admin | 25.10.2011

Intelegerea, constientizarea si prevenirea tiltului in poker

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>

Wikipedia spune despre tilt:

“Tiltul este un termen din poker, pentru o stare de frustrare sau confuzie emotionala in care un jucator de poker deviaza de la strategia optima, rezultand intr-un comportament mult prea agresiv. ”

Plecand de la aceasta definitie si cu ajutorul unor exemple o sa construim un ghid care sa va ajute sa intelegeti ce este tiltul, sa constientizati momentele cand sunteti on tilt si sa gasiti metode cu care sa combateti tiltul. Daca veti reusi macar 10% din toate aceste lucruri, atunci veti deveni un jucator mai bun si cel mai important este ca veti avea un winrate mai mare.

Oricine a jucat poker ceva timp in viata lui, este de acord cu definitia de mai sus si probabil ca ati simtit tiltul pe pielea voastra. “Cu ajutorul tiltului” ajungi sa fii pus in locuri dificile in care iei decizii proaste care iti vor micsora cu siguranta profitul.

[ad#text_ads1]

Este foarte simplu, nu vei castiga atata timp cat lasi sa apara in jocul tau un tilt, orice fel de tilt, pentru ca dupa cum vei vedea in cele ce urmeaza si tiltul este de mai multe feluri. Sunt jucatori care stiu asta, si o rezolva, si de asemenea sunt si jucatori care stiu dar o ignora. De obicei in prima categorie sunt cei mai buni jucatori de poker, insa trebuie sa stii ca si cei mai buni se tilteaza.

Intelegerea

Definitia cea mai generala a tiltului este: orice stare emotionala care te face sa deviezi de la jocul tau A.

Pentru a intelege ce este tiltul, o sa folosim cateva comparatii cu situatii intalnite in viata de zi cu zi:

♠ Echipa ta preferata de fotbal a pierdut meciul exact in ultimele minute

♠ O masina trece pe rosu, iti taie calea in trafic si eviti un accident tragand de volan in ultimul moment

♠ O batranica care sta in fata dumneavoastra la magazin se chinuie de minute bune sa plateasca o suma fixa cautand monezi prin portmoneu si dumneavoastra va grabiti

Aceste sunt momente in care te poti enerva si sa pierzi controlul asupra situatiei in care te afli, iar exact la fel poti pati si la poker.

Am facut comparatiile de mai sus ca sa poti asocia tiltul unor stari din viata de zi cu zi si sa poti sa intelegi deplin la ce se refera. Insa dupa cum vei vedea mai jos, nu este atat de simplu precum pare pentru ca exista mai multe tipuri de tilt.

Lucruri diferite provoaca tilturi diferite

• Orice incepator in poker, intra in tilt atunci cand pierde maini la rand. Incepe sa iti incolteasca in minte ideea ca esti cea mai ghinionista pesoana din lume si ca trebuie sa faci cumva sa recuperezi banii pe care i-ai pierdut “pe nedrept”. De cele mai multe ori o sa iti pierzi intregul bankroll in acest mod.

• Un alt tip de tilt este atunci cand gandesti ca ai jucat o mana prost.Faptul ca stai si te gandesti la cati bani ai fi putut face daca jucai mana aceea cum trebuie. Chestia asta te mananca psihic si iti ia mare parte din puterea de concentrare ducandu-te catre alte decizii proaste.

• Lucruri care ni se intampla in lumea reala ar putea provoca un alt fel de tilt. Fie ca te desparti de iubita ta, fie probleme financiare, sau alte situatii stresante, acestea ne pot afecta si jocul de poker. Oricine este vulnerabil la un astfel de tilt.

• Mai exista si un tilt care apare atunci cand esti intr-un upswing. Da, ai citit bine, castigurile mari in termen scurt pot duce la tilt. Mai ales momentele cand pari invincibil si castigi cu aproape orice doua carti fiecare mana in care intri. Fiecare are parte de astfel de momente care te fac sa joci diferit.

[ad#text_ads2]

• Sunt persoane care intra in tilt si datorita faptului ca au cate un peste la masa care castiga din orice pozitie cu un joc haotic. Vrand sa vaneze acel peste ei fac greseli mari care ajung sa ii coste.

• Cand esti in timpul unei sesiuni si te gandesti ca puteai sa fi iesit mai devreme, ca trebuia sa castigi mai mult sau ca esti dezamagit de ceva din timpul sesiunii deja esti in tilt.

