admin | 24.10.2011

Bankroll Management

0 0 votes
Article Rating
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>
fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>fill='none'/>

Probabil ca ati auzit cu totii de jucatori de poker care in cariera lor, mai scurta sau mai lunga, au ajuns la un moment dat sa piarda toti banii. Se datoreaza acest lucru faptuli ca sunt jucatori slabi? In majoritatea cazurilor raspunsul este NU! Cum este posibil acest lucru, probabil ca va veti intreba multi dintre voi. Daca nu este un jucator slab atunci de ce a pierdut toti banii? Raspunsul sta in acest articol in care va vom raspunde si urmatoarelor intrebari:

•             Ce este bankroll managementul?

•             De ce este important bankroll managementul?

•             Daca dispun de o suma de bani atunci la ce limite ar trebui sa joc?

•             Cand trebuie sa cobor sau sa urc un nivel?

•             Cum isi administreaza bankrollul un jucator profesionist?

•             Ce este regula celor 4 buy in uri si cand trebuie sa ma opresc?

•             Cum imbin cunostintele mele despre jocul de poker si psihologie cu bankroll managementul?

[ad#text_ads1]

Ce este bankroll managementul?

Administrarea bugetului pe care il ai pentru a juca poker (bankroll management) inseamna sa iti alegi limita la care joci astfel incat sa nu pierzi tot bankrollul datorita unei serii de carti proaste, pe care orice jucator o are din cand in cand. Acest lucru inseamna sa joci „in bankroll (in buget)”. Evident, daca joci la limite mai mari decat iti permite bugetul, cu siguranta ca pe termen lung iti vei pierde toti banii din cont. Daca faci asa ceva atunci se cheama ca ai jucat in afara bankrollului. Trebuie sa retii ca nici cei mai experimentati jucatori de poker nu pot reusi sa castige pe termen lung daca joaca in limite care le depasesc bugetul.

De ce este important bankroll managementul?

Motivul care face bankroll managementul atat de important in jocul de poker este numit FLUCTUATIE ( variance ). Acesta este un termen folosit pentru a defini „suisurile si coborasurile” din jocul de poker unde alterneaza perioadele in care ai o serie de carti bune cu perioadele in care primesti doar carti proaste sau cand cartile „nu tin” pana la sfarsit. Aceste perioade se reflecta apoi in fluctuatia, sau variatia profiturilor si a pierderilor.

Daca ai jucat sau joci deja poker pentru un timp indelungat, nu trebuie sa fii un geniu pentru a-ti da seama ca exista perioade in care vei pierde bani regulat, iar acest lucru nu se datoreaza faptului ca joci slab, ci pentru ca te afli in perioada in care primesti mai multe carti slabe decat bune. Daca nu ai suficienti bani in contul de poker pentru a absorbi aceste perioade de downswing , atunci vei pierde tot bugetul alocat pokerului.

Orice jucator de poker, indiferent de cat de bun este, va avea parte de fluctuatii in jocul sau. Bankroll managementul este aici pentru a tine piept fluctuatiilor si iti va permite sa continui sa joci poker fara a ajunge falit.

Asadar de fiecare data cand te asezi la masa de poker, atat online cat si live, trebuie sa iti oferi cea mai buna sansa sa catigi cat mai multi bani, in timp ce vei mentine riscul de a ramane falit la minim. Pe scurt trebuie sa gasesti o solutie de echilibru intre profitabilitate si risc. Aici intervin regulile administrarii bugetului (bankroll managementului).

[ad#text_ads2]

Daca dispun de o suma de bani atunci la ce limite ar trebui sa joc?

Jocuri cash

Daca joci pot limit hold-em sau no limit hold-em,atunci marimea bankrollului pentru un joc sigur este de 20 de ori buy in ul maxim pentru limita la care vrei sa joci. Astfel daca vrei sa ai cea mai buna sansa de a face bani la un joc cu limite de 0.05$ – 0.10$ (NL10) unde buy-inul maxim este de 10$, atunci trebuie sa ai in cont cel putin 200$.

Daca doriti o alta regula pentru a va administra bugetul , puteti sa o folositi pe urmatoarea: nu pune niciodata in joc mai mult de 5% din bankrollul tau la o masa. Insa acest lucru este cam acelasi cu regula de mai sus.

Daca joci limit Holdem insa, trebuie sa ai in cont minim 300 Pariuri Mari (Big Bets) pentru limita la care vrei sa joci. Astfel pentru a juca la un joc cu mize de 1$ / 2$ (NL200) trebuie sa ai in cont cel putin 600$

Jocul la turnee

Daca esti sau vrei sa fii jucator de turnee atunci pentru a avea cel mai bun raport dintre profitabilitate si risc trebuie sa ai in cont minim 40 Buy Inuri pentru nivelul turneelor pe care le joci. Asadar daca vrei sa joci la SNG de 10$ +1$ trebuie sa ai un bankroll de minim 440$

[ad#text_ads1]

Cand trebuie sa