admin | 25.10.2011

De ce dai call cand ti-ai spus sa dai fold

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>

Esti la o masa grea de poker, online. Il stii pe tipul de pe scaunul cu numarul 8. Are un joc solid, putina imaginatie, nu stie sa faca trucuri sau lucruri inventive.

Tocmai a mers all-in pe river. Tu ai ratat draw-ul pe care mergeai, detii middle pair, practic, poti bate doar un bluff.

Asa ca, stai, te uiti la carti, la jucatorii de la masa, la statisticile adversarului. Stii ce anume sa faci in aceasta situatie; de fapt, aceasta este situatia despre care te-ai avertizat singur in ultimele cateva saptamani. Nu plati cu maini marginale in situatii asemanatoare, deoarece, pe termen lung, vei avea un EV negativ.

Stii ca vrei sa arunci mana. Vrei sa arunci mana. Duci sageata de la mouse deasupra butonului de fold.Aproape ca apesi butonul, cand vezi o mana, care seamana foarte mult cu a ta, desi pare ca este a altcuiva, cursorul de la mouse se muta, si auzi clickul unui buton de la mouse, si butonul de la mouse seamana ingrozitor de mult cu al tau. Tocmai ai apasat pe butonul Call in loc de Fold.

Si, desigur ca adversarul nu incerca sa faca niciun bluff, si tocmai ai mai pierdut inca un buy-in pe o miscare idioata, o miscare pe care nu ar fi trebuit sa o faci in primul rand.

[ad#text_ads1]

Din perspectiva unui jucator de poker, ai facut un lucru pe care doar un imbecil l-ar face si acest lucru il stii si tu. Mai ales ca ti-ai repetat in gand ca acest gen de miscari trebuie sa le scoti din jocul tau de poker si sa le eviti.

Daniel Wegner este un psiholog de la Harvard. Nu este insa un jucator de poker dar am dori sa va prezentam cateva din cercetarile lui, care se aplica si jocului de poker, cercetari care te-ar putea ajuta in viitor.

El a fost fascinat toata viata lui de aceste situatii cand ne spunem noua insine sa trebuie sa facem X si sa evitam Y, dar ajungem sa facem tocmai invers.

Cercetarile lui Dan incep sa aduca un anumit grad de intelegere pentru asemenea situatii, si de ce continuam sa luam deciziile gresite.

Iata un exemplu de analiza :

Cand ne gandim ca nu ar trebui sa facem ceva anume, noi de fapt nu alungam aceste ganduri din mintea noastra.

Gandurile respective raman in memoria noastra, ascunse intr-un fel. Acest fenomen se numeste „memorie implicita”. Memoria implicita este un subiect studiat de curând, astfel informatiile despre acest tip de memorie nu sunt îndestulatoare. Testele din ultimele doua decenii însa au oferit destule date pentru a putea fi conturat caracterul acestei memorii.Memoria implicita este asadar un tip de memorie în care informatiile sunt reactualizate inconstient, într-un mediu asemanator celui de învatare a acestor date. În memoria implicita sunt stocate proceduri, obiceiuri si asocierile între anumiti stimuli impregnate în memorie. Cunostintele memoriei implicite nu pot fi asadar verbalizate. Tragem de aici concluzia ca in memoria implicita sunt stocate toate obiceiurile pe care le avem in jocul de poker, proceduri in anumite situatii pe care le consideram standard si asocierile intre situatiile de la masa de poker.

Trebuie un anumit tip de efort mental pentru a putea tine aceste ganduri departe de a fi executate mai ales ca ele se petrec inconstient.

Daca iti spun sa nu te gandesti la ursi albi, sau sa nu versi vin din pahar, sau sa nu dai call la un all in cu o mana marginala, 2 lucruri se vor intampla:

♠ te vei gandi la acele lucruri

♠ vei putea, pentru moment, sa potolesti acele ganduri….pentru moment

[ad#text_ads2]

Dar, Dan a dovedit in cercetarile sare, ca suprimarea nu functioneaza intotdeauna. Cand functioneaza, foarte bine pentru tine, insa ca incepator in poker mai mult ca sigur ca vei intampina probleme

Dar, ce a mai descoperit Dan, este ca atunci cand nivelul de stres creste, cand ai presiune pe umeri, devii distras, iar in acele situatii apare posibilitatea sa faci acele lucruri pe care incerci sa le eviti pentru ca mintea nu mai este concentrata la a tine acele ganduri la distanta.

Un experiment simplu: rugati pe cineva sa nu foloseasca un cuvant in conversatie, iar, daca isi pierde concentrarea, veti vedea ca in cele din urma va uita de cuvantul respectiv, si va ajunge in conversatie.

Daca iti propui ca nu mai platesti aiurea cu maini marginale, risti ca, atunci cand esti supui mai multor factori de stres, sa cedezi, si sa ajungi sa faci acel lucru pe care ai zis ca incerci sa il scoti din stilul tau de joc.

Daca este un leac pentru acest lucru atunci acesta este sa iei o pauza exact in situatia respectiva si sa te gandesti cat mai mult la ea. Sa o scoti din memoria ta implicita si sa o constientizezi mereu inainte de a se intampla. Cand ai gresit si ai ajuns intr-o situatie asemanatoare cu cea de mai sus, opreste imediat jocul, inchide ochii si gandeste-te pret de cateva minute la situatia prin care tocmai ai trecut.

Si, desigur, repetitia te ajuta. Jucatorii experimentati se descurca mai bine in situatiile stresante, deoarece pot sa suprime acele ganduri deoarece au trecut prin aceaste situatii de foarte multe ori si le este foarte usor sa le constientizeze atunci cand apar si cel mai important, inainte sa comita o greseala.

Jocul de poker nu este un joc usor. Dar il poti face sa fie mai putin dureros, cand reusesti sa combati aceasta situatii „ironice”.

 

www.pokerlistings.com

De ce dai call cand ti-ai spus sa dai fold comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments