2nd barrel
Este foarte important sa castigi poturi si pe turn sau river, atunci cand nu ai cea mai buna mana cu putinta. In general potul va fi mai mare pe ultimele 2 strazi deci vei castiga mai multi bani. Cum se intampla cu multe concepte in poker, nici acesta nu are o reteta exacta ci se bazeaza pe adversar si situatia aproape in totalitate.
Dupa cum probabil ati observat si voi, la microstakes, cei mai multi bani ii castigati cu CBET pe flop si pariind pentru valoare pe strazile urmatoare. Acest lucru se intampla deoarece adversarii tai joaca prea multe maini slabe preflop si nu se arunca pe strazile ulterioare cu maini marginale.
Exista 3 lucruri principale pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand va ganditi sa faceti 2nd barrel:
1. Informatii despre jucator
2. Textura boardului
3. Equity (echitate)
Range-urile adversarilor cu care iti vor plati CBET-ul: Fiecare jucator are range-uri diferite cu care plateste un CBET. De aceea sunt foarte importante informatiile despre jucator. In general este mai bine sa faci 2nd barrel contra unui jucator cu un range mare, deoarece acesta va contine multe maini marginale.
[ad#text_ads1]
Cum evolueaza boardul: Dupa flop, board-ul evolueaza infunctie de turn si river. Unele board-uri vor ramane neschimbate pe cand unele se vor schimba radical in functie de ce carti apar. Trebuie sa stii sa citesti board-ul foarte bine, in special pentru a putea face legatura intre range-ul cu care iti va fi platit CBET-ul si evolutia board-ului.
Cartile care ii sperie pe adversari: Sunt cartile care reprezinta range-ul tau. Sunt de asemenea carti “proaste” din punctul de vedere al adversarilor tai, deoarece in majoritatea cazurilor se vor arunca.
Lucruri la care sa fii atent:
1. Ar trebui sa faci 2nd barrel atunci cand board-ul evolueaza in asa fel incat range-ul cu care va continua adversarul tau sa te plateasca este mult mai mic decat cel cu care te-a platit pe flop. De asemenea ar trebui sa faci 2nd barrel cand cartea de pe turn iti imbunatateste hand equity.
2. Board-urile pe care nu ar trebui sa faci 2nd barrel sunt acelea in care range-urile adversarilor cu care iti vor plati CBET-ul sunt foarte tight.
3. Cea mai buna carte pe care ar trebui sa faci 2nd barrel este o carte care iti sperie adversarul.
4. Cartile proaste pe care nu ar trebui sa faci 2nd barrel sunt acelea care imbunatatesc range-ul adversarului, care se dubleaza, sau care nu te vor ajuta pe tine din punctul de vedere al adversarului tau.
5. Ar trebui sa faci 2nd barrel mai des atunci cand te afli in afara pozitiei. Ar trebui sa faci acest lucru deoarece nu poti beneficia de carti gratuite pentru a-ti imbunatati echitatea in momentele in care probabilitatea ca adversarul sa se arunce la un pariu pe turn este foarte mica. De cele mai multe ori acestia vor plati fara nimic important in mana. Daca primesti un raise abia atunci ar trebui sa iti faci griji.
6. DACA AI FACUT 2nd BARREL ATUNCI NU INSEAMNA CA VA TREBUI SA PARIEZI SI PE RIVER. Daca am fi niste fiinte care nu gandesc si ne-am pune all in pe fiecare river dupa ce facem 2nd barrel, atunci am pierde foarte rapid toti banii. Motivul pentru care faci 2nd barrel este sa arunci adversarul de pe maini marginale sau sa fii platit cu o mana mai slaba.
7.Cauta momente cand adversarul tau iti va face reraise cu un draw puternic sau cu o mana puternica pe flop. Daca primesti doar call atunci de cele mai multe ori este un semn de slabiciune si in functie de cartea de pe turn poti sa faci 2nd barrel.
Textura flopului si cum se imbina cu 2nd barrel
Dupa cum am spus mai devreme, sa stii cum evolueaza boardul este un lucru foarte important atunci cand vrei sa faci 2nd barrel. Mai jos aveti cateva exemple de situatii de la care ar trebui sa plecati:
Flopuri “uscate” cu A mare sau K mare
Acestea sunt boardurile perfecte pentru a face CBET. Toti A si K se afla in range-ul tau de Open Raise, iar in acelasi timp va fi foarte greu pentru adversarii tai sa “lipeasca” ceva pe flopul acesta. Concret, cand ai un flop de genul A82 – rainbow, si faci CBET, ii vei arunca pe adversari de pe maini de genul 9xTx, 6x7x, KxQx, etc. Nu sunt draw-uri cu care adversarul va face check-call.
Evolutia boardului: nu sunt carti care ar putea sa sperie advresarul pe turn si de cele mai multe ori acest board va arata cel mai rau pe flop.
[ad#text_ads2]
Equity atunci cand suntem in spate: Daca deja nu ai cea mai buna mana pe A82 rainbow, atunci este putin probabil sa ai cea mai buna mana pana pe river.
Daca primesti call la CBET pe un asemenea flop, de cele mai multe ori adversarul are top pair si nu se va arunca de aceea nu este recomandat sa faci 2nd barrel decat pe baza unor readuri foarte puternice.
Flopuri cu o carte mare si doua mici
Este vorba de flopuri de genul J42, etc. Aceste boarduri sunt destul de decente pentru a face CBET, deoarece adversarul tau se va arunca de pe toate mainile neimperecheate.
Deoarece J nu este chiar in range-ul tau de open la fel de mult ca un A, exista o probabilitate mai mare sa fii platit light. Aceste boarduri sunt ok pentru a face CBET dar trebuie ca de cele mai multe ori sa fii pregatit sa bagi mai multi bani pe un 2nd barrel.
Evolutia boardului: Depinde intr-un fel de cat de mica este cartea mijlocie. Exista 3 carti peste J care ar putea veni pe turn si ar fi decente pentru un 2nd barrel si inca cateva carti peste 4 care sunt bune pentru a paria si a arunca perechile mici din mana. Aceste carti sunt in general 9 si T, care daca aduc si un draw de culoare este si mai bine.
Equity atunci cand suntem in spate: Mare parte din range-ul nostru va avea intre 3 si 6 out-uri cu o gramada de draw-uri dupa turn. Nu e rau deloc, de aceea aceasta situatie este una buna pentru a face 2nd barrel.
Flopuri cu doua carti mari si una mica
Acestea sunt cele mai bune flopuri pe care poti sa faci CBET impotirva unui range mare de call preflop al adversarului. Motivul este acela ca aproape nimeni nu poate da un call la CBET fara a avea macar top pair sau 2nd pair sau un draw de chinta/culoare. Din nou, deoarece adversarii au nevoie de o mana cat de cat puternica pentru a da call la CBET ar trebui sa fim foarte reticenti in a face 2nd barrel pe un board de genul KQ2.
Evolutia boardului: Probabil ca nu exista nici o carte destul de inspaimantatoare pentru adversarul tau astfel incat acesta sa renunte, din punctul lui de vedere.
Equity atunci cand suntem in spate: Nu este deloc buna. Trebuie sa prinzi un draw ca sa castigi mana.
Flopuri cu carti mici, fara conectivitate
Aici vorbim despre flopuri de genul 974, 753, etc. care sunte xcelente pentru a paria pe flop, turn si river. De ce? Pentru ca vei fi platit de o gramada de maini slabe.
Evolutia boardului: Acest board devine de cele mai multe ori foarte bun. Cel mai repede trebuie sa observi ca exista 5 overcarduri care pot sa vina. Acest lucru inseamna ca vom face CBET cu intentia de a face 2nd barrel pe o gramada de turn-uri.
Equity atunci cand suntem in spate: Foarte foarte mare.
Flopuri cu carti conectate
Acestea sunt flopurile care fac legatura cu o gramada de range-uri. Pe un flop cum ar fi T87, poti sa te astepti la surprize mereu. Din acest motiv acestea sunt boarduri proaste pentru a face CBET.
Daca stai bine sa te gandesti, o mana fara nimic de genul AK ar fi buna pentru un cbet dar, chiar si imbunatatita pe turn nu va fi atat de buna precum pare si de cele mai multe ori ne vom confrunta cu un check raise.
Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le avem in minte despre astfel de board-uri, este ca adverasrii nostri vor face mereu raise, sau check-raise cu range-ul lor de top. De aceea, in momentele cand primim doar call la CBET, putem face 2nd si 3rd barrel, deoarece un call pe flop arata o mana marginala. Insa retineti ca aceste boarduri nu sunt atat de bune pentru CBET, 2nd si 3rd barrel.
[ad#text_ads1]
In concluzie:
Evident ca acestea de mai sus sunt doar cateva exemple de texturi si situatii, si reprezinta o baza a gandirii tale atunci cand vrei sa pariezi pe turn si river. Ele reprezinta un model de gandire pe care trebuie sa il dezvolti si sa il aplici pe diverse board-uri si situatii.
Tradus si adaptat: Ricky1231 @ 2p2
www.twoplustwo.com