admin | 25.10.2011

Value Bet ( Pariu pentru valoare )

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>

Inainte de a discuta acest concept in detaliu este esential sa discutam despre cele mai mari greseli care se petrec la micros.

Prima greseala pe care multi adversari o fac este ca dau de prea multe ori call atunci cand ar trebui sa dea fold. Acest fapt ne conduce catre solutia pe care trebuie sa o aplicam pentru a exploata aceasta greseala. Astfel, la microstakes trebuie sa faceti mai mult valuebet sau daca faceti deja sa il faceti ceva mai mare.

Urmatoarele greseli sunt printre cele mai frecvente pe care le fac jucatorii de la microstakes si trebuie sa le avem in vedere pe masura ce parcurgem acest articol:

-Subestimarea valorii la Showdown

-Bluff-ul facut unui jucator necunoscut

[ad#text_ads1]

Ce este un pariu pentru valoare (value bet)?

Un value bet este orice pariu in care te astepti sa primesti call in general de la maini mai slabe maini mai slabe si valoarea de la mainile slabe depaseste pierderile cand nu ai cea mai buna mana sau esti fortat sa dai fold inainte de showdown.

Cand facem value bet cu mai putin de un monstru, de obicei nu putem da call la un raise. Deci cand facem value bet nu vrem sa vedem un raise. Si cand adversarul da call nu vrem ca el sa aiba o mana mai buna. Daca are o mana mai buna, un bet ar duce la o pierdere de bani deci nu ar trebui sa facem asta.

Trebuie sa fim cu mult inainte de range-ul lui de call ca sa ne putem revansa pentru momentele cand da raise. Daca suntem intr-o situatie in care va da raise cu mult peste betul nostru (jucator agresiv, un board pe care are ori nuts sau nimic) atunci va trebui sa fim cu mult peste range-ul lui de call pentru a face bet-ul profitabil. Cand facem value bet, nu vrem sa fim nevoiti sa dam bet/fold prea des.

Cand faci value bet, vrei ca adversarul tau sa dea call. Si cand da call, vrei sa aiba o mana slaba. Daca in general nu are o mana slaba sau nu e dispus sa dea call cu o mana slaba, nu poti paria.

Value bet-urile si value bet-urile subtiri, deseori implica TPTK si mainile de perechi medii. Este o decizie usoara sa pariezi mult pe maini mari ca 2 perechi, seturi, chinte, culori, etc. Cele la care trebuie sa te mai gandesti sunt mainile marginale. In special impotriva calling stations care iti vor da call cu orice. Cateodata situatia devine incurcata cu seturi pe board-uri coordonate, chinte sau culori mici. Dar majoritatea acestor situatii sunt mani cu o pereche.

Value betting

Intr-un joc de poker, exista 6 motive pentru care un jucator pariaza. Acestea sunt:

Valoare – Adversarul va da call cu mani slabe

Protectie – Sa facem imposibil pentru adversar sa alerge dupa draw-uri

Bluff – Adversarul va arunca maini care ne bat.

Semi-Bluff – Mana noastra are echitate, dar am vrea sa castigam potul acum

Informatie – Reactia adversarului ne spune cum stam

Deceptie – Combina range-ul.

[ad#text_ads2]

Hand Reading

Teorema fundamentala a pokerului suna cam asa:

De fiecare data cand joci o mana diferit fata de modul in care ai fi jucat-o daca ai fi putut sa vezi cartile adversarilor, ei sunt avantajati; de fiecare data cand joci o mana in acelasi fel in care ai fi jucat-o daca ai putea vedea toate cartile, ei pierd. Pe de alta parte, de fiecare data cand un oponent joaca mainile diferit fata de modul in care ar juca-o daca ar putea vedea cartile tale , esti in avantaj iar de fiecare data cand joaca la fel ca atunci cand ar vedea cartile tale, pierzi.

Daca citesti mainile anulezi dezavantajul informatiei incomplete. Daca reusesti sa deduci mana adversarului, primesti un avantaj simtitor.

Pentru a face value bet eficient trebuie sa fii bun la citit maini. De asemenea trebuie sa fii in stare sa evaluezi textura boardului.

Daca doriti sa intelegeti mai bine la ce se refera cititul mainilor si evaluarea texturii boardului , puteti sa urmariti aceasta scena din filmul Rounders care va va da o idee despre cum ar fi ideal sa deduceti ce carti au ceilalti. Bineinteles este doar un film si sa faceti cu exactitate acelasi lucru ca actorul principal este imposibil.

Exemplu al citirii mainilor

Trebuie sa fii in stare sa pui adversarii in range-uri si maini ideale. Eventual ar trebui sa faci asta automat pentru fiecare mana. Mai mult, sa pui adversarul pe un range nu-i de ajuns. Daca vrei sa faci bani pe urma lor trebuie sa ii pui si pe un range de call.

Daca nu poti face asta, vei pierde niste bani pe care ai putea sa ii castigi mai usor. Vei rata pariuri pe care un jucator le-ar face. Vei transforma maini in bluff-uri cand ar trebui doar sa ajungi la showdown.

Trebuie sa exersezi si sa inveti tiparurile comune folosite de anumite tipuri de jucatori. Daca vrei sa fii un jucator bun trebuie sa faci o rutina din a pune adversarii pe anumite maini.

Aceste este una din abilitatile fundamentale in poker. Poti sa incepi imediat cu auto-betting in micros, in special la nano-stakes unde toata lumea este atat de slaba incat nu conteaza. Sau, daca nu poti citi mainile te va prinde din urma si vei suferi in timp ce incerci sa te ridici de la micros si nu te poti juca doar cu donks toata ziua incercand sa eviti jucatorii decenti.

[ad#text_ads1]

Cunoaste-ti adversarul

Value betting-ul, in special cele de o valoare mica sunt cele mai folositoare impotriva calling stations si alti jucatori care dau call prea mult (Jucatori TAG care nu sunt la un nivel prea bun).

Value bet-ul nu este prea folositor impotriva jucatorilor LAG (dupa cum stiti din celelalte articole acestia nu dau call prea des cu maini mai slabe) . Ei pariaza si fac raise cand au o mana (si cand nu au). Modalitatea prin care poti sa bati jucatorii LAG este sa le intinzi capcane si cateodata sa le dai call usor. Evita value betting impotriva celor de tip LAG – ei iti vor da raise si vei pierde.

Impotriva TAG si LAG buni vei folosi o combinatie de value bet si capcane impreuna cu alte arme din arsenalul tau (bluffing).

Foloseste pozitia

Pozitia este importanta in value bet deoarece pozitia este o unealta importanta in citirea mainilor. Cand suntem dupa un adversar putem sa ne dam seama cand nu are o mana puternica. Cand da check daca nu face slowplay sau intentioneaza sa dea check/raise in general inseamna ca nu are o mana prea valoroasa.

Cand esti out of positon este mai greu sa-ti dai seama de puterea manii unui adversar. Este de asemenea mai greu sa dai value bet deoarece out of position bets vor fi percepute mult mai puternic. Un jucator constient de pozitie va avea nevoie de o mana mult mai puternica sa ne dea call cand dam bet folosind pozitia.

Fi dispus sa faci value bets mai mici cand esti avantajat de pozitie si foloseste-ti cunostintele despre pozitie in avantajul ta. Fi mai putin dispus sa faci value bet out of position. In particular daca un jucator tight a dat call la un bet fi atent si continua betul doar daca ai o mana puternica. Nu vei primi mai mult de una sau doua strazi de valoare out of position de la un jucator tight cu mai putin de un monstru.

Foloseste-ti imaginea

Imaginea ta este foarte importanta pentru a pune un adversar pe un range de call. Daca ai o imagine loose si/sau agresiva, adversarii vor fi tentati sa-ti dea call cu mainile lor marginale.

Daca ai o imagine tight si/sau pasiva, adversarii vor deveni si ei mai tight in call range-ul lor deoarece tind sa te puna pe maini mai bune.

Deci daca esti LAG fi dispus sa faci value bet mai mic. Aceasta duce la auto-indeplinirea ciclului. Cu cat esti mai LAG cu atat ar trebui sa faci value bet mai mare. Cu cat faci value bet mai mare cu atat mai LAG vei parea.

Cu cat esti mai nitty sau pasiv, fi mai putin dispus sa faci value bet deoarece nu vei primi call de la maini slabe. Ia in considerare ideea de a deschide putin jocul tau in asa fel incat sa poti primi mai multe call-uri din situatii marginale.

[ad#text_ads2]

Marimea betului poate influenta range-ul de call

Marimea betului poate influenta range-ul de call al adversarului. Daca oponentul tau este tight si crezi ca va da fold la o mare parte din range-ul sau, incearca un bet de ½ pot in loc de ¾. Pe de alta parte daca adversarul tau este un calling station serios ia in considerare maximizarea betului prin a face bet la intregul pot. Intotdeauna tine minte ca vrei ca mainile proaste sa-ti dea call. Nu incerci sa fortezi un fold cand cand faci value bet. Daca faci value bet si adversarul da fold inseamna ca ai facut o greseala. Ori din punct de vedere al range-ului/calling range-ului sau ai dat bet prea mult si i-ai dat afara din mana.

Nu transforma mainile cu valoare la showdown in bluff

Daca adversarul tau nu-ti poate da call cu o mana slaba atunci nu faci value betting. Faci bluff.Aici textura board-ului devine cu adevarat importanta. Majoritatea jucatorilor nu dau call la strazi multiple pe board-uri A-high fara un as. Multi jucatori isi schimba atitudine cand un draw evident intra atunci cand le urmareau. Majoritatea jucatorilor nu dau call pe board-uri infricosatoare (4 de o culoare, sau de chinta) fara o mana mare. Tine minte acesst aspect. Daca a 4-a culoare intra pe river si nu ai o culoare decenta nu faci value bet deoarece rareori adversarul tau va da call cu o mana mai slaba. Un bluff ar fi o idee buna dar tine minte ca faci bluff, nu value bet. Cateodata iesi mai bine doar cu check.

Fii constient de range-urile polarizate

Fii constient ca atunci cand range-ul unui adversar este polarizat in masura in care intodeauna ori face raise (sau slowplay) sau fold. Vrei sa-i faci value bet (mic) cand adversarul tau este intr-o situatie de maini mid-range slabute. Nu cand are un monstru sau aer. Cand are aer nu are nici un rost pariul deoarece nu vei primi nimic. Cand are o mana monstru.. Ei bine , ar trebui sa fie evident de ce nu ai vrea sa pariezi impotriva lor.

Fereste-te de cei care joaca draw-urile de chinta si culoare

Multi jucatori, in special calling stations vor urmari darw-uri. Cand aceste draw-uri intra, va trebui sa fii in stare sa evaluezi sansa ca ei sa fie inainte ta. In multe cazuri nu vei mai fi inaintea range-ului adversarului si a calling range-ului. Aceasta este in particular adevarat impotriva jucatorilor loose care sunt destul de buni incat sa dea fold la maini ca bottom pair dar vor urmari draw-urile. Vei putea totusi sa fii inainte celor care dau call cu orice pereche dar cei care vor da fold vor avea range-uri polarizate daca nu sunt destule maini de tipul o pereche/verpair pe care nu le poti bate din moment ce a intrat draw-ul.

TAGs si LAGs este mai putin probabil sa urmareasca draw-uri fara sanse. De obicei ori joaca aceste maini agresiv ori dau fold. Deci uneori este ok sa faci value bet impotriva acestor jucatori cand intra draw-uri.

[ad#text_ads1]

Gandeste in perspectiva

Daca facem value bet mic si primim call vom avea probleme pe strazile tarzii deoarece nu suntem pregatiti sa ne tinem dupa strazi multipe de valoare deci considera sa dai check pe aceasta strada in loc de strazile tarzii. De exemplu, daca vom face value bet mic pe flop ne vom opri cand primim call, asa ca e mai bine sa facem check pe flop, in particular out of position daca suntem dispusi sa ne retragem cand primim call. In special impotriva adversarilor dibaci. Asta inseamna sa nu le dai adversarilor posibilitatea sa iti dea call cu o mana slaba aboi sa ia potul pe o strada la care evident ai renuntat

O parte a unui atac bine echilibrat

Value bet-ul solid este o parte a unui atac bine echilibrat. Du-te inapoi la lista de motive pentru care pariem. Daca range-ul de pariere este dezechilibrat, devii usor de citit.Daca de fiecare data cand faci bet este un value bet dintr-un range tight jucatorilor cu spirit de observatie le va fi foarte usor sa se obisnuiasca cu tine. Pe de alta parte, daca faci bluff mai mult decat value bet, jucatorii vor incepe sa iti inchida bluff-urile cu ace-high. Nu deveni anticipabil, lasa-i sa ghiceasca.

O mutare agresiva care este +EV este o mutare buna

O mutare agresiva care este matematic vorbind pragul de rentabilitate (un value bet subtire cand suntem la distanta egala in fata si spate fata de range-ul adversarului) este +EV. Cand facem bet, dam jucatorilor oportunitatea sa faca o greseala. Un adversar poate da accidental fold la o mana (misclick). Un oponent poate sa citeasca gresit scopul agresiunii noastre, in special daca nu are destule informatii despre noi. De asemenea, este mai greu de jucat si de adaptat impotriva jucatorilor agresivi. Jucatorii incep sa se intrebe daca ar trebui sa nu dea fold la middle pair si incep sa dea call-uri proaste. Sau ai putea sa tiltezi pe cineva in momentul cand se satura de a fi luat peste picior desi noi nu eram chiar asa de agresiv. Bet-ul si raise-ul sunt mai greu de citit si jucat impotriva lor decat check, call si fold.

[ad#text_ads2]

Tradus si adaptat: Cry Me A River @ 2p2

www.twoplustwo.com

Value Bet ( Pariu pentru valoare ) comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments