admin | 25.10.2011

Izolarea Limperilor

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>

Parerile despre acest concept sunt foarte impartite in lumea pokerului online. In primul rand trebuie sa stiti ce inseamna un limper. Limperul este acel jucator de la masa care da call la big blind fara a face raise.Este important si sa nu confundati limpul cu un „cold call” care inseamna sa dai doar call atunci cand cineva a dat raise.

Dupa cum spuneam mai sus, parerile jucatorilor sunt impartite si unii spun sa nu faci limp niciodata, iar altii „se inchina” la strategia de a juca cu limp. Avand in vedere ca este vorba de poker, mereu depinde de situatia in care te afli.

[ad#text_ads1]

Motive pentru care nu este recomandat sa faci limp:

-pokerul inseamna si o batalie pentru blinduri
-a face limp inseamna a merge „la ghici”
-selectia rangeului de maini ramane una scazuta fortand astfel un joc tight
-foarte des este facuta victimizarea limperilor
-aparitia pe masa a „banilor morti” care face mult mai probabil sa apara raiseuri

 

Daca alegi sa faci limp, ai sansa sa vezi un flop cu o investitie minima si cu un potential enorm de a castiga bani. Astfel poti da fold foarte usor cand te confrunti cu un flop nefavorabil, dar la fel poti sa si castigi foarte mult daca faci limp cu o pereche mica si prinzi un set pe flop.

Totusi sa faci limp este un lucru rau. Deci, daca a face limp este un lucru rau pentru limperi, atunci noi, vom exploata acest lucru rau pentru ei si il vom transforma intr-un lucru bun pentru noi. Astfel in acest articol va vom invata cum sa izolati limperii si sa le castigati banii.Veti invata cum sa abuzati de limperi cu orice ocazie. Un lucru e sigur: limperii nu au habar cu ce se mananca pokerul si au maini despre care sunt nesiguri. Sa trecem deci la lucruri serioase si sa vedem cateva motive, putina matematica si cateva exemple.

LIMPERII SUNT SPECULANTI

Fiecare jucator are un range de carti diferit cu care face limp. Unii jucatori nu au facut si nu vor face niciodata open limp. Unii vor face limp cu AK deoarece este o mana „de draw”. Unii fac limp cu KK pentru a te prinde in capcana. Foarte multi fac limp cu perechi mici pentru a-ti intinde o capcana ieftin. Jucatorii carora le place pokerul mai mult de distractie fac limp pentru ca vor sa vada un flop – orice flop. Oricum ceea ce sta in spatele deciziei de a face limp este specula. Adica ei vor sa exploateze situatia in care „lovesc” un flop perfect pentru ei, si sa castige cat mai multi bani in acel moment.

In toata imensitatea de informatii despre poker de pe internet, in cartile de poker si pe marile siteuri de coaching aproape toata llumea recomanda impotriva deciziei de a face limp. Asadar, cand vedeti pe cineva care face limp, si mai multi jucatori au facut limp dupa el, este foarte probabil ca acei jucatori sa nu fi citit sau sa nu fi studiat nimic despre jocul de poker. Cu alte cuvinte este putin probabil ca ei sa fi studiat jocul si in concluzie sunt jucatori foarte slabi de pe care se pot face multi bani.

Trebuie sa tineti cont totusi ca odata ce avansati de la limitele mici la cele superioare, acest articol isi pierde utilitatea deoarece aplicand aceasta strategie la limitele mari te poate baga in probleme foarte usor. Insa pana vei ajunge la limitele mari sa privim la imensa ocazie de a face profit prin izolarea limperilor de la limitele mici, unde acestia sunt din belsug.

[ad#text_ads2]

Sa incepem prin a gasi cateva motive pentru a izola limperii. Pokerul este un joc al stiintei si al mintii mereu vrei sa gasesti un punct slab la adversarul tau si sa il exploatezi cat mai mult. O indemanare poate fi sa gasesti tendintele adversarilor si sa le exploatezi. O indemanare poate fi in puterea maini pe care o ai. (sa fii mereu in fata rangeului de carti al adversarului tau) Pozitia este si ea un factor cheie in jocul de poker.

POZITIA

Unul dintre avantajele cheie pe care le castigi cand izolezi un limper este avantajul pozitiei. Acest lucru functioneaza in mai multe moduri. In primul rand ai oamenii care sunt interesati sa vada un flop si sa joace o mana (limperii) care au actionat deja si tu ai pozitie relativa asupra lor. In al doilea rand este foarte dificil pentru adversarii care au pozitie absoluta asupra ta sa joace aceasta mana deoarece este foarte probabil ca tu sa ai pozitie asupra celorlalti jucatori dupa flop. Sa vedem un exemplu pentru a intelege mai bine situatia:
Pre Flop: ($0.35) Raufacatorul (limperul) este Dealer cu A9
3 folduri, MP1 da call la $0.25, 1 fold, Noi dam call la $0.25, Raufacatorul ???
Ce impresie are el despre mana lui? Una destul de buna nu? O sa o joace si are de decis daca sa faca limp sau sa dea raise. Dar daca ar fi in situatia de mai jos?

Pre Flop: ($0.35) Raufacatorul (limperul) este Dealer cu A9
3 folduri, MP1 da call la $0.25, 1 fold, Noi pariem pana la $1.25, Raufacatorul ???

Acum ce impresie credeti ca are despre mana lui? Nu mai este una asa de buna…. Trebuie sa se gandeasca ca este bun si in plus daca se gandeste mai bine in rangeul tau de carti sunt o gramada de asi cu un kicker mai bun decat al lui. Deci o sa dea FOLD! Iata ca in acest exemplu ati vazut cum Noi am capatat o pozitie postflop asupra tuturor celorlalti jucatori, izoland limperul. Daca tragem cortina pentru a vedea toate cartile vedem urmatoarele:
Pre Flop: ($0.35) Noi suntem in pozitia CO cu Q J
3 folduri, MP1 da call la $0.25, 1 fold, Noi pariem pana la $1.25, 3 da fold, …

[ad#text_ads1]
Tocmai l-ai facut pe jucatorul care avea pozitie sa arunce cea mai buna mana pentru a castiga.
Izoland limperii o sa ajungi in pozitie mai buna postflop in poturile mari. De obicei este mai bine decat sa faci limp si de cele mai multe ori este mai bine decat sa te arunci.Izolarea limperilor exploateaza avantajul pozitional.

INITIATIVA

Din nou, ca si in cazul pozitiei nu o sa va explicam de ce initiativa este buna. Puteti citi acest lucru in alte articole de pe site. Este suficient sa spunem ca initiativa inseamna bani multi pentru noi. Sa continuam cu exemplul pe care l-am avut mai sus:

Pre Flop: ($0.35) Noi suntem in pozitia CO cu Q J
3 folduri, MP1 da call $0.25, 1 fold ,Noi pariem pana la $1.25, 3 folduri, MP1 da call inca $1.00

Flop: ($2.85) T A 8 (2 jucatori)
MP1 face check, Noi pariem $2.25, MP1 da fold.

Rezultate: Noi castigam potul de $2.85, cu un profit de $1.60.

Daca dezvaluim cartile:

Pre Flop: ($0.35) Raufacatorul este MP1 cu 3 3
3 folduri, MP1 da call $0.25, 1 fold, Noi facem raise la $1.25, 3 folduri, MP1 da call inca $1.00

Flop: ($2.85) T A 8 (2 jucatori)
MP1 face check, Noi pariem $2.25, MP1 da fold.

FELICITARI! Tocmai ai castigat 6BB cu mana mai slaba!

Izoland limperii vei capata initiativa in mana pe care o joci si initiativa este in cele mai multe cazuri aproape la fel de buna ca banii. Foloseste-ti mereu initiativa pentru a face un CBET celor care fac limpcall. Sa ai mereu in minte ca ei sunt nesiguri asupra mainii lor atunci cand fac limp. Nu isi doresc sa joace acea mana. Tu esti cel care le da motivul sa nu o faca.

[ad#text_ads2]

Atentie insa cand ei incep sa puna bani in pot, iesi cat mai repede din mana. Evident daca in exemplul de mai sus MP1 da call sau face Check/Raise si nu vine un K diferit de frunza pe turn atunci te arunci cat mai repede. Daca vine totusi un K atunci ai noroc.El se asteapta ca tu sa ai top pair, si daca incepe sa puna bani in pot atunci inseamna ca bate top pair. Daca ai AQ in exemplul de mai sus si MP1 face Check/Raise pe flop atunci trebuie sa dai tot FOLD. LIMPERILOR NU LE PLAC MAINILE PE CARE LE AU! DACA OBSERVI CA ACEST LUCRU SE SCHIMBA IN TIMPUL MAINII ATUNCI IESI CAT MAI REPEDE DIN POT!!!!!

EFECTUL DE TURMA

Aproape toata matematica elementara din poker se adreseaza poturilor in care te afli heads up cu cineva. Daca este un pot in care sunt implicate mai multe persoane atunci situatia se schimba complet. Cu totii stim ca daca faci adversarul sa isi puna 15-20% din stack pe masa preflop cand ai in mana AA ei nu mai pot sa iti intinda capcane profitabil si poti sa iti pui tot stack-ul pe masa dupa flop si sa fii in continuare EV+. Ei bine acest lucru se schimba cand joci impotriva mai multor jucatori dupa flop.

Esti dealerul si ai AA. Este timpul sa faci niste bani. Ai patru limperi pana la tine si faci un raise standard de 4BB+1B pana la 2$. Toata lumea dupa tine da call.

Acum nu te afli intr-o situatie prea buna.

Fiecare dintre ei a dat call cu un EV negativ insa aminteste-ti ca tu joci impotriva tuturor. Daca ai trage cortina si ai vedea ca toti au cate o pereche mica gen 22, 44, 55, 77 ti-ai da seama ca este foarte probabil ca unul din adversarii tai sa prinsa un set pe flop. Ba chiar mai mult, aceste sanse sunt undeva in jur de 42%. Deci esti pus in fata situatiei delicate de a face un CBET si sa renunti la mana mai apoi pentru ca a pune mai multi bani decat un CBET in pot ar insemna sa joci si tu cu un EV negativ.

„Dar am facut tot ce a trebuit si am dat raise! Ce ar trebui sa fac cu AA? Sa fac limp si sa sper sa prind un A pe flop pentru a evita situatiile cu EV negativ ca mai sus?”

NU! Dar numele acestui articol nu este Faceti Raise Limperilor ci IZOLAREA limperilor. Acelasi exemplu de mai sus:

AA la dealer cu 4 limperi. Pariem 3.25$. Acum ai un jucator optimist care a dat call si care foarte probabil nu stie prea multa matematica. Simte-te liber sa ii iei tot stackul.

Si daca dau toti fold? Castig atat de putin cu AA?

[ad#text_ads1]

DA! Dar totusi faci bani. EV este pozitiv. Jucand impotriva mai multor adversari nu este la fel ca si cum am juca impotriva unuia. Fiecare poate sa fie individual cu EV negativ insa si tu esti cu EV negativ fata de toti! Deoarece nu joci impotriva unei singure maini, ci impotriva mai multor maini. Este mai bine pentru tine sa castigi un pot mic cu o mana mare decat sa joci o mana mare impotriva mai multor adversari si sa ai sansa sa pierzi un stack intreg.

BANI GRATUITI

Acum ca am discutat avantajele izolarii limperilor trebuie sa vedem cum folosim aceste avantaje pentru a face cat mai multi bani. Iti amintesti despre cum iti maresti rangeul de carti pe care le joci in pozitie tarzie pentru a fura blindurile?

Blindurile sunt fortate sa puna bani in pot cu orice mana. Dar mai este un jucator care pune bani in pot cu maini slabe: LIMPERUL. Inca odata, trebuie sa repetam: Limperii sunt jucatori slabi de poker si sunt nesiguri de mainile pe care le au. De fiecare data cand vezi un limper care intra in pot inaintea ta trebuie sa auzi in minte sunetul banilor care vin spre tine. Sa luam urmatorul exemplu:
Pre Flop: ($0.35) Noi suntem in pozitia HJ cu doua carti
4 dau fold, Noi ce facem ???
Daca se da fold pana la tine care este hand rangeul cu care pariezi pentru a fura blindurile? Probabil ca unul destul de mare. Sa presupunem ca orice doua carti consecutive suited ATo+ , KQ, si orice pereche. Sa mergem mai departe:
Pre Flop: ($0.35) Noi suntem in pozitia HJ cu doua carti
3 dau fold, MP1 da call la $0.25, Noi ce facem ???

Care este rangeul cu care faci raise acum?

„Ei bine, spre deosebire de mana de mai devreme, de aceasta data Raufacatorul are o mana pe care vrea sa o joace, asa ca o sa restrang un pic hand rangeul cu care fac raise penrtu a imi pastra sansele manii si pentru a intra in pot cu EV pozitiv ”

NIMIC MAI NEADEVARAT SI MAI GRESIT!

Revino si citeste din nou articolul pana la acest punct pana intelegi. Izolarea limperilor iti da avantajul pozitiei si avantajul initiativei si te aduce in pot cu jucatori slabi carora nu le place mana pe care o au.Nu trebuie sa iti reduci rangeul de carti si sa iti protejezi sansele cand ai asemenea avantaje de partea ta. Sa reluam mana de mai sus:

Pre Flop: ($0.35) Noi suntem in pozitia HJ cu doua carti
3 dau fold, MP1 da call la $0.25 (aici auzi sunetul banilor care curg spre tine), Noi ce facem ???

„Ok am inteles! Probabil ca are o pereche mica sau doua carti suited si va trebui sa aiba noroc cu carul pentru a continua in mana. Daca as adauga la rangeul meu si un Ax suited? ”

[ad#text_ads2]

Foarte bine! Ax suited sunt cu mult in fata rangeului sau. Inca odata sa reluam mana:

Pre Flop: ($0.35) Noi suntem in pozitia HJ cu doua carti
UTG da call $0.25 BANI!, UTG+1 da call $0.25 BANI!, 1 fold, MP1 da call $0.25 BANI!, Noi facem raise la 2$, 8 Fold.
Ca rezultat final noi am castigat un pot de 1.35$, cu un profit de 1.10$

Problema pe care probabil ca v-o puneti toti este ca la limitele mici aproape niciodata adversarii nu dau fold. Deci sa presupunem ca nu dau toti fold si sa reevaluam mana:
Pre Flop: ($0.35) Noi suntem in pozitia HJ cu KJ
UTG da call $0.25, UTG+1 da call $0.25 , 1 fold, MP1 da call $0.25, Noi facem raise la $2.00, 6 fold, UTG+1 da call inca $1.75, MP1 da call inca $1.75.

Flop: ($6.55) T A 9 (4 jucatori)
UTG+1 face check, MP1 face check, Noi pariem $4, cei 2 se arunca.

„Dar ei nu rateaza mereu… si fac uneori cate o mana”
Intr-adevar cam in 25% din cazuri mana are loc in felul acesta:
Pre Flop: ($0.35) Noi suntem in pozitia HJ cu KJ
UTG da call $0.25, UTG+1 da call $0.25 , 1 fold, MP1 da call $0.25, Noi facem raise la $2.00, 6 fold, UTG+1 da call inca $1.75, MP1 da call inca $1.75.

Flop: ($6.55) T A 9 (3 players)

UTG+1 face check, MP1 face check, Noi pariem $4, UTG+1 face raise la $11, 1 fold, NOI??? Ei bine de aceasta data ne aruncam.

Deci: in 25% din cazuri o sa pierdeti 6$ si in 75% din cazuri castigati 4.65$. Faceti calculele singuri si vedeti unde ajungeti!

 

Tradus si adaptat: KurtSF @ 2p2

www.twoplustwo.com

Izolarea Limperilor comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments