admin | 24.10.2011

Configurare HUD ( HM/PT) basic

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>

Pentru inceput trebuie sa stiti ca nu are rost sa va aglomerati masa de poker cu 100 de statistici inutile care mai mult sa va incurce si pe care sa nu le intelegeti. Trebuie sa o luati treptat cu o configuratie de baza la care sa adaugati odata cu trecerea timpului si cu acumularea de experienta alte statistici pe care le considerati relevante si care sa va ajute sa va faceti jocul cel mai bun.

Toate statisticile de mai jos le regasiti atat in PokerTracker cat si in HoldemManager (uneori cu denumiri usor diferite), iar ce program din cele 2 veti folosi ramane alegerea voastra.

Statistici de baza pentru Holdem Manager si Poker Tracker:

VPIP

Aceasta este una dintre cele mai importante statistici. Ne spune cat de des adversarul nosttru a pus bani in pot in mod voluntar. Aceasta arata in procentaje cat % din maini le joaca un anumit adversar de la masa. Vei putea sa iti dai seama de range-ul sau si sa observi cu o sigura privire daca joaca prea multe/prea putine maini si sa iti faci o idee foarte rappida asupra tipului de jucator. Pe scurt vezi daca un jucator este tight/loose in functie de ce joci.

Este bine sa folosesti coduri de culoare pentru diferite intervale de valori. Astfel poti sa pui cu galben un jucator foarte tight, cu rosu unul care va fi decent si cu verde un jucator foarte loose. Practic e ca la semafor: in functie de culoare vezi cata atentie va trebui sa ii dai respectivului.

[ad#text_ads1]

PFR

Aceasta este o statistica care depinde si sa interppreteaza impreuna cu VPIP si este bine de asemenea sa folosti culori pentru intervale diferite de valori.

Ne arata cu cate dintre mainile cu care baga bani in pot, un jucator va plusa

AF 

AF sau Aggresion factor ne arata cat de agresiv este un jucator. Acesta se calculeaza astfel: (bet+raise)/call. Check sau call nu influenteaza deloc asupra AF.

Cu putina experienta va puteti da seama daca un jucator este agresiv sau pasiv si la fel ca toate statisticile acesta trebuie interpretat avand in vedere si alte lucruri cum ar fi VPIP si PFR. De exemplu un jucator cu VPIP 20 si AF de 3 este complet diferit de un jucator cu VPIP 60 si AF de 3.

ATS

ATS = Attempt to steal ( incercari de a fura), este o statistica extrem de importanta. Din aceasta, printre altele, reiese si cat de bine constientizeaza un jucator pozitia in care se afla, lucru de valoare imensa pentru noi.

Daca luam 2 jucatori, unul 16/13 cu ATS de 35% si unul 16/13 cu ATS de 15%, atunci al doilea nu este aproape deloc constient de pozitia pe care o are la masa si nu isi foloseste pozitia pentru a juca un range mai tight/wide din pozitii diferite, pe cand primul din ei , va deschide mai tight din EP si mai loose din LP.

Ne ajuta sa obtinem foarte multe informatii si ne poate ajuta sa ne facem range-ul de 3bet pentru un jucator. Sa presupunem ca avem un jucator cu ATS mare si cu foold to 3bet mare. Atunci putem merge in PokerStove si sa facem niste calcule, obtinand un range potrivit cu care sa ii facem 3bet astfel incat sa fim profitabili.

Din nou, ca si celelalte, aceasta statistica se interpreteaza in functie de VPIP si PFR.

3BET

Aceasta statistca ne arata ( in mod evident) cat de des face un jucator 3bet. Ne ajuta sa intelegem range-ul de 3bet al cuiva, insa ne poate ajuta si sa decidem daca vrem sa facem sau nu o anumita actiune preflop ( cum ar fi 4bet, fold sau doar call).

Fiti siguri ca verificati insa procentajul de 3bet din diferite pozitii deoarece sunt multi care au procentaje de 3bet mici in EP , insa au procentaje imense de 3bet in LP si buton.

[ad#text_ads2]

CBET

Sa stii cat de des un adversar face continuation bet este ceva foarte folositor. Exat acest lucru ne este aratat de aceasta statistica. De exemplu daca un jucator re CBET mare de peste 80%, atunci stim cu certitudine ca acela va face un CBET foarte des fara a avea neaparat o mana buna si fara sa ia in considerare valoarea mainii sale. Insa daca un jucator are CBET de 30-40% atunci stim ca atunci cand acela va face CBET , va avea o mana destul de decenta.

Tine minte ca totusi, valorile mainilor sunt diferite in conceptia jucatorilor diferiti.

De multe ori veti folosi CBET pentru a planui cum jucam o mana. Folsind CBET-ul lor impreuna cu actiunile de pe flop, putem decide ce sa facem. Sa spunnem ca un 14/8 cu CB 55% face open raise, si noi dam call din button cu 22 pentru a vedea un flop heads up ieftin. Daca vine un flop de genul J 6 5 rainbow si el da check, atunci il vom pune pe o mana slaba sau o mana cu valoare mica si pariind il vom arunca de pe maini de genul AK, 77-TT care fac parte din range-ul sau.

HANDS

Acesta este ceva cre nu trebuie sa lipseasca din nici un HUD. Ca si in viata reala cand daca petreci foarte mult timp in compania unui om ajungi sa il cunosti foarte bine, asa este si la poker. Cu cat mai mult stai la masa cu un jucator, si cu cat mai multe maini vei inregistra despre el, atunci cu atat mai relevante vor fi statisticile si cu atat mai bine ii vei sti jocul si ce actiune sa iei.

Este logic ca avand 500 de maini pe un jucator, putem spune ca statisticile sale sunt mai „reale” decat daca am avea doar 30 maini pe el.

Ca idee generala, 200 de maini ar fi un sample de baza ( sa va faceti cat de cat o idee despre jucator), 600-700 maini este un sample decent, iar daca aveti peste 1000-1500 maini pe un jucator, puteti spune cu exactitate cum joaca, si veti sti mereu ce sa faceti.

Tineti cont ca oamenii isi schimba stilul de joc si de aceea este bine s utilizati un filtru care sa va arate doar numarul de maini din ultimele 3 luni. Statisticile vechi sunt inutile si pot duce la decizii gresite, deci la pierderea banilor. Daca un jucator juca 11/7 insa acum joaca 16/14 si ai statistici pe el pe o durata de 7 luni, atunci pe HUD’ul de la Holdem Manager sau Poker Tracker iti va aparea o medie de 14/10 care te va induce in eroare si vei gresi de multe ori.

Acestea sunt statisticile de baza pe care le poti include din setarile de la Holdem Manager sau PokerTracker si pe care e bine sa le cunosti inainte de a trece la lucruri mai avansate.

Statistici ceva mai avansate:

Pe masura ce timpul va trece si vei simti nevoia sa ai anumite informatii despre un jucator, vei gasi ceea ce cauti si vei adauga asta la HUD’ul tau. In functie de cum vei juca/progresa si in functie de ce fel de jucator esti vei descoperi ca ti se potriveste mai bine o anumita configuratie si vei dori sa ramai pe ea si sa o imbunatatesti constant in functie de tendintele celorlalti.

[ad#text_ads1]

Fold to CBET

Ceva foarte folositor dupa ce inveti sa folosesti bine celelalte statistici. Daca ai sti in mod sigur ca un jucator se arunca cand ii faci CBET atunci i-ai face CBET cu orice ai avea in mana si ai castiga o gramada de bani.          Aceasta statistica nu ne spune daca va folda sau nu la un CBET dar ne spune cat de des se arunca. Asadar daca avem un numar mare de maini pe el, putem sa stim daca este sau nu profitabil sa ii facem CBET.

Daca un jucator are fold to CBET de 70% atunci ar trebui sa stii ca el va da call numai cand are ceva in mana, deci daca iti da call fii pregatit sa infrunti o mana buna.

Fold to 3BET

Pentru jucatorii foarte agresivi cu un resteal mare, atunci acesta este o statistica pe care trebuie sa o ai la HUD. Ne spune cat de des se arunca un jucator cand ii facem 3BET.

Pe masura ce vei creste limitele si jocul va creste asteapta-te ca acest procent se va face din ce in ce mai mic.

Poti folosi aceasta statistica in multe feluri. Daca vrei sa faci un squeeze, daca vrei sa faci bluff, pentru a stabili marimea 3bet-ului, etc. Tine cont ca si aceasta statistica se leaga foarte bine cu VPIP si PFR.

Fold to turn CBET

Aceasta statistica este pentru a va arata cat de des se arunca un adversar la pariul de pe turn dupa ce ai facut raise preflop si bet pe flop.

Este folositor cand blufam ( avem un avantaj asupra celora care fac float) sau facem value-bet.

Poti folosi aceasta informatie si daca esti TAG si vrei sa faci 2nd barrel cu o mana de genul KQ pe un board Qxxx.

WTSD

Un procentaj pe care multi nu il tin pe HUD, dar care este cu siguranta foarte folositor. WTSD = Went to showdown ( de cate ori a ajuns la showdown). Daca vezi pe cineva cu un procentaj de WTSD mare, atunci stii ca nu renunta usor la maini de genul perechilor sau middle pair sau in general merge pana la capat si cu mainile mai slabe.

Din nou leaga WTSH de VPIP. O persoana care 12/10 cu WTSD de 25% este total diferita de o persoana 60/5 cu WTSD de 25%. Cel 60/5 are un range mult mai slab si mai mare, insa ajunge la showdown la fel de des, deci si cu maini mult mai slabe.

[ad#text_ads2]

W$@SD

La fel ca si cel dinainte, aceasta statistica nu este prezenta pe HUD-urile multora. Spre deosebire de primul, acesta ne arata cat de des cineva castiga bani cand ajunge la showdown. Cei care folosesc acest procentaj pe HUD il folosesc pentru a vedea cat de des cineva merge la showdown cu maini slabe vs maini puternice.

Acesta va fi legat de precedentul. Daca ai pe cineva cu 18/12 cu WTSD de 16% si W$SD de 60%, atunci stii ca el va ajunge la showdown doar cu mainile cele mai bune, foldandu-le pe cele marginale. Daca vezi insa un 42/17 WTSD:34% si W$SD de 41% atunci gandeste-te numai cum sa faci value bet si sa castigi bani.

Statistici Pop-Up pentru HUD :

Pe masura ce vei folosi si interpreta statisticile de mai sus si chiar mai multe, vei putea sa folosesti meniul pop-up din HUD si sa obtii informatii foarte detaliate despre o persoana, sa iei decizii corecte si sa ai read-uri aproape de perfectiune.

Vei observa ca daca dai click pe o anumita cifra de pe HUD, de exemplu pe PFR, atunci va aparea o fereastra in care vei obtine informatii detaliate despre PFR.

Lucrurile pe care sa le verifici cel mai des:

EP PFR

Daca vezi pe cineva 15/12 si face open raise in UTG atunci nu iti poti forma o idee foarte exacta despre range-ul lui din asta. Doar ca probabil este in top-ul range-ului. Insa vei lua o decizie complet diferita daca o sa stii ca EP PFR este de 5% sau de 10%.

Acest pop-up ne poate da o idee despre range-ul „exact” din fiecare pozitie. La fel putem afla MP PFR si LP PFR cat si PFR din blinduri.

3BET din pozitie

Daca un jucator 14/12 are 3BET de 5% atunci nu poti sa stii prea multe din asta. Insa daca el are EP 3BET de 1%, MP 3BET de 2% , LP 3BET de 5% si 3BET in blinduri de 10% atunci iti poti face o idee despre cum si cu ce fac ei 3BET.

3BET+CBET

Acesta este o statistica care la fel, nu este folosita de multi direct pe HUD, insa foarte multi o acceseaza din pop up pentru a vedea daca dau call unui 3bet preflop cu maini mai slabe dar care pot „lovi” bine sau cu perechi mai mici, etc. Daca cineva face 3bet wide insa face cbet putin, este ok sa dai call si tu cu un range mai wide si sa „ataci” cand primesti check. Daca cineva face 3bet wide si face cbet aproape de 100% atunci vei putea renunta mai usor la unele maini si vei lua decizii mai bune cu mainile mari.

[ad#text_ads1]

Call OR

Acest procentaj ne ajuta sa punem pe cineva pe un anumit range atunci cand da call la OR. Daca cineva are Call to OR de 5% atunci stii ca iti da call doar cu perechile 22-QQ. Daca este mai mare de atat, stii ca iti da call si cu alte maini din ce in ce mai wide cum ar fi suited connectors, broadway, etc.

Configurare HUD ( HM/PT) basic comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments