admin | 24.10.2011

Basic: Outs, Odds, Pot Odds

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>

Matematica si pokerul sunt in stransa legatura, mai ales la limitele din ce in ce mai mari. Toti jucatorii de poker sunt de acord cu aceasta afirmatie si au recunoscut ca nu poti sa reusesti la limitele mari fara cunostinte solide despre matematica pokerului. Aplicand diferite formule matematice vei invata daca este profitabil sa dai call in diferite situatii sau sa te arunci.

Mai intai trebuie sa definim 3 concepte de baza fara de care nu poti intelege cum functioneaza matematica in poker:

Out-uri – sunt acele carti care rebuie sa mai apara pe masa (turn si river) care iti pot imbunatati semnificativ mana, transformand-o de cele mai multe ori in mana castigatoare

Sanse ( odds)- reprezinta probabilitatea ca una din cartile de care ai nevoie ( out-uri ) sa apara pe masa

Sansele potului ( pot odds) – este raportul dintre suma pe care o poti castiga raportata la suma pe care trebuie sa o investesti pentru a ramane in joc. Acest raport ne mai arata un lucru foarte important: raportul risc/recompensa. Facand un raport intre sansele potului si sanse , vei afla daca este sau nu profitabil sa dai call.

[ad#text_ads1]

De cele mai multe ori te intrebi daca este profitabil sa dai call atunci cand ai o mana draw de culoare sau chinta si te confrunti cu un adversar care pluseaza.

Out-urile sunt dupa cum spuneam mai sus acele carti care iti vor imbunatati mana. De exeplu tii in mana 10 J iar pe flop apare 9 Q 3. In acest moment ai un draw de chinta la doua capete (OESD). Cartile care te ajuta sunt 8 si K. In pachetul de carti sunt 4 de 8 si 4 de K. Deci in total pentru aceasta mana ai 8 outuri. Daca ai avea 10 J de acceasi culoare si doua carti de pe flop ar fi de asemenea de aceeasi culoare ca si cartile din mana ta atunci la numarul outurilor s-ar mai adauga 7 outuri. Deci vei avea in total 15 outuri pentru a-ti transforma mana in una castigatoare.

Care sunt sansele sa completezi un draw? ( regula x 2)

Pentru a calcula sansele poti folosi aceasta formula simpla:

ODDS = NUMARUL DE CARTI CARE NU AJUTA/NUMARUL DE CARTI CARE AJUTA

NUMARUL DE CARTI CARE NU AJUTA=NUMAR DE CARTI NECUNOASCUTE – NUMAR DE CARTI CARE AJUTA

Aceste doua formule sunt folosite de jucatorii experimentati. Este insa foarte usor sa calculezi cu o eroare foarte mica sansele de a completa un draw in acest fel:

– afli numarul outurilor

– inmultesti numarul outurilor cu 2 pentru fiecare carte care trebuie sa mai apara pe masa

EX: pentru o chinta la 2 capete ai 8 outuri. Pe flop ai 8*2*2 sanse ca mana sa se imbunatateasca adica aproximativ 32% sanse. In realitate sansele sunt 31.5%. Pe river sansele sunt 8*2 adica 16%. In realitate acestea sunt 17.4%. Deci aveti o metoda foarte simpla pentru a va calcula sansele sa completati o mana.

Reminder:

Odds: cartile care nu ajuta si cartile care ajuta

Pot odds: reprezinta raportul dintre castigurile posibile si investitia necesara pentru a ramane in joc

 

Basic: Outs, Odds, Pot Odds comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments