admin | 24.10.2011

Pokerul este bun pentru tine

David Sklansky
David Sklansky

Multi oameni au sustinut ca pokerul ar trebui considerat diferit de gambling in general. Acest argument a fost facut in discutii referitoare la legalizare. Argumentul lor este de obicei ca pokerul este un joc de skill pe cand celelalte jocuri sunt mult mai putin bazate pe acesta.

Suntem de acord insa nu credem ca au explicat foarte bine multe dintre atributele unice ale pokerului. Pokerul nu necesita doar skill. Cere si dezvolta calitati care sunt esentiale pentru luarea diverselor tipuri de decizii ca si alegerea unei cariere, investirea banilor, efectuarea unei meserii sau cumpararea unei case.

POKERUL ESTE UN PROFESOR EXTRAORDINAR

Cercetarea arata ca oamenii au tendinta sa repete actiunile recompensate si sa le intrerupa pe cele pedepsite. Pokerul invata prin recompensarea actiunilor dezirabile ca si gandirea logica si intelegerea altor oameni, si prin pedepsirea actiunilor nedorite ca si ignorarea sanselor si actionarea impulsiva. Exista si alte principii de invatare care se aplica pokerului.

[ad#text_ads1]

INVATAREA DEPINDE DE FEEDBACK

Recompensele si pedepsele sunt feedback-uri valoroase. Cu cat feedback-ul este mai rapid si mai clar cu atat mai repede vei invata. Din nefericire, pentru a invata multe dintre calitatile nedorite feedback-ul este neclar si incet. De exemplu, daca faci o greseala cu un client important s-ar putea sa nu stii niciodata de ce ai pierdut contractul cu acesta. La masa de poker ai de multe ori parte de un feedback mult mai rapid.

Pana nu demult, multi oameni au invatat sa joace poker mai ales datorita erorii. De-a lungul ultimilor zeci de ani au existat o groaza de carti, casete video, DVD-uri si antrenori care au ajutat milioane de jucatori sa-si grabeasca procesul de invatare insa nu exista inlocuitor pentru experienta. Trebuie sa faci miscari bune si rele si sa fi recompensat si pedepsit pentru a invata cele mai importante lectii ale pokerului.

CU CAT PRIMESTI MAI DES FEEDBACK CU ATAT VEI INVATA MAI RAPID

Cele mai importante decizii din viata sunt luate rar si unele din ele – ca alegerea unei cariere – pot fi luate doar o singura data. Jucatorii de poker dau si primesc feedback pe sute de decizii in fiecare sesiune, asta accelerand procesul de invatare.

LECTIILE INVATATE INTR-O SITUATIE SE APLICA DES SI ALTOR SITUATII

Daca lectiile de poker s-ar aplica doar modului de joc nu am mai fi scris acest articol. Lectiile se aplica fiecarui aspect al vietii. De exemplu, daca sunteti nerabdator sau ilogic sau nu puteti analiza riscuri sau recompense, veti pierde la poker si veti face multe greseli in cariera si in relatiile personale. Daca pokerul va invata cum sa va controlati emotiile atunci veti fi mai eficace in aproape toate planurile.

TINERII INVATA DE OBICEI MAI RAPID DECAT CEI IN VARSTA

Jucatorii de poker insista uneori ca ii protejeaza pe cei tineri de la formarea de moravuri proaste insa de fapt acestia nu-i lasa sa le invete pe cele bune. Tinerii adora sa parieze, cateodata pentru bani, deseori pentru alte lucruri ca si note, sarcina sau chiar propriile vieti.

Primesc un sut cand vor sa riste si unele din riscuri sunt chiar stupide. Acestia risca sa moara sau sa ramana ologi din pricina rolelor, bicicletelor sau snowboard-urilor. Raman gravide sau iau SIDA prin riscurile sexului. Este imposibil sa ii faci pe tineri sa renunte la „pariere” asa cum este imposibil sa ii opresti din experimentarea sexuala.

Viata in sine este riscanta si sa inveti sa faci fata acestor riscuri este o parte importanta din maturizare. Pokerul te invata sa te gandesti la riscuri si la recompense inainte sa actionezi. Daca ar invata numai atat atunci pokerul ar opri tinerii sa faca greseli teribile. Cele mai multe din lectiile de poker vor ajuta tinerii sa ia decizii importante.

[ad#text_ads2]

POKERUL ITI IMBUNATATESTE MORAVURILE DE STUDIU

Pentru ca vreti sa fiti respectati, tu si ceilalti dezvoltati in mod firesc calitatile unui statut inalt si le neglijati pe cele ale unuia scazut. Din nefericire, statutul printre americani – mai ales in randul tinerilor – este bazat in principiu pe atractia fizica si abilitatea atletica. Oamenii cu un statut inalt, cei pe care ceilalti ii invidiaza sau cu care vor sa iasa in oras, sunt atractivi si buni la jocuri gen fotbal si baschet. Bineinteles ca acesti copii aratosi si atleti vor ajunge sa lucreze pentru cei mai studiosi insa nu vor putea invata aceasta lectie decat prea tarziu.

Elevii americani iau note foarte proaste la testele de matematica, fizica si comunicare pentru ca multi dintre acestia considera ca invatatul nu este important. Nu sunt mai prosti ca europenii, asiaticii sau sud americanii insa sunt invatati de la nastere ca vor fi recompensati doar pentru ca arata bine si sunt atletici.

Mai rau de atat, acestia au invatat ca tocitul este deseori pedepsit. Chiar daca parintii lor pot fi incantati cand acestia iau note bune, pentru tineri conteaza foarte mult parerea celor din acelasi grup. Elevii buni sunt numiti „tocilari” sau „fraieri”.

Anti-intelectualismul continua la nesfarsit. Americanii recompenseaza o infatisare si o abilitatea atletica in pofida invatatului. Modelele, actorii si atletii sunt platiti de cateva ori mai mult decat fizicienii, profesorii sau savantii.

Tinerii refuza sa invete matematica, psihologie, logica, analiza, teorie si multe alte materii ce le vor fi utile ca adulti pentru ca aceste subiecte par dintr-o alta dimensiune. Acestia nu inteleg cum studierea acestor materii ii va ajuta in competitiile despre care le pasa, cele pentru un statut, pentru popularitate si pentru intalniri. Din moment ce oamenii nu studiaza aceste materii si dupa absolvire, multi americani nu le invata niciodata.

Pokerul ii invata rapid valoarea acestor materii. „Tocilarii” care studiaza pokerul si materii ca matematica, logica si psihologia, ii zdrobesc pe cei mai aratosi sau mai atletici. Acestia ii bat chiar si pe cei destepti care sunt prea lenesi sa studieze. Castigul le mareste statutul si increderea si ii face capabili sa influenteze alti oameni si sa aiba parte de intalniri. Pokerul nu-ti devolta doar moravurile de invatat si alte calitati importante ci si parerea celorlati despre acestea.

POKERUL ITI DEZVOLTA APTITUDINILE MATEMATICE

Americanii sunt groaznici la matematica. Elevii nostri iau note mici la teste si majoritatea oamenilor nici nu incearca sa invete aceasta materie dupa ce termina scoala. Slabiciunea lor ramane necorectata pe viata.

Multi oameni nu sunt doar slabi la matematica; acestia nici nu vor sa devina mai buni. Spun mereu „Cui ii trebuie?” iar in momentul in care joaca poker isi dau rapid seama ca au nevoie de asta. Castigatorii inteleg si o aplica pe cand pierzatorii ori nu vor sa incerce ori nu pot face calculele necesare. Dupa ce copiii lor au inceput sa joace poker, multi parinti au exclamat „Sunt surprins. Chiar vrea sa invete matematica.”

[ad#text_ads1]

POKERUL ITI DEZVOLTA GANDIREA LOGICA

Multe oficialitati sunt ingrozite de dispretul americanilor pentru logica. In loc sa gandim logic, multi dintre noi facem prezumtii sarace, bazate pe intuitie, sau ne pripim sa tragem concluzii bazate pe emotii.

Pokerul te invata sa respecti si sa aplici logica pentru ca este ca un puzzle. Din moment ce nu-i cunosti cartile adversarului, ai nevoie de logica pentru a te ajuta sa iti dai seama ce tine in mana si de si mai multa logica pentru a decide cum vei folosi aceasta informatie. Aceeasi abordare care merge in poker te va ajuta sa iei decizii mult mai importante.

POKERUL ITI DEZVOLTA CONCENTRAREA

Primul pas in rezolvarea problemelor din poker sau din viata reala este acumularea informatiei necesare. Fara aceasta vei face cu siguranta greseli costisitoare. Pokerul dezvolta calitati de informare-acumulare, in special concentrarea. Fiecare jucator de poker a omis semnale evidente, a facut greseli si apoi s-a intrebat „Cum am putut sa fiu atat de prost?”. Nu ne putem gandi la o alta metoda mai buna de a dezvolta concentrarea.

 

POKERUL ITI DEZVOLTA RABDAREA

Americanii sunt nerabdatori din fire, lucru care deterioreaza multe aspecte ale vietii noastre. Suntem datori miliarde de dolari pentru ca ne cumparam chestii in rate in loc sa asteptam pana cand putem plati pentru ele. Afacerile noastre dau faliment sau pierd cota de piata in favoarea competitorilor straini, mult mai rabdatori.

Pokerul dezvolta rabdarea in cel mai puternic mod posibil. Daca astepti linistit situatia cea mai buna atunci cu siguranta ii vei bate pe oamenii nerbdatori care joaca mult prea multe maini. „Ai rabdare” este prima lectie pentru cei mai multi dintre jucatorii de poker.

POKERUL ITI DEZVOLTA DISCIPLINA

Multi oameni duc lipsa disciplinei. Acestia cedeaza impulsurilor, chiar si celor distructive. Pokerul dezvolta disciplina prin recompensarea foarte buna. Practic toti jucatorii castigatori sunt extrem de disciplinati.

Disciplina lor afecteaza tot ceea ce fac. Dau fold la maini pe care sunt tentati sa le joace. Rezista tentatiei de a-i provoca pe jucatorii tari. Evita sa fie distrasi chiar si de conversatiile cu prietenii. Nu-i critica pe jucatorii slabi din cauza carora au pierdut bani. Isi controleaza emotiile. Au stapanirea de sine pentru a face lucrurile neplacute dar necesare pe care multi oameni nu le-ar face.

Televiziunea a creat o imagine ridicola si falsa despre poker. Dupa ce au vazut jucatori celebri tipand si vorbind urat, telespectatorii au crezut ca aceasta maimutareala este normala. Se inseala in totalitate. Directorii televiziunilor arata aceste chestii pentru rating iar cativa dintre jucatorii de poker se prostesc pentru a ajunge la TV. Veti vedea mai multe izbucniri in jumatate de ora la TV decat intr-o luna la o sala de poker.

[ad#text_ads2]

POKERUL TE INVATA SA TE AXEZI PE TERMENUL LUNG

Nerabdarea nu este singurul motiv pentru gandirea pe termen scurt. Studiile privitoare la invatare dovedesc ca recompensele imediate au mai mult impact asupra oamenilor decat cele intarziate. De exemplu, majoritatea adultilor americani sunt supraponderali pentru ca placerea imediata de a manca in exces este mai puternica decat efectele pe termen lung ca si atacurile de cord.

Jucatorii de poker invata rapid ca un joc gresit poate avea rezultate bune si invers insa ca luarea decizilor importante cu asteptari pe termen lung (EV) este cheia succesului. Daca ai destule jocuri -EV atunci trebuie sa pierzi. Daca ai destule jocuri +EV atunci trebuie sa castigi. Este foarte simplu.

Daca oamenii s-ar gandi mai mult pe termen lung multe dintre problemele serioase ar fi rezolvate sau ar deveni mai putin incomode. Datorita gandirii pe termen scurt milioane de copii renunta la scoala sau raman insarcintati iar o groaza de adulti isi neglijeaza sanatatea si finantele.

POKERUL TE INVATA CA RENUNTAREA LA PROFIT ESTE EGALA CU PIERDEREA (SI INVERS)

Economistii numesc costurile de oportunitate profit pierdut si au scris foarte mult despre asta. Din nefericire, majoritatea oamenilor nu le-au citit lucrarile si, daca ar face-o, probabil ca nu ar fi de acord. Acestia ar renunta cu usurinta la sansa de a face un dolar decat sa riste sa piarda unul, si pierd foarte multe oportunitati profitabile tocmai din aceasta cauza.

Pokerul te invata ca profitul pierdut este acelasi lucru ca pierderea. De exemplu, daca pot-ul iti ofera 8-1 si sansele impotriva ta sunt de 5-1, atunci ar trebui sa dai call la bet. Daca nu dai call este la fel ca si cand ai arunca bani pe fereastra printr-un call prost in momentul in care sansele sunt impotriva ta.

POKERUL ITI DEZVOLTA REALISMUL

Tu si toti ceilalti negati realitati neplacute despre voi, alti oameni si multe alte subiecte. Credeti doar ce vreti sa credeti. Pokerul dezvolta realismul in cel mai crud dar eficient mod cu putinta. Daca negi realitatea despre tine, despre adversar, despre carti, despre sanse sau despre orice altceva, atunci platesti rapid pentru asta.

De sute de ori pe noapte trebuie sa evaluezi o situatie complicata: cartile tale si cele ale adversarului, ce vor face altii, probabilitatea de a veni carti diverse in ultimele runde, pozitia si foarte multi alti factori, in special apitudinea ta si a celorlalti jucatori si felul de a juca. Daca esti realist, castigi. Daca negi realitatea, pierzi.

[ad#text_ads1]

POKERUL TE INVATA SA TE ADAPTEZI SITUATIILOR SCHIMBATOARE

Multi oameni nu se intreaba „De ce este aceasta situatie diferita?” Acestia fac ce au facut mereu. Pokerul necesita ajustari pentru ca situatia este in permanenta schimbare. O singura carte poate schimba o mana fara valoare intr-una de neinvins. Jucatorul are aceasta mana si toti ceilalti trebuie sa se adapteze imediat. Jucatorul ce detine mana castigatoare trebuie sa faca orice ii aduce mai mult profit iar ceilalti trebuie sa-si reduca pierderea.

Si alte chestii se schimba. Imediat dupa ce te afli in cea mai urata pozitie posibila, small blind, esti in buton avand cea mai buna pozitie. De fiecare data cand cineva paraseste masa si este inlocuit de alt jucator, jocul se schimba. De fiecare data cand cineva te surprinde printr-un fold, check, bet sau raise, trebuie sa reevaluezi situatia si sa te adaptezi informatiei noi.

Adaptarea la schimbarile vietii a fost intotdeauna necesara insa a devenit mult mai importanta pentru ca procesul schimbarii a accelerat enorm. Acum experimentam din ce in ce mai multe schimbari. Tehnologia, economia, atitudinea morala si cea sociala, au accelerat atat de dramatic incat Alvin Toffler a folosit termenul „socul viitorului” pentru a descrie dezorientare pe care o inducem indivizilor prin supunerea acestora la multe schimbari intr-un timp prea scurt. Acesta a sustinut „Schimbarea este ca o avalansa asupra noastra si majoritatea oamenilor sunt nepregatiti pentru a-i face fata”. Pokerul te poate ajuta sa faci fata lumii in permanenta schimbare.

POKERUL TE INVATA SA TE ADAPTEZI OAMENILOR DIFERITI

Majoritatea oamenilor – in special tinerii – au putina experienta cu oamenii diferiti. Acestia locuiesc in orase si cartiere uriase si de obicei interactioneaza cu oameni similari cu ei.

In jocurile de poker online sau din casino, trebuie sa joci cu oricine se aseaza la masa. Trebuie sa concurezi impotriva multor tipuri de oameni: agresivi si pasivi, prietenosi sau nu, educati sau needucati, tacuti sau vorbareti, inteligenti sau prosti, care au control emotional sau sunt necontrolati, si asa mai departe.

Prin asta inveti sa intelegi si sa te adaptezi oamenilor care gandesc altfel decat o faci tu. Cu cat o faci mai rapid si mai bine cu atat vei avea parte de rezultate mai bune. Din moment ce vei intalni oameni diferiti in situatii importante, invatarea modului prin care sa relationezi cu acestia este extrem de valoroasa.

POKERUL TE INVATA SA EVITI PREJUDECATILE

Prejudecata este intodeauna gresita insa este distructiva la masa de joc. Te face sa iti subestimezi adversarul si sa faci greseli costisitoare. Pentru a juca bine trebuie sa fi „orb in aproape toate aspectele pentru ca la final castigul este bazat pe merit.”

Oamenii nu sunt tratati in mod egal in nicio alta competitie populara. Nu poti juca golf impotriva lui Tiger Woods insa te poti aseza la orice masa de poker. Poti juca impotriva oricui, de la incepator la un jucator de talie mondiala, si veti fi tratati in mod egal. Daca primesti cartile si le joci bine, vei castiga indiferent de cine esti.

[ad#text_ads2]

POKERUL TE INVATA CUM SA FACI FATA PIERDERII

Multi oameni nu pot face fata pierderii. Un loc de munca pierdut, un argument sau – Doamne fereste – o relatie amoroasa, sunt o adevarata tragedie. Acestia nu pot accepta pierderea suferita si pot deveni obsedati de aceasta. Le acapareaza viata facandu-i sa se uite inapoi in loc sa priveasca inainte.

Pokerul te invata cum sa faci fata pierderilor pentru ca aceastea se intampla frecvent. Pierzi mult mai multe maini decat castigi iar sesiunile pierzatoare sunt doar parti normale ale jocului. Totodata invati ca incercatul de a iesi repede echitabil este reteta pentru dezastru. Trebuie sa accepti pierderile pe termen scurt si sa iti continui jocul solid, rabdator. Nu poti fi castigator – in poker sau in viata – daca nu inveti cum sa faci fata pierderilor si sa treci mai departe.

POKERUL TE INVATA SA DEPERSONALIZEZI UN CONFLICT

Multi oameni iau conflictele mult prea personal. Acestia poate isi doresc sa bata pe cineva atat de rau incat „castiga batalia dar pierd razboiul”. Mai rau de atat, daca pierd, o pot considera ca pe o infrangere personala si vor cauta razbunare. Oricine a jucat vreun sport in care exista contact fizic dureros (ca fotbalul, boxul) este mai putin probabil sa ia un conflict prea personal. Atletii invata prin astfel de accidentari ca un conflict face parte din joc si din viata. Of, multi oameni nu invata niciodata lectia asta.

Pokerul te invata sa depersonalizezi conflicte pentru ca este bazat pe unul impersonal. Obiectivul este sa castigati banii celuilalt iar banii tuturor sunt la fel. Nu conteaza daca pierzi sau castigi contra lui Harry, Susan sau Bob. Fisele oricui au aceeasi valoare si banii fiecaruia se cheltuie la fel.

Pokerul te invata rapid ca un bluff, un outplay sau un outdraw, nu sunt conflicte personale sau insulte. Acestea fac parte din joc. Pokerul te mai invata si ca personalizarea unui conflict poate fi extrem de costisitoare.

Daca doresti razbunare probabil ca vei actiona prosteste si vei pierde o groaza de bani. Dorinta de a-l bate pe adversar poate deveni atat de importanta incat vei incepe sa joci maini pe care nu le-ai juca, sa faci bluff fara reusita si sa actionezi contra ta. Chinezii au un proverb minunat „Daca esti setat pe razbunare sapa 2 morminte: unul pentru el si unul pentru tine.” Pokerul ii invata acest principiu pe toti jucatorii deschisi la minte.

[ad#text_ads1]

POKERUL TE INVATA CUM SA PLANIFICI

Multi oameni nu stiu sa planifice bine. In loc sa-si seteze obiective si sa-si planifice pasii pentru a ajunge la acestea, oamenii reactioneaza impulsiv sau ca de obicei. Pokerul iti dezvolta abilitatea de a planifica pentru un timp foarte lung:

– Runda aceasta de pariere
– Intreaga mana
– Sesiunea aceasta
– Turneul acesta
– Anul acesta
– Intreaga ta cariera de jucator de poker

Planificarea pentru toate aceste perioade necesita setarea unor obiective si anticiparea a ce vor face ceilalti. De exemplu, asii sunt cea mai buna mana posibila si speri ca vei construi un pot mare cu acestia. Intr-un joc loose-passive, in early position, ar trebui sa dai raise pentru ca adversarii tai vor da probabil call. Intr-un joc agresiv ar trebui sa dai doar call, sa astepti sa dea altcineva raise, altii sa dea call si apoi tu sa faci re-raise.

Pokerul te mai invata cum sa-ti planifici intreaga mana. Folosesti aceeasi gandire ca la sah („Voi face asta, apoi voi face asta si apoi voi…”). E posibil sa sacrifici niste profit in runda de inceput pentru a-ti ridica profitul pentru intreaga mana.

De asemenea, iti poti sacrifica profiturile imediate pentru castigurile pe termen lung. De exemplu, poti face overplay la primele maini pentru a-ti crea imaginea de „Wild Gambler”, imagine care iti va aduce mai multa actiune la mainile viitoare. Sau poti fi foarte tight la inceput pentru a face mai tarziu bluff. Pokerul te invata sa-ti setezi obiective si sa stii intodeauna de ce faci ceea ce faci.

O planificare buna necesita sa te gandesti la neprevazut. Trebuie sa te intrebi de multe ori „Ce-ar fi daca?”. Daca urmatoarea carte este o inima neagra atunci vei da bet. Daca boardul se imperecheaza si Joe da bet atunci vei da fold. Daca pare inofensiv si Harriet da bet atunci vei face raise. Majoritatea oamenilor nu au in vedere toate posibilitatile. Nu au nici cea mai mica idee ce sa faca atunci cand se intampla ceva neprevazut.

Planificarea in viata reala este evident valoroasa si este atat de rar facut bine incat nu este necesar sa dam exemple. Sunteti constienti ca trebuie sa faceti aceste analize de „Ce-ar fi daca?” si sa va planificati munca, finantele si viata in general insa probabil ca nu o faceti bine.

[ad#text_ads2]

POKERUL TE INVATA CUM SA LE FACI FATA OAMENILOR INSELATORI

Multi oameni sunt usor de pacalit. E de ajuns sa va uitati la acele reclame din miezul noptii care va promit ca va veti imbogati rapid, ca veti slabi sau ca veti scapa de toate durerile. Promotorii nu ar plati pentru ele daca oamenii naivi nu le-ar cumpara iar asta este doar varful icebergului. Precum a spus-o Barnum, „In fiecare minut se naste un fraier”.

Deoarece jucatorii de poker incearca in mod constant sa faca bluff si sa se insele unul pe celalalt, vei invata cum sa recunosti cand cineva are o mana buna, este pe un draw sau face bluff. Aceste aptitudini te pot ajuta sa identifici si sa reactionezi eficient impotriva oamenilor inselatori de pretutindeni. Multi oameni vor sa te insele si ar trebui sa inveti sa te protejezi.

POKERUL TE INVATA CUM SA ALEGI „JOCURILE” CELE MAI BUNE

Selectia „jocurilor” este foarte importanta atat in viata cat si in poker. Pokerul te invata cum sa te evaluezi, cum sa evaluezi competitia, situatia in totalitate, iar apoi sa alegi „jocurile” care sunt mai bune pentru tine.

Jucatorii seriosi recunosc ca principalul motiv pentru care castiga sau pierd este diferenta dintre abilitatile lor si ale celor din competitie. Daca sunt mai buni decat adversarii atunci castiga. Daca sunt mai slabi, pierd.

O a doua cauza este potrivirea dintre stilul lor si joc. Sa zicem ca doi jucatori au aceleasi abilitati. Jucatorul A va bate un joc conservativ dar va pierde intr-unul agresiv pe cand Jucatorul B va avea rezultatele opuse. Este clar ca trebuie sa aleaga jocuri diferite.

Ambii factori iti afecteaza rezultatele din viata. Daca esti mai putin talentat sau ai recomandari mai slabe decat adversarul tau atunci ar trebui sa alegi un joc mai soft. Totodata ar trebui sa-ti alegi un joc care se potriveste stilului tau. De exemplu, tu si un prieten puteti avea abilitati similare insa temperamente distincte. Poate ca tu ar trebui sa lucrezi intr-o companie mare insa el ar trebuie sa se alature unei companii mici sau sa-si inceapa propria afacere.

Majoritatea oamenilor nu stiu cum sa se evalueze si nici cat de bine se potrivesc unui anumit „joc”. De aceea fac greseli imense pe care este posibil sa nu le realizeze ani buni. Ganditi-va doar cati oameni au schimbat „jocurile” la 30 sau 40 de ani. Si-au dat seama in sfarsit „Nu am ce cauta aici”.

[ad#text_ads1]

POKERUL TE INVATA AVANTAJELE DE A ACTIONA ULTIMUL

Daca actionezi ultimul ai un avans imens. Stii ce au facut adversarii tai insa acestia au actionat fara sa stie ce vei face tu. Pozitia este atat de importanta incat orice jucator bun ar da raise in last position cu niste carti la care ar fi dat fold in early position.

Pokerul este un joc de gestionare a informatiilor si exista multe jocuri similare ca si vanzarea si negocierea. Primele reguli ale acestor jocuri sunt:

– Strange cat mai multa informatie
– Ofera cat mai putina informatie

De exemplu, cand negociezi iti doresti ca cealalta persoana sa inceapa prima pentru a-i vedea pozitia inainte ca tu sa vorbesti. Sa spunem ca trebuie sa vinzi foarte rapid o casa ciudata. Un evaluator a spus ca valoreaza in jur de 250,000$ insa este atat de speciala incat nu poti pune un pret exact.

Inainte de a oferi un pret vrei sa afli ce parere are potentialul cumparator. Aceasta poate iubi, uri sau poate fi indiferent cu privire la facilitatile unice. Daca face primul oferta atunci poti banui ce sentimente are. Poate oferi chiar si 275.000$! Din moment ce ii adora unicitatea, incearca un pret chiar mai mare de atat.

Intervievatorii cunosc valoarea actionarii in ultima faza. Majoritatea formularelor pentru un loc de munca contin si o intrebare gen „Salariul aproximativ asteptat pentru inceput”. Daca raspunzi atunci i-ai dat intervievatorului pozitia ta fara sa stii daca e dispus sa plateasca. Din moment ce este putin probabil sa primesti mai mult decat ai cerut, incearca sa eviti sa faci prima oferta.

POKERUL TE INVATA SA TE CONCENTREZI PE SUBIECTELE IMPORTANTE

Concentrarea pe subiecte neimportante cauzeaza greseli costisitoate la masa de joc si in viata reala. Jucatorii seriosi stiu ca toate greselile nu sunt create in mod egal. Incercarea prea puternica de a evita micile greseli poate cauza unele mult mai mari.

Daca exagerezi la orice greseala mica a adversarului tau atunci poti face greseli imense subestimandu-l. De exemplu, poti vedea ca adversarul tau face overplay cu o mana mediocra gen Q-Jos. Este o greseala insa una inofensiva mai ales pentru ca va avea mana aceea doar de cateva ori pe noapte. Daca joaca bine celelalte maini atunci nu il cataloga drept un jucator slab.

Propriile greseli ar trebui analizate si cateva dintre ele pot fi foarte subtile insa si foarte importante. De exemplu, poti avea intentia sa joci „in mod corespunzator” si sa pari prea serios pentru jucatorii mai slabi care vor doar sa se distreze. Prin urmare acestia te evita, fapt care iti reduce partea de bani pe care acestia o pun la bataie.

O alta greseala este sa ai o abordare „ca la carte” care poate cauza greseli strategice. De exemplu, iti poti juca mainile intr-o maniera corecta dpdv tehnic dar niciodata nu vei face bluff. Vei pierde profitul castigat din bluff-uri iar adversarii tai nu-ti vor acorda foarte multa atentie cand vei avea maini bune. Acelasi principiu se aplica si atunci cand joci toate mainile in acelasi fel. Previzibilitatea te va costa mai mult decat castigi atunci cand joci corect dpdv tehnic.

O analogie cu afacerile ar fi un management rigid al firmei astfel incit toate deciziile usoare sint bune dar:

– Angajatii tai nu sunt motivati incat sa fie creativi in momentul in care lucrurile nu merg
– Compania nu raspunde eficient la surprizele inevitabile
– Angajatii buni isi dau demisia
– Compania devine birocratie si incapabila sa-si atinga obiectivele

[ad#text_ads2]

POKERUL TE INVATA CUM SA APLICI TEORIA PROBABILITATILOR

Daca esti ca majoritatea oamenilor atunci nu gandesti in termeni de probabilitate sau o faci foarte putin. Te gandesti ca ceva:

– se va intampla
– nu se va intampla
– probabil se va intampla
– probabil nu se va intampla

Este putin probabil ca vei face distinctie intre 30%, 20% sau 10% sanse.

Pokerul te invata ca aceste distinctii sunt importante si iti dezvolta abilitatea de a le calcula. Inveti ca ar trebui cateodata sa dai call unui bet daca ai 30% sanse de castig dar sa dai fold cand ai doar 20%. Inveti de asemenea cum sa estimezi probabilitatile rapid si corect.

Aceasta aptitudine neglijata poate fi aplicata in multe din deciziile din viata reala. De exemplu, daca trebuie sa zbori la LA pentru un interviu sau pentru a vinde ceva, va merita efortul doar in cazul in care sansele de succes sunt de 30%. Aproape nimeni nu gandeste asa iar asta face sa se ajunga la decizii gresite.

POKERUL TE INVATA CUM SA DESFASORI ANALIZE DE TIP RISC-RECOMPENSA

Aceste analiza sunt un mod mai formal de a utiliza teoria probabilitatii. Din moment ce viata este riscanta, nu poti castiga la poker sau in viata fara sa evaluezi corect riscurile si recompensele.

Analiza de tip risc-recompensa este o forma de analiza cost-avantaj care include si probabilitatile fiecarui rezultat posibil. Sa spunem ca pot-ul este 100$. Ai un flush draw si te astepti sa castigi daca intra culoarea si sa pierzi daca o ratezi. Te va costa 20$ sa dai call la bet. Sansele impotriva unei culori sunt de exact 4 la 1. Daca o faci, vei castiga inca 20$ pentru ca esti sigur ca adversarul tau va da call la inca un bet. Esti sigur ca nu poti face bluff. Ar trebui sa dai call la bet-ul de 20$?

Cu siguranta vei pierde mai des decat vei castiga insa castigurile potentiale pot depasi pierderile. Pentru ca ne axam doar pe termenul lung, sa o facem de 100 de ori:

Vei castiga 120$ de 20 de ori pentru un castig total de 2400$
Vei pierde 20$ de 80 de ori pentru o pierdere totala de -1600$
Castigul tau net pentru 100 de ori va fi 800$
Valoarea asteptata pentru fiecare call este de 8$
Este evident ca trebuie sa dai call la bet.

Jucatorii de poker fac in mod constant astfel de analize iar acestea sunt deseori mult mai complicate. De exemplu, pentru a decide daca vei face un semi-bluff ar trebui sa estimezi probabilitatile, castigurile si pierderile in cazul:

– castigarii imediate a pot-ului pentru ca adversarul da fold
– castigarii pentru ca dai bet in runda urmatoare si adversarul da fold
– castigarii pentru ca prinzi cartea care iti trebuie pentru a face cea mai buna mana
– pierderii pentru ca primesti call si nu prinzi cartea care iti trebuie

Matematica poate fi dificila insa jucatorii avansati invata cum sa faca aceste analize rapid si corect.

