admin | 24.10.2011

Online Poker Tells

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>

Autor Ryan Fisher, Bluffmagazine

1. Timing Tells

Nu voi dezbate daca in articol exista sau nu “online tells” pentru ca este evident. Hai sa spunem doar ca, DA, este posibil sa capeti informatii observandu-ti adversarul online.
Probabil ma veti intreba cum. Pur si simplu prin acordarea atentiei necesare tuturor evenimentelor de la masa.

De data aceasta, va voi vorbi despre “timing tells”. Acordarea de atentie acestui subiect va ofera posibilitatea sa dobanditi informatiile necesare referitoare la posibilul range al adversarului, observand timpul pe care acesta il foloseste pentru a actiona la masa. Tinand cont de asta, iata principalele “timing tells”:

Call-ul instant al c-betului tau

[ad#text_ads1]

Cand un jucator iti da imediat call la c-bet este foarte probabil sa aiba o mana slaba. O mana puternica are nevoie de timp pentru a se gandi daca da raise sau doar call.

Ce e de facut: Cand c-betul tau este platit instant, daca mana ta este slaba si in spatele range-ului adversarului, ar trebui sa dai un bet pe turn cat mai apropiat de marimea potului, astfel incat second barrel sa fie suficient pentru a-l face pe acesta sa dea fold mainii mai bune. O miscare altfel il va face pe adversar sa dea call si pe turn. Daca mana ta este puternica si in fata rangeului adversarului ar trebui sa dai un value bet pe turn, un bet mic, pentru a-l face sa fie tentat sa dea call cu mana sa modesta.

Check-ul intarziat

Cand un jucator asteapta un timp indelungat pentru a da check, cel mai probabil incearca sa-si ascunda slabiciunea. Acesta stie deja ca o sa dea check, dar ii este teama ca actionand rapid va arata slab si isi va face adversarul sa dea bet cu orice doua carti. De aceea, el incearca sa arate nu este sigur daca va dea bet inainte sa dea check. Acest tip de jucator nu isi doreste sa dai bet, ci isi doreste sa vada urmatoarea carte gratis.

Ce e de facut: In cazul unui adversar care are nevoie de timp inainte de a da check (si daca de obicei joaca rapid), ar trebui sa dai bet 2/3 din pot sau chiar pot. Daca mana ta este slaba atunci este cazul sa profiti de aceasta ocazie si sa dai bet pentru a castiga potul. Daca mana ta este modesta sau chiar mai puternica, de asemenea este convenabil sa dai bet pot. Singura exceptie este in momentul in care un jucator da check intarziat iar tu ai o mana “made”, care nu are nevoie de imbunatatiri pentru a castiga. In acest caz ar trebui sa dai si tu un check intarziat si aproape de fiecare data adversarul va incerca un bet pe strada urmatoare (in cazul in care exista una). Ideea este ca jucatorul care a dat check intarziat va observa check-ul tau identic si il va considera o slabiciune. Un check prelunigit are efectul de a arata ca te-ai gandit sa faci un bluff insa te-ai hotarat sa dai doar check. Adversarul se gandeste ca check-ul lui intarziat te-a facut sa nu mai dai bet si prin urmare profita de ocazie si incearca un bluff pe strada urmatoare, iar tu castigi.

[ad#text_ads2]

Bet-ul intarziat

In momentul in care un adversar, care de obicei joaca cu o viteza regulata, are nevoie de mai mult timp pentru a se gandi cand face un bet, poate insemna ca are o mana puternica. Acesta are nevoie de timp pentru a-si da seama ce marime ar trebui sa aibe bet-ul pentru a extrage cat mai multa valoare. Acesta isi doreste ca tu sa crezi ca aceasta ezitare inseamna o decizie de a face bet sau nu.

Ce e de facut: Da fold, in afara de cazul in care ai o mana foarte puternica. Jucatorii buni folosesc acest tell ca pe unul reversibil, deci ai grija contra cui il folosesti. Daca adversarul tau este un regular, atunci nu este chiar timpul potrivit pentru acest tell, acesta mergand cel mai bine contra jucatorilor necunoscuti.

Un avertisment cu privire la “timing tells”:

Acestea nu sunt la fel de solide ca altadata, din pricina numarului mare de jucatori care fac multitabling, insa inca au o importanta deosebita. Jucatorii care joaca incet si de obicei intarzie check-urile si bet-urile sunt jucatori standard, jucatori care fac multitabling. Cheia este sa tintesti jucatorii necunoscuti care cel mai probabil nu vor juca multe turnee in momentul in care folosesc intarziatele “timing tells”.

Valoarea observarii acestor “timing tells” la regulari (sau la oricine), are loc in momentul in care adversarul deviaza de la jocul obisnuit. De exemplu, daca un pokerist a jucat rapid cateva jocuri si apoi intarzie subit, cel mai probabil va fi intotdeauna un tell. Daca un pokerist care a jucat incet cateva jocuri si apoi iti face bet instant, este iar un tell. Nu va insemna mereu acelasi lucru, insa trebuie sa fi atent si sa observi cand comportamentul adversarului este altul decat cel normal.

3-bet-ul instant pre-flop

Cand faci raise iar adversarul tau iti face 3-bet instant, cel mai probabil are o mana puternica. Inseamna de la QQ la AA sau AK. Daca adversarul tau are JJ sau o mana mai slaba, atunci va trebui sa se gandeasca cateva secunde daca va juca mana.

Ce e de facut: Daca tu sau adversarul tau aveti mai putin de *20M si tu nu ai pozitie, atunci este cazul sa dai fold. Daca atat tu cat si adversarul tau aveti peste 20M si el iti face 3-bet din blind-uri, punandu-te pe tine in pozitie dupa flop, atunci ar trebui sa dai call cu orice pereche mai mica sau suited connectors. Daca lovesti un set sau o alta mana puternica pe flop, atunci mai mult ca sigur vei avea de castigat.

C-bet-ul instant

In momentul in care adversarul deshide cu raise pre-flop si tu ii dai call, urmand ca pe flop sa dea bet instant, inseamna ca deja planuiese sa dea bet pe orice flop. Daca ar fi lovit flop-ul ar fi avut nevoie de cateva secunde pentru a analiza ce marime trebuie sa aiba bet-ul.

Ce e de facut: Daca mana ta este slaba, ar trebui sa dai raise si sa incerci sa furi c-bet-ul. Daca mana ta este puternica, atunci ar trebui sa dai call si sa incerci sa-l faci sa dea bet pe turn. Daca mana ta este modesta, ar trebui de asemenea sa dai raise pentru ca vei fi intr-o pozitie dificila daca va da bet pe turn. De retinut ca nu trebuie sa dai niciodata fold la c-bet. Exista unele flop-uri pe care vei vrea sa dai call cu o mana modesta in loc sa dai raise, dar acest lucru nu se regaseste in scopul articolului.

[ad#text_ads1]

Bet-ul instant pe river

Bet-ul instant al adversarului tau, pe river, inseamna de obicei ca are o mana slaba. O mana puternica are nevoie de timp pentru a extrage valoare, in timp ce o mana modesta are nevoie de timp pentru a decide daca va da bet pentru valoare sau doar check-call. Bet-ul instant pe river este de cele mai multe ori un bluff, deoarece adversarul tau nu are nevoie de timp pentru a se gandi asupra bet-ului din moment ce a decis ca va face bluff de pe turn.

Ce e de facut: Daca ai o mana capabila sa bata un bluff, atunci da call. Nu exista valoare in a face raise bluff pentru ca nu se plateste niciodata. Castigi acelasi pot daca dai call, fara sa risti mai multe fise in cazul in care read-ul tau a fost unul gresit. Daca ai o mana gen Carte mare Popa si nu poti sa bati un bluff, atunci poti incerca sa faci un raise ca sa duci pot-ul.

2. Bet-Sizing tells

Acestea iti permit sa obtii informatii despre mana adversarului tau, in funcite de marimea bet-ului.

3-bet minim pre-flop

Cand un jucator necunoscut face un 3-bet minim, de cele mai multe ori are AA. Acesta este un “bet-sizing tell” des intalnit. Jucatorul vrea sa dea raise dar isi doreste sa te tina in pot, prin urmare da raise mic.

Ce e de facut: De vazut sectiunea despre 3-bet instant, de la “timing tells”. Regulile sunt la fel si aici.