• Bankrollul insuficient, sau inconfortabil reprezinta principalul motiv de tilt pentru toti jucatorii care iau pokerul in serios.

Nu acestea sunt toate tipurile si motivele de tilt, dar majoritatea sunt incluse mai sus. Fiecare persoana ajunge in tilt in felul ei si fiecare jucator are “declansatorul” lui de tilt.

Constientizarea

Acum stii exact ce este tiltul. Nu mai e nici o urma de indoiala. Nu o sa existe indoieli cand o sa analizezi o sesiune la final si sa spui “ Hei aici cred ca eram in tilt , dar nu stiu sigur. “. O sa existe doar “ Aici m-am tiltat si nu am jucat cel mai bun joc”

Urmatorul pas este constientizarea tiltului. Stii ce este tiltul, dar stii sa detectezi momentele cand intri in starea de tilt, sau iti dai seama mult prea tarziu?

Cu cat iti dai mai repede seama ca esti in starea de tilt cu atat mai mult o sa ai de castigat, sau de pierdut mai putin. Depinde cum vezi lucrurile.

Constientizarea starii de tilt presupune un pic mai multa munca. Trebuie sa iti dedici cateva ore bune pentru a lucra la acest aspect. Cel mai usor este sa te inarmezi cu o foaie de hartie si cu ceva de scris. Apoi sa iei sesiunile in care crezi ca ai fost tiltat sau in care stii ca ai fost tiltat si scrii fiecare motiv pentru care ai ajuns la tilt.

Apoi pastrezi foaia cu tine si in sesiunile in care o sa mai joci, o sa scrii imediat ce iti dai seama de ceva care te-ar putea duce la tilt. Este bine sa tii lucrurile organizate pe categorii si atunci cand apar multe categorii sa le duci in categorii si mai mari.

La final o sa ai o lista cu “declansatoarele” tale de tilt. Daca eviti acele lucruri sau daca le imbunatatesti pe majoritatea din ele atunci tiltul va fi doar o amintire neplacuta.

[ad#text_ads1]

Combaterea

Stii ce este tiltul. Stii motivele pentru care intri in tilt. Deci ai ajuns la partea cea mai grea. Cum il combati? Raspunsul cel mai simplu ar fi: “Greu!”

Este o diferenta enorma intre a intelege o problema, a o recunoaste si a scapa de ea. Atat in viata reala cat si in poker, oamenii incearca sa scape de diferite probleme, atat incepatorii cat si cei medii si avansati. Insa cei mai multi dau gres si mai ales din cauza ca nu au o intelegere fundamentala a comportamentului uman.

Este ca si cum faci ceva gresit, cineva iti spune ca este ok, dar totusi supararea nu iti trece instant. La fel cand fumezi si cineva iti spune ca iti face rau, tu o sa realizezi pe moment asta insa nu o sa te lasi in momentul imediat urmator. Lucrurile nu functioneaza asa.

Ca sa poti scapa de problemele de genul acesta trebuie sa gandesti rational, insa ca sa ajungi la o asemenea gandire trebuie sa muncesti enorm. Trebuie sa ai mereu in minte problema si efectul final al problemei, daca nu reusesti sa o rezolvi.

Daca te prezinti la un psiholog si ii spui ca suferi de tilt ( la fel ca si cel cauzat de evenimentele din viata reala ) o sa ajunga de cele mai multe ori la concluzia ca esti o persoana compulsiva, predispusa la dependenta, egocentrica excesiv si tendinte de tulburari de personalitate. Insa aproape orice jucator de poker va prezenta aceste simptome indiferent daca stiu sau nu cum sa stapaneasca tiltul.

Deci ce face diferenta?

Diferenta este facuta de nivelurile de nervozitate si cat de determinat este un individ sa isi stapaneasca furia.

Deci trebuie sa fii determinat sa iti stapanesti furia. Determinarea si motivatia sunt elementele principale.

Cum poti fi motivat? Ei bine trebuie sa ai mereu in minte rezultatul final la care ajungi daca esti tiltat si rezultatul final la care ajungi daca tu controlezi tiltul si nu el te controleaza pe tine.