Acelasi tip de analiza ar trebui facuta de fiecare data cand ai o situatie riscanta in viata reala. Din nefericire multi oameni nu o fac. Acestia cumpara terenuri, deschid o afacere sau iau riscuri personale fara sa identifice toate rezultatele si fara sa estimeze probabilitatile ca fiecare dintre acestea se vor intampla. Prin urmare iau multe decizii gresite.

Pokerul este un profesor excelent pentru deciziile riscante incat Peter Lynch, ex-manager la „The Magellan Fund”, a afirmat ca o modalitate buna pentru a deveni un investitor mai bun este sa „Inveti sa joci poker”.

[ad#text_ads1]

POKERUL TE INVATA CUM SA PUI LUCRURILE IN CONTEXT SI SA EVALUEZI TOATE VARIABILELE

Oamenii ii intreaba adesea pe expertii in poker „Cum ar trebui sa joc mana asta?”. Acestia sunt de regula frustrati de raspunsul standard „Depinde de situatie”. Expertii ii intreaba apoi despre ceilalti jucatori, pozitia lor, marimea pot-ului, actiunea la mainile precedente si rundele de pariere, si multe altele. Majoritatea oamenilor nu vor sa auda remarca „Depinde de situatie” si cu siguranta nu vor nici sa raspunda la intrebari.

Propriu-zis, acestia nu pot raspunde la intrebari pentru ca nu au numarat pot-ul, nu s-au gandit la ceilalti jucatori si nu au facut toate celelalte lucruri pe care expertii le fac. Ei vor sa stie acele doua sau trei reguli simple pentru a juca asii, un full, un flush draw, iar expertii nu le vor spune pentru ca nu exista asa ceva ca reguli simple.

Daca joci serios vei invata ca formula KISS (Keep It Short and Simple) nu se aplica pokerului. Mai mult, nu se aplica nici celor mai importante decizii din viata reala. A devenit populara pentru ca omaenii vor sa creada ca viata este mai simpla decat este. Pokerul te invata sa pui aceleasi intrebari despre investitii, cariera si alte decizii pe care le ai la masa de poker, astfel incat sa iei decizii mult mai bune.

POKERUL TE INVATA CUM SA „INTRI IN CAPUL OAMENILOR”

Pokerul te invata cum sa intelegi si sa aplici psihologia pentru ca este esential sa-i intelegi pe ceilalti. Nu poti castiga daca nu ii intelegi pe ceilalti jucatori.

Am discutat deja despre subiecte psihologice ca si evitarea prejudiciului si selectarea jocurilor corespunzatoare. Vom incheia acest scurt eseu prin discutarea pe scurt a celei mai importante lectii de psihologie din poker: te invatam ce percep, gandesc si vor ceilalti oameni.

Primul pas este sa-ti muti concentrarea de pe tine pe ei iar pokerul te forteaza sa faci aceasta mutare. Daca te concentrezi pe propriile carti atunci nu poti castiga pentru ca mainile de poker au doar o valoare relativa. Problema importanta nu este cat de bune sunt cartile tale ci cum sunt acestea in comparatie cu cele ale celorlalti jucatori. O culoare este o mana foarte buna dar pierde impotriva unei culori mai mari sau impotriva unui full. Prin urmare, pokerul te invata sa gandesti ce carti ai au ceilalti. Te mai invata si sa gandesti ce cred ceilalti ca ai tu si chiar si ce cred ei ca gandesti tu despre ce gandesc ei.

Noi si altii am scris foarte mult despre aceste subiecte insa limitarile de spatiu nu ne permit sa dam foarte multe exemple. Jucatorii buni se gandesc intotdeauna la celalalt jucator in momentul in care au de luat orice decizie. Cu aceleasi carti si aceasi situatie ar da fold daca Charlie, un jucator conservativ, ar da bet si ar face raise daca Mary, un jucator agresiv, ar da bet.

Jucatorii buni se vor gandi si la ce gandesc ceilalti jucatori despre ei. De exemplu, daca un adversar perceptiv da bet impotriva cuiva despre care crede ca este foarte probabil sa ii dea call, atunci acesta nu face bluff. Daca un jucator bun ii face re-raise unui maniac atunci are probabil o mana mult mai slaba decat daca i-ar fi facut re-raise unui adversar tight. Intelegerea felului in care gandeste despre alti jucatori iti imbunatateste deciziile pe care le ai de luat cand sunteti amandoi in pot.

Intelegerea celorlalti oameni este vitala in fiecare parte a vietii. Nu poti avea o relatie personala buna sau succes in cariera fara sa fi perceptiv cu privire la oameni. Din moment ce valoarea in relatiile personale este atat de evidenta, vom vorbi doar de 2 subiecte, negocierea si investitia.

„Pasul esential spre o negociere eficienta este sa-ti muti concentrarea de pe pozitia ta pe a lor. Din nefericire, multi oameni se concentreaza pe propria pozitie. Actiunile acestora spun „Daca as putea sa-i fac sa inteleaga faptele MELE si logica MEA si nevoile MELE, atunci mi-ar face pe plac”. Cealalta parte spune exact acelasi lucru.

„Prin urmare, acestia au monologuri paralele in loc sa aiba un dialog serios. Ambele parti isi repeta lor insisi,iar si iar, sperand sa-l convinga pe celalat sa le accepte pozitia. Elocventa nu este insa un subtitut pentru intelegere si nu poti dobandi aceasta intelegere fara sa-ti muti concentrarea si sa vrei cu adevrat sa-l intelegi pe celalalt.”

Toti jucatorii buni de poker cunosc si aplica Teorema fundamentala de poker a lui David Sklansky. Mai putin cunoscuta insa este Teoria fundamentala a investitiei:

„Inainte de a face orice investitie..trebuie sa fi capabil sa explici de ce partea opusa este dispusa sa ia cealalta parte a intelegerii..daca nu te poti gandi la o explicatie buna atunci cumpararea, vanzarea sau bet-ul tau nu este cu siguranta la fel de bun precum ai crezut”.

Din nefericire, majoritatea oamenilor nu analizeaza cu seriozitate motivele celeilalte tabere. Atentia acestora este concentrata pe ei insisi, pe banii lor, pe analizele lor si pe motivele lor de a cumpara sau vinde. Daca s-ar gandi si la motivele celeilalte tabere si la perceptiile acesteia atunci ar putea sa-si sea seama ca fac o greseala imensa.

Principul este foarte clar. Trebuie intotdeauna sa determini in cel mai clar mod cu putinta de ce tabara cealalta este dispusa sa vanda, cumpere sau pur si simplu sa incheie cu tine o afacere. Daca nu le intelegi motivele atunci toate „statisticile, declaratiile de venit, bilanturile sau recomandarile analistilor inseamna foarte putin. Inca exista un motiv pentru care vor sa o faca – si, daca nu il stii, nu-ti place.”

Am putea cita foarte mult despre valoarea intelegerii celorlalti oameni insa nu avem nevoie de asta. Vom incheia cu un citat dintr-una din cele mai bune carti a tuturor timpurilor: How To Win Friends And Influence People de Dale Carnegie: „Daca exista un secret al succestului, acesta consta in abilitatea de a asculta punctul de vedere al celeilalte persoane si de a vedea lucrurile din perspectiva acesteia”.

Din moment ce nu poti castiga la poker fara sa vezi lucrurile din perspectiva celorlati jucatori, vei invata aceasta lectie valoroasa. Vei deveni apoi mult mai bun la castigarea prietenilor, influentarea oamenilor si vei lua decizii mai bune.

[ad#text_ads2]

CONCLUZII

Am descris multe – cu siguranta nu toate – din aptitudinile si calitatile personale pe care le dezvolta pokerul. Majoritatea lectiilor de poker sunt variatii ale unei singure teme: Gandeste atent inainte sa actionezi. Acest principu se aplica peste tot si mult prea multi oameni il ignora.

REZUMAT AL BENEFICIILOR POKERULUI

1.POKERUL ESTE UN PROFESOR EXTRAORDINAR
2.POKERUL ITI IMBUNATATESTE MORAVURILE DE STUDIU
3.POKERUL ITI DEZVOLTA APTITUDINILE MATEMATICE
4.POKERUL ITI DEZVOLTA GANDIREA LOGICA
5.POKERUL ITI DEZVOLTA CONCENTRAREA
6.POKERUL ITI DEZVOLTA RABDAREA
7.POKERUL ITI DEZVOLTA DISCIPLINA
8.POKERUL TE INVATA SA TE AXEZI PE TERMENUL LUNG
9.POKERUL TE INVATA CA RENUNTAREA LA PROFIT ESTE EGALA CU PIERDEREA (SI INVERS)
10.POKERUL ITI DEZVOLTA REALISMUL
11.POKERUL TE INVATA SA TE ADAPTEZI SITUATIILOR SCHIMBATOARE
12.POKERUL TE INVATA SA TE ADAPTEZI OAMENILOR DIFERITI
13.POKERUL TE INVATA SA EVITI PREJUDECATILE
14.POKERUL TE INVATA CUM SA FACI FATA PIERDERII
15.POKERUL TE INVATA SA DEPERSONALIZEZI UN CONFLICT
16.POKERUL TE INVATA CUM SA PLANIFICI
17.POKERUL TE INVATA CUM SA LE FACI FATA OAMENILOR INSELATORI
18.POKERUL TE INVATA CUM SA ALEGI „JOCURILE” CELE MAI BUNE
19.POKERUL TE INVATA AVANTAJELE DE A ACTIONA ULTIMUL
20.POKERUL TE INVATA SA TE CONCENTREZI PE SUBIECTELE IMPORTANTE
21.POKERUL TE INVATA CUM SA APLICI TEORIA PROBABILITATILOR
22.POKERUL TE INVATA CUM SA DESFASORI ANALIZE DE TIP RISC-RECOMPENSA
23.POKERUL TE INVATA CUM SA PUI LUCRURILE IN CONTEXT SI SA EVALUEZI TOATE VARIABILELE
24.POKERUL TE INVATA CUM SA „INTRI IN CAPUL OAMENILOR”

(C) TwoPlusTwo Magazine. Autori David Sklansky si Alan N. Schoonmaker. Despre articol s-a discutat si in Podcastul Holdem.ro Episodul 7.