Ce anume reprezinta “Independent chip model”?
Termenul de independent chip model (ICM) atribuie valoare fiselor tale pe care le ai in fata atunci cand joci la un turneu.
Cat valoreaza 100 sau 10.000 fise intr-un turneu? Acest lucru depinde de cativa factori :
• Numarul de fise care sunt in joc.
• Distributia premiilor
Numarul de fise care sunt in joc.
Daca sunt in joc doar 1.000 fise iar tu pierzi 100 fise, atunci inseamna ca ai suferit o pierdere destul de mare. In schimb, daca in joc sunt 100.000 fise iar tu pierzi 100 fise, atunci pierderea este nesemnificativa.
Structura premiilor.
Sa spunem ca tu ai in fata 100 fise, iar in joc mai sunt 5 jucatori ramasi, in care doar primul loc este platit. Atunci valoarea acelor 100 fise nu ar fi chiar asa de mare, deoarece sansele ca tu sa pleci de la turneu cu un premiu in bani (locul 1) sunt destul de mici.
Totusi, daca mai sunt doar 5 jucatori in joc, iar premiile in bani sunt oferite pentru locurile #1, 2 3 si 4, atunci sunt sanse destul de mari ca sa pleci de la turneu cu bani, asa ca, in acest caz, fisele tale valoreaza mai mult decat in prima situatie.
Gandeste-te mai bine. Ai prefera sa iei 100 de fise de la un jucator cand doar pimul loc este platit, sau cand primele 4 locuri sunt platite? Vei observa ca rata investitiei (Return on investment) este mai mare atunci cand sunt platite primele 4 locuri decat in cazul cand este platit doar primul loc.
Cum sa te folosesti de ICM pentru a lucra cu distributia premiilor
Daca tu ai 5.000 fise, iar jucatorii B si C au fiecare cate 2.500 fise, atunci cat vei castiga pe termen lung cu 5.000 fise.
Cand joci intr-un turneu nu poti face cash out la fise asa cum poti face in jocurile cash. Trebuie sa jucam pana cand se termina turneul. Desigur, cu cat avem mai multe fise in comparatie cu numarul de jucatori ramasi in turneu, cu atat avem sansa de a termina printre primele locuri.
Pentru a spune altfel, putem sa ne folosim de ICM pentru a calcula echitatea premiilor din turneu, care inseamna, cu alte cuvinte, cati bani putem castiga din turneu, bazandu-ne pe :
• Numarul fiselor pe care le avem la momentul respectiv.
• Numarul de fise pe care le au adversarii.
• Suma de bani care este oferita ca premii, precum si sumele de bani pe care le primesc locurile 1,2,3 etc.
De exemplu, la un turneu cu intrarea de 20$, fiecare jucator primeste un stack egal de fise, fise care valoreaza 20$ la inceputul turneului
Acum, pentru a oferi un alt exemplu : mai sunt 4 jucatori ramasi intr-un turneu de 10$+1$. Premiile totale sunt de 100$, cu o plata de cate 50$, 30$ si 20$ pentru locurile 1, 2 si 3. Daca jucatorii au un numar egal de fise, atunci echitatea distributiei premiilor ar fi urmatoarea :
• jucatorul A (2.500 fise) = 25$ echitate
• jucatorul B (2.500 fise) = 25$ echitate
• jucatorul C (2.500 fise) = 25$ echitate
• jucatorul D (2.500 fise) = 25$ echitate
Pe masura ce jucatorii au un numar de fise diferit in fata, calculul se complica.
Acesta este un rezumat despre ICM. Nu este nimic spectaculos, dar articolul va ajuta sa intelegeti acest concept de ICM si despre echitatea distributiei premiilor.
Cum te poti folosi de ICM
Luam urmatorul exemplu :
– jucatorul A – 5.000 fise
– jucatorul B – 2.500 fise
– jucatorul C – 2.500 fise
Presupunand ca premiile totale se ridica la 100$, cate 50$ pentru locul #1, 30$ pentru locul #2, iar 20$ pentru locul #3, avem urmatoarele statistici :
– jucatorul A – 38.33$ echitate
– jucatorul B – 30.83% echitate
– jucatorul C – 30.83% echitate
Acum vom invata cum sa ne folosim de aceste valori ale ICM pentru a sti daca sa platim sau nu all-inuri de la alti jucatori atunci cand ne apropiem de premiile in bani cand jucam la un turneu Texas Hold’em SNG.
cEV si $EV
Mai intai trebuie sa intelegem diferentele dintre cEV (chip expected value) si $EV (money expected value).
• cEV reprezinta cantitatea de fise pe care ne asteptam sa o castigam/pierdem la o anumita mana
• $EV reprezinta suma de bani din turneu raportati la numarul de fise, bani pe care putem sa ii castigam / pierdem atunci cand jucam o anumita mana
cEV
cEV este ca valoarea standard de EV in jocurile cash. De exemplu, daca adversarul tau se pune all in cu 1.000 fise cu AQ iar tu il platesti cu AK, poti sa te astepti sa castigi 480 fise de fiecare data cand dai call la un astfel de all in.
$EV
$EV este o varianta putin mai avansata a cEV, deoarece $EV indica suma de bani pe care o poti castiga, suma care depinde de numarul de fise pe care le ai in fata.
De exemplu, daca tu platesti un all in cu AK impotriva AQ, poti castiga 480 de fise la fiecare astfel de mana, dar, ce trebuie sa stii in cele din urma, este cat anume valoreaza acele 480 de fise? Cu alte cuvinte, cati bani castigi la finalul turneului daca ai in plus 480 de fise?
Aceasta este diferenta dintre cEV si $EV.
Cum sa folosesti exemplul ICM
Sa spunem ca jucam intr-un turneu standard de 10 jucatori, 10$+1$, cu premii totale in valoare de 100$. 50$ sunt acordati pentru locul #1, 30$ pentru locul #2, iar 20$ sunt acordati pentru locul #3. Urmarind exemplul anterior, mai sunt ramasi la masa 4 jucatori, iar jucatorul din BB detine Ato.
Blindurile sunt 100/200, iar stackurile sunt urmatoarele :
*(HERO BB) jucatorul A – 2.000
*(SB) jucatorul B – 2.000
*(BTN) jucatorul C – 2.500
*(CO) jucatorul d – 3.500
Toti dau fold pana la SB, care se pune all in cu 2.000 fise. Stim ca acel jucator este stupid de agresiv si ar putea sa se puna all in cu oricare doua carti. Asa ca, ar trebui sa dam call sau fold? Trebuie sa tinem cont de 3 lucruri :
1. Sa ne gandim la echitatea pe care o avem impotriva range-ului de carti ale adversarului.
2. Sa ne gandim la schimbarile care ar avea loc in ceea ce priveste premiile in bani, in functie de diferite rezultate (daca platim si castigam / pierdem mana, sau daca dam fold)
3. Sa ne gandim daca ne marim echitatea in ceea ce priveste premiile in bani daca dam call.
Cum sa te folosesti de ICM in turneele SNG
Sincer, nu prea poti face aceste calcule complicate in timpul unui turneu, dar acest luccru nu inseamna ca ICM-ul nu este valoros.
A face decizii in functie de ICM si de distributia premiilor si de echitate este un lucru pe care il poti analiza dupa turneu. ICM reprezinta o teorie de baza in ceea ce priveste intrebarea “Merita sa imi risc toate fisele din fata in acest moment?”. Asa ca, cu cat te familiarizezi mai mult cu acest concept, cu atat vei putea sa iei deciziile mai bune si sa joci cat mai corect in situatiile dificile.
teasadgfadsg