Daca esti motivat atunci poti sa incepi sa aplici solutiile de mai jos care ti se par cele mai potrivite pentru a combate tiltul. Cu timpul o sa vezi ca te tiltezi din ce in ce mai greu si nu o sa mai ai nevoie de nici una dintre ele, insa pentru inceput ele sunt de importanta maxima:

1.            Opreste-te din joc

Daca nu joci bine, atunci opreste-te din joc.

Nimic nu poate fi mai greu decat sa parasesti un joc bun cu jucatori 60/4 care arunca cu bani in stanga si in dreapta atunci cand ai 5 BI gaura. Tine minte mereu un singur lucru: jocurile si jucatorii vor fi mereu acolo, insa jocul tau de nota 10 , jocul A, va lipsi uneori. Cand jocul A lipseste atunci opreste-te din joc. Poti sa te opresti 5 minute, 5 ore sau 5 zile. Esential e sa te opresti pana cand te vei aseza din nou si vei juca jocul tau cel mai bun.

[ad#text_ads2]

2.            Bankroll Suficient

Nu juca scared money. NICIODATA. Joaca la mizele la care te simti confortabil cu cati bani ai in cont.Nu te teme sa cobori o miza atunci cand treci printr-o pasa proasta.

3.            Respira

Respiratia este o solutie. De fiecare data cand esti aproape sa declansezi tiltul, relaxeaza-te, inchide ochii pentru un moment si respira adanc. Nu te gandi la nimic decat la momentul actual, nu te gandi la nici o mana din urma ci gandeste-te numai la mana pe care o joci.

4.            Daca nu ai chef de o sesiune de poker, atunci nu joci

Cand te plictisesti, uneori primul lucru care iti sare in minte e pokerul. Dar deja ai facut o alegere proasta pentru ca esti plictisit si deci esti intr-o forma de tilt. Exista mereu alte optiuni pentru a-ti ocupa timpul: jocuri pe calculator, filme, muzica, sport sau poti sa citesti o carte.

5.            Daca nu crezi ca vei putea juca cel mai bun joc de poker, atunci nu juca miza maxima pentru care ai bankroll

Pe masura ce cresti mizele, jocurile o sa fie din ce in ce mai grele deci trebuie sa ai concentrare maxima. Daca nu, atunci esti la fel de slab ca pestii de la limita respectiva si nu poti face profit.

6.            Relaxeaza-te incercand sa joci alte tipuri de poker la cele mai mici mize

Poti sa te distrezi foarte bine jucand 7 stud sau omaha sau alte tipuri de poker la cele mai mici mize ca sa te detiltezi. In plus vei invata si jocuri noi.

7.            Ia pauze frecvente

Ia cate o pauza de 5-10 minute la fiecare 500 maini jucate. Vei pierde 15-30 minute pe sesiune dar ai putea sa adaugi 100 BB in plus la profitul pe acea sesiune.

8.            Redu numarul de mese

Nu poti sa joci 2-3 sesiuni la 12 mese sau mai mult. La a doua sau a treia sesiune joaca cu 1-2 mese mai putin.

9.            Fa sport

Mergi la o plimbare, alearga, mergi cu bicicleta. Fa orice pentru a-ti pune sangele in miscare de cateva ori pe saptamana. Nu numai ca iti vei imbunatati starea emotionala, dar si pe cea fizica. Si sa nu uitam ca viata nu este numai despre poker.

10.          Motiveaza-te

Fa lucruri care te motiveaza si iti dau incredere. Pentru unii este un film anume, pentru unii este muzica, pentru unii poate fi o carte, un sport, etc Fa orice este nevoie ca sa te motivezi si sa iti recapeti increderea.

[ad#text_ads1]

Nu acestea sunt toate metodele, dar sunt un inceput. Poti sa iti dezvolti mereu alte metode care sa te ajute sa scapi de tilt. Esential este ca acum stii ce este tiltul, stii sa il identifici si stii cum sa il opresti. Pasiunea, rabdarea si increderea sunt cheia. Daca pierzi una dintre ele atunci ai mari probleme.

Intra pe google, cauta, si fi pregatit sa petreci timp si efort pentru a invata cum sa iti controlezi furia, nu sa cauti o solutie rapida. Cele mai multe resurse online despre asa ceva nu sunt adresate unui public mai tanar, asa ca multe lucruri vor parea a fi niste bazaconii. Nu e greu sa improvizezi putin si sa cauti ceva care are sens pentru tine.

www.twoplustwo.com

Intelegerea, constientizarea si prevenirea tiltului in poker comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments