Toate implica atat check-raise-uri pe river cat si doi jucatori care sunt destul de destepti incat sa aiba in vedere corect check-raise-urile (daca ma numarati pe mine unul).
Ganditi-va de ce acestea sunt situatii bune pentru un check-raise pe river (deoarece sunt) si incercati sa vedeti daca puteti ghici mainile oamenilor. Voi include ce tine un anumit jucator la fiecare mana si te voi face sa te gandesti la ce ai face tu intr-o astfel de situatie:
100/200 vs Brad Booth
Stack-uri efective $20k
Dau raise la 600, el da call.
Flop Kh 9s 6s
Check, Check.
Turn 4h.
Brad da check, Eu dau bet $1000, cu un pot de $1200, el da call.
River 2s
Brad da check, eu dau bet $3000, cu un pot de $3400, el impinge instant $15k. Eu ???
300/600 HU vs Patrik Antonius
Stack-uri efective $32k
Eu dau raise cu 7-5 of-suit pana la $1800 din SB, el da call.
Flop 9d 5d 9s ($3600)
Patrick da check, eu dau bet $2400, Patrick da call.
Turn As ($8400)
Patrick da check, eu dat check.
River 7h ($8400)
Patrick da check, eu dau bet $6600, Patrick impinge instant $20.500.
Eu???
3-handed 200/400 vs David Benyamine
Stack-uri efective $68k
Dau raise din buton 1400, DB da call din SB cu 2h2s, BB se arunca.
Flop Jd 5h 5c ($3200).
David da check, eu dau bet 2400, David da call.
Turn 7s ($8000).
David da check, eu dau check.
River Qd ($8000)
David da check, eu dau bet $6400, David da raise pana la $24000.
[ad#text_ads2]
Legenda: s = inima neagra, c = trefla, h = inima rosie, d = romb
Interviu tradus si adaptat din Bluff Magazine.
Autor Phil Galfond.
Verifica rezultatele online ale jucatorilor de turnee pe BLUFF POKERDB!