Bet slab pe flop

Cand un jucator necunoscut da bet mai putin de jumatate din dimensiunea pot-ului, este de obicei slab. Acesta face de obicei unul din 2 lucruri. Ori da bet pentru a “vedea unde se afla” cu mana lui modesta, pentru ca apoi sa dea fold usor daca i se face raise. Ori incearca un tip de bluff, facand un bet mic care arata ca si cum ar fi pentru valoare. Aceste bluff-uri nu au nevoie prea des de reusita pentru a fi profitabile, deci nu le lasa sa aiba succes asupra ta.

Ce e de facut: Raise sau Check-Raise. Daca incearca un bet cu o mana modesta pentru a vedea unde se afla, atunci va da fold, iar daca va incerca un bluff, iar va da fold. Daca ai un read anume si poti observa cand face bluff si cand da bet cu o mana modesta, as zice sa dai call cand face bluff daca ai o mana decenta, insa nu vei fi capabil sa faci aceasta diferentiere in marea majoritatea a timpului, deci raise-ul este cea mai sigura miscare.

Bet-ul 999

Cand adversarul tau da bet o suma gen 24.999, un morman de fise apare pe ecran. Cateodata acesta procedeaza asa pentru a face pot-ul sa arate mai mare decat este. De obicei nu isi doreste un call.

Ce e de facut: De obicei, adversarul tau nu vrea sa ii dai raise sau call, deci ar trebui sa-l dezamagesti atunci cand o poti face. Trebuie sa fi atent cu acest tell; nu face raise cu orice 2 overcards doar pentru ca cineva a dat bet o suma ciudata, dar foloseste-l pentru a-ti usura decizia de a da raise sau call. Doar nu exagera.

[ad#text_ads2]

Overshove post-flop

In momentul in care adversarul tau iti face pe flop un re-raise all-in considerabil, cel mai des este un semi-bluff cu un draw. Fold equity-ul si out-urile pe care acesta le are cand i se da call, fac aceasta miscare una corecta.

Ce e de facut: Da call cu top pair. Da fold daca nu ai cel putin top pair, pentru ca nu vei avea destul equity pentru a face din call o miscare profitabila.

3. Chat Tells

Acestea au loc cand un jucator iti ofera informatie despre modul in care joaca prin ce spune in chat box. Comentariile care indica cat de necunoscator este un jucator iti vor oferi informatii puternice pentru a-l exploata.

Tilt-Monkey Mega-Ranter

Acestia sunt jucatorii care cred ca sunt mult mai buni decat sunt, si joaca mult mai prost cand pierd. Cand incep sa sara la lume la masa si sa isi iasa din minti, sunt doar niste jucatori slabi care te anunta ca vor juca si mai prost decat o fac de obicei.

Ce e de facut: Praduieste-le temerile jucand carti infricosatoare. O sa creada ca au dat-o in bara inca o data si iti vor da pot-ul, scriindu-ti pe chat “nice catch, donkey”. Joaca cat mai multe pot-uri contra adversarilor de acest tip.

Fericitul

Jucatorii care se vor bucura considerabil dupa ce vor castiga un pot, scriind in chat-box “Ty, fish” sau ceva asemanator, sunt in mod firesc jucatori weak-tight, pierzatori pe termen lung. Un jucator care castiga de obicei nu are nevoie sa se dea in spectacol. Un jucator care castiga pot-uri foarte rar si are nevoie sa atraga atentia, va fi nesigur pe jocul lui.

Ce e de facut: Sunt jucatori weak-tight, deci respecta-le raise-urile si re-raise-urile. Incearca un bluff cand arata slabiciune.

[ad#text_ads2]

Lamentatul “de ce dai raise la fiecare mana”

Un jucator care nu stie cum sa faca fata presiunii tale constante, cel mai probabil iti va zice ceva de genul ” chiar le ai de fiecare data” sau “continua sa dai raise fiecare mana, prietene”.

Ce e de facut: Treci peste el. Nu este in stare sa-ti faca fata deci nu te opri din ceea ce faci. Daca intr-un final te pune all-in, probabil va fi pentru ca a primit o mana suficient de buna pentru a fi capabil sa joace cu tine sau pentru ca tilt-ul isi spune cuvantul.

Lamentatul “ai dat raise din UTG cu 8-6, ce donkey”

Daca un adversar iti comenteaza mana de start dupa ce a pierdut, o face pentru ca are impresia ca el joaca cum trebuie, adica ABC, tight-passive.

Ce e de facut: Exploateaza-l printr-un bet atunci cand face check. Cand intra in pot are o mana de start buna, deci restrange corespunzator range-ul pe care il pui.

“Profesorul”

Adversarul tau este tipul de jucator care iti spune chestii de genul “de ce ai face raise vreodata din pozitia aia?” sau “niciodata nu as avea acolo o mana mai slaba ca un set, ce call prost”. Cateodata acesta este un jucator bun, cateodata nu. Vei putea sa iti dai seama de asta in functie de ce iti spune.

Ce e de facut: Cazi de acord cu el, indiferent daca e bine sau nu. Provoaca-l si iti va spune in continuare cum ar fi jucat fiecare mana si itivei putea ajusta corespunzator strategiile contra lui. Dupa ce vei juca o mana standard si vei ajunge la showdown, intreaba-l cum ar fi jucat el si daca ai jucat “bine”.

4.Pattern Tells

Aceastea sunt identificabilele si exploatabilele pattern-uri de bet pe care multi jucatori le folosesc. Exista 2 tipuri de “pattern tells”, cele comune pe care le poti folosi pe jucatori necunoscuti, si cele specifice, pe care ar trebui sa le dezvolti impotriva regularilor. Sa incercam sa discutam ambele tipuri intr-un singur scenariu.

Bet-ul din blind-uri, din afara pozitiei

In momentul in care SB-ul sau BB-ul iti da call la raise-ul de deschidere, iar apoi iti da bet pe flop, de obicei are o mana modesta, second pair. Aceasta este de obicei un bet facut pentru a “vedea unde se afla” cu o mana care nu este puternica dar are ceva valoare. Aceasta este un tell comun.

Ce e de facut: Da-i de inteles unde se afla printr-un re-raise si de obicei il vei face sa creada ca mana lui este in spate, deci va da fold. Daca nu faci deja raise, cred ca e o mare pierdere de cunostinta. Incearca si vei fi placut surprins de cat de mult tine. In vreme ce multe alte “miscari” devin invechite pentru ca noi strategii despre cum sa le vii de hac apar, aceasta miscare s-a dovedit a fi longeviva si a supravietuit exploziei de cunostinte din poker-ul on-line. Nu sunt destui jucatori care folosesc aceasta metoda intrucat contra-miscarea sa fie eficienta ( sa dai bet din blind-uri pentru a determina miscarea).
Contra-miscarea nu are succes impotriva jucatorilor care folosesc miscarea propriu zisa. Acesta este un tell specific. Daca esti intr-un pot cu un jucator despre care stii ca va face da raise unui bet din blind-uri, in afara pozitiei, si ai o mana uriasa in BB, atunci fa-o, fa contra-miscarea, doar nu o face impotriva necunoscutilor.

[ad#text_ads1]

5. Reverse Tells

Asa cum am indicat mai devreme, jucatorii buni emit astfel de tell-uri pentru a te induce in eroare. Pazeste-te de cei care sunt capabili sa faca asta si nu te baza pe aceste tell-uri standard impotriva lor, insa dezvolta-ti tell-uri specifice, ce tin de jocul lor.

Introdu astfel de tell-uri in jocul tau pentru a-ti face adversarul sa actioneze gresit, prin folosirea lor cand ai un adversar cunoscator, care este capabil sa citeasca tell-ul si sa actioneze conform lui. Acum, daca adversarul tau stie ca esti de asemenea cunoscator, ar putea sa isi dea seama ca incerci un reverse tell si va actiona corespunzator. Daca se intampla asta, ar trebui sa amesteci un pic lucrurile si sa nu incerci sa folosesti aceste “reverse tells” contra cuiva care stie ce faci. Pentru a face un rezumat, foloseste aceste tipuri de tell-uri contra jucatorilor buni care nu stiu ca esti capabil sa le folosesti. Evita sa cazi in capcane.

Implementeaza aceste cunostinte in jocul tau si vei vedea o imbunatatire a rezultatelor.
Ar trebui sa exploatezi jucatorii necunoscuti cu metodele incercate, dovedite si testate. Exploateaza-le obiceiurile si pattern-urile la nesfarsit.

Multi jucatori on-line sunt regulari. Obiceiurile lor standard sunt inca exploatabile, dar cand acestia deviaza de la comportamentul normal, este necesar sa te concentrezi pe posibilele motive.

Online Poker Tells comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments