Caro: Pokerul ca iluzie
POKERUL E O ILUZIE
Invata sa fii magicianul care face trucuri, mai des decat spectatorul din sala. Chiar si definitia pokerului este iluzorie, atunci cand apar cuvintele „un joc de carti”.
Calitatile care fac din jocul de poker unul unic nu au nici o legatura cu cartile. Atunci ce anume il face unic ? Ei bine, urmatoarele patru elemente:
(1) Exista ceva pentru care merita sa lupti inainte ca cineva sa cunoasca valoarea unei maini;
(2) Valoarea cartilor tale reprezinta un secret;
(3) Fiecare mana are un singur castigator;
(4) Daca faci un pariu caruia nimeni nu ii da call , castigi indiferent cat de slaba e mana ta.
Aici te poti folosi de niste subterfugii. Mai sunt alte cateva jocuri de care nu a auzit mai nimeni – pe care eu tot poker le numesc. Poate ca uneori voi combina doua elemente intr-unul singur, descriind pokerul ca pe un joc cu 3 aspecte, dar astazi am hotarat sa descriu cel de-al patrulea aspect. Ati putea spune ca nu intotdeauna exista un singur castigator al potului. Jucatorii pot face split, si mai mult deact atat exista tipuri de poker unde splitul se face intre high si low. Nu intelegeti gresit ! Cand jucatorii fac split, ei impart de fapt locul intai. Iar in high-low, exista de fapt doua poturi separate, fiecare cu un castigator.
Cat despre cartile de joc, acestea nu sunt decat o inventie de moda veche, folosita pentru a da valoare aleatorie mainilor in poker. Am putea folosi alta metoda pentru a stabili aceasta valoare, si tot poker s-ar numi. In cadrul cursurilor mele de la MCU, explicatia ar fi cam asa…
[ad#text_ads1]
POKER LA FERMA
Sa presupunem ca ma aflu impreuna cu opt dintre prietenele mele la o ferma si ne plictisim groaznic. Deodata toate cele opt tipe au o idee : „Hai sa facem sex cu Mike !”
„Eu am alta idee”. Ma gandesc… (Aici s-ar putea sa ma contraziceti, dar cred ca m-am orientat bine) „Hai sa jucam un poker”
„Poker ?” intreaba Sally. „Dar nu avem carti”
„Nici nu e nevoie”, raspund eu. Apoi le explic ca fiecare dintre noi va trebui sa puna pe masa 1$, ceea ce inseamna ca exista o miza pentru care vom lupta, chiar inainte de a incepe.
Apoi fiecare va merge pe pasune cu o punga de carton, si va baga in ea cea mai mare balega pe care o gaseste, respectand cerinta de a avea ceva secret. Dupa care ne vom intoarce la masa si vom paria, in functie de cine are cea mai mare balega. Castigatorul va lua toate celelalte pariuri plus ante-le. Potul este castigat de catre o singura persoana, conform celei de-a treia cerinte. In cele din urma daca cineva pariaza, iar adversarii nesiguri fiind nu platesc, cel care a pariat va castiga fara efort.
Asa ca pariez 20$ si nici una dintre fete nu ma plateste. Iau cei 9$ ante, ceea ce imi aduce un profit de 8$. In acel moment deschid punga si le arat ca e goala.
“Ah” ofteaza Sally, “Mike chiar stie jocul asta !”
“Nu-mi vine sa cred ce curaj are” adauga Wilma.
“Sa mergem la culcare” spun ele.
Asa ca mergem sa ne culcam. V-am zis ca m-am orientat bine. Le-am demonstrat tuturor ca ceea ce face pokerul poker nu are nici o legatura cu cartile de joc. Nevoia de carti nu este decat o alta iluzie.
[ad#text_ads2]
MAREA ILUZIE IN POKER
Mai sunt si alte iluzii in poker. Cel mai des auzim: “Ce rost are sa joc corect, cand de regula un idiot care joaca slab castiga tot ?”
Da, se intampla ! Dar se aplica doar sesiunilor de o noapte sau turneelor. Este mult mai probabil ca un turneu sa fie castigat de un jucator mai slab, decat de un pro. Motivul pentru care un jucator slab castiga mai intotdeauna este acela ca exista mult mai multi jucatori slabi decat profesionisti. Pentru a simplifica, sa presupunem ca avem un turneu cu 480 de jucatori slabi si 20 de profesionisti. Totul merge atat de simplu incat profesionistii se asteapta sa castige de 5 ori mai des decat de obicei.
Participa 500, deci daca fiecare jucator a castigat un turneu din 500, se considera ca toata lumea are cate o victorie. Dar presupun ca expertii au sanse de cinci ori mai mari intr-o competitie cu un nivel atat de slab. Aspectul asta conteaza. Intrucat daca turneul ar avea un singur castigator, un buy-in de 10.000$ i-ar aduce un castig de 50.000$. Pe de alta parte, fiecare expert se poate astepta sa castige cam o data in 100 de turnee. Asta inseamna ca exista o cota de 4 la 1 impotriva victoriei unui pro, in ciuda valorii sale. Cel mai adesea un jucator slab ar castiga.
Iluzia nu consta in faptul ca jucatorii slabi castiga, pentru ca asta e un adevar. Iluzia inseamna sa crezi ca acestia castiga, pentru ca joaca profitabil. Toti acesti jucatori slabi, pierd pe termen lung. Si daca ii tot vezi castigand noapte de noapte cu jocul lor slab, probabil ca vrei sa renunti la strategia ta sofisticata. N-o face !
[ad#text_ads1]
FALIT SI CERSETOR
Adevarul este ca jucatorii slabi castiga mai intotdeauna, insa nu sunt mereu aceiasi. Per ansamblu, jucatorii slabi pierd. Desi de regula expertii nu castiga cele mai mari sume intr-un turneu, ei sunt aceia care au cele mai mari castiguri. Asa este si in viata. Adesea oamenii se ridica jucand slab. Isi asuma riscuri lipsite de logica. Cei mai multi au esecuri imense. Dar unii razbesc, si astfel ajungi sa te intrebi cum se face ca acel om are atatia bani ? Apoi jurnalistii spun ca acel om s-a imbogatit luand decizii corecte, si punand in practica idei stralucite. Dar adevarul este ca a facut miscari gresite, insa a avut noroc. Ar putea parea un tip realizat, insa cei ce iau deciziile pentru el sunt de cele mai multe ori niste cersetori faliti.
In poker si in viata reala, se poate observa uneori o iluzie a succesului. Nu va lasati descurajati de ea. Luati decizii corecte. Daca procedati astfel, veti reusi sa lasati jucatorii slabi mult in spate, si veti castiga in potriva celor norocosi, pe masura ce ei incep sa se clatine.
Articol tradus si adaptat din Bluff Magazine. Autor Mike Caro.
Verifica rezultatele online ale jucatorilor de turnee pe BLUFF POKERDB!