admin | 24.10.2011

De la middle la high stakes

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
Phil Galfond
Phil Galfond

Ai ajuns la nivelul la care poti bate mizele cash de 3$/6$. Ai studiat jocul si ai acordat foarte multe ore pentru a ajunge acolo. Felicitari, nu este ceva usor. Te uiti la jocurile de 25$/50$ si iti dai seama ca majoritatea jucatorilor de acolo au citit aceleasi carti si au acordat chiar mai multe ore antrenamentului decat ai facut tu. Acestia stiu ce gandesti. Stiu de ce ai dat bet pe acel river. Stiu cu ce range de maini ai putea da re-raise preflop in pozitia aceea. Ei au un raspuns antrenat, conditionat si calculat pentru toate cele de mai sus. Deci, cum ii poti invinge?

De indata ce vei incepe sa urci in mize si sa joci impotriva unor adversari informati va trebui sa iti deshizi jocul. O cale de a-l invinge pe jucatorul solid, profesionist online, este sa il pui sa gandeasca. Acesta este obisnuit cu aceleasi situatii. Deschizi jocul printr-un raise de marimea potului, din buton. El da call din BB. Flop-ul vine A-Q-5 rainbow. El da check; tu faci bet 30$ in 44$. Adversarul tau a vazut acest scenariu ( sau unul asemanator) de sute de ori si acum stie cum sa-i faca fata.
Dar daca ai face bet 10$ intr-un pot de 44? Dar daca ai face bet 87$? Adversarul tau va trebui sa se opreasca si sa se gandeasca. Acesta va fi intr-o pozitie nefamiliara si probabil nu se va simti comfortabil. De ce trebuie sa facem bet o suma anume pana in pot? In jocul de No Limit Hold’em ai foarte multe optiuni. De ce ti-ai scoate o miscare din arsenal? Motivul pe pentru care ar trebui sa faci alte miscari decat cele standard este pentru a-ti incuraja adversarii sa faca o greseala. Te rog fi atent. Cheia utilizarii bune a acestor optiuni este sa stii de ce faci aceste miscari. NU FACE bet-uri ciudate fara niciun motiv.

[ad#text_ads1]

Sa aprofundam niste exemple. Cel mai usor motiv pentru a face un play ciudat este pentru imagine: pentru a afecta parerea adversarului despre tine. Prietenul meu Craig mi-a povestit despre o miscare pe care adora sa o faca. Trei jucatori fac limp iar el are Js 8s in late position. In loc sa faca si el limp sau sa dea un raise mare, face min-raise. De ce? Doar pentru ca adversarii lui sa gandeasca ca este un idiot. Este o miscare foarte ieftina pentru a-ti insela adversarii si te va rasplati mai tarziu cand acestia vor incepe sa faca miscari gresite impotriva ta, bazate pe ideea lor despre jocul tau.

Cateodata poti face un play pentru imagine si poti primi ca bonus o informatie. Joci la 50$/100$ No Limit Hold’em cu un stack de 10.000$. Faci raise pana la 300$ din buton iar BB-ul iti da call. Flop-ul vine 9-7-2 cu 2 romburi iar adversarul tau face check. Faci bet 150$ in pot-ul de 600$. Adversarul tau iti da call. Acum ai facut cateva chestii. Probabil ti-ai facut adversarul sa creada ca esti prostanac si ai aflat ceva despre mana lui. Este aproape imposibil ca acesta sa aiba 2 perechi sau mai mult. Pe un astfel de flop nu ar putea vreodata sa dea doar call cu o mana puternica. Ar fi dat raise pentru a proteja sau pentru a face bani din mana asta. Poti folosi aceasta informatie ori pentru a face un bluff mai tarziu ori pentru a lasa-o mai moale si a extrage valoare din mana ta puternica. De asemenea, ti-ai acordat optiunea de a vedea ieftin river-ul pentru ca cel mai probabil adversarul tau va da check pe turn.

Uite o mana importanta pe care am jucat-o recent contra unui pro de high stakes, foarte bun si foarte agresiv. Jucam la 200$/400$ 4 handed. El avea 47000$ iar eu aveam un pic peste el. A dat raise din buton iar eu am dat call din BB cu Ad 8d. Flop-ul a venit K-8-6 rainbow. Am dat check; a dat bet pot (2600$); am dat call. Turn-ul a venit 6. Am dat check iar el a dat din nou bet pot 6800$. Este un jucator foarte agresiv si putea foarte bine sa dea bet cu K-Q pentru valoare, pe toate cele 3 strazi. Ar da check pe turn doar cu K-10. Ar putea sa dea bet pe turn dar sa cedeze pe river cu carti ca 9s 7s, 7d 5d, 10-9 sau un bluff. Am decis sa dau call pe turn. River-ul a venit 10. Am dat check. S-a gandit pentru ceva vreme si apoi a dat bet 15200$ in 20400$. Pentru a da call la acest bet trebuie sa ma gandesc ca face bluff aproximativ 30% din timp ( bazandu-ma pe pot odds). Am o pereche de optari si pot bate doar un bluff.

Deci, call sau fold? Alege una chiar acum.

Mi-am dat seama ca nu face bluff 30% din timp. Poate doar 15-20%, ceea ce nu era de ajuns pentru a da call…si…am…dat raise! Am intrat all in cu 36000$ el trebuind sa mai puna 21000. Am riscat 36000$ pentru a castiga 35600$. Aceasta miscare ar trebui sa iasa cel putin jumatate din timp pentru a iesi pe 0. Inca duc pot-ul in 15-20% din timp, cand face bluff. Daca nu face bluff, de obicei are o mana ca K-Q sau AA, mana pe care trebuie sa-l facem sa o arunce aproximativ jumate din ocazii pentru a putea iesi in profit.(De notat: chiar daca call-ul este profitabil, un raise poate fi si mai profitabil.) Sa faci pe cineva sa dea fold unui overpair pare o sarcina dificila insa uita-te la mana din perspectiva lui: am dat call pe un flop fara draw-uri. Turn-ul a facut dublat o carte si am dat call la un bet de marimea pot-ului. Nu este nicio sansa sa dau call la un bet de marimea pot-ului cu un draw pe doua strazi. Trebuie sa am o mana made (insemnand o pereche sau mai bine de atat). Cand am dat raise pe river, perechea lui de asi putea bate doar un bluff. Nu dau raise pe river pentru valoare cu A-K. Deci, cu ce mana puteam sa dau call la doua bet-uri de marimea potului iar acum trebuie sa fac bluff pentru a castiga? S-a gandit suficient de mult si a dat fold la o mana la care m-am gandit a fi A-K, si am castigat meritatul pot de 52000$.

[ad#text_ads1]

Un avertisment inainte sa inchei: nu face raise bluff pe orice river. Adversarul tau trebuie sa fie capabil sa te puna pe o mana si sa dea un mare fold. Aceeasi chestie si pentru bet-urile ciudate. Trebuie sa stii ce fel de reactie cauti si daca adversarul tau se va supune sau nu. Exemplele pe care le-am dat aici sunt doar pentru a-ti arata cum sa gandesti outside the box. As fi putut sa listez sute de pozitii in care gandirea altfel decat standard poate ajuta. Ai in vedere fiecare optiune pe care o ai. Inainte sa dai un call sau un fold, gandeste-te pentru o secunda daca un raise poate fi mai bun si de ce. Inainte sa dai bet 2/3 din pot gandeste-te cum ar reactiona adversarul tau daca ai da in schimb bet 1/4. Chiar daca vei decide ca jocul “standard” este mai bun, cel putin acum te gandesti de ce il faci.

Mult succes in explorarea multiplelor optiuni!

Autor: Phil Galfond @ Bluefirepoker.com

De la middle la high stakes comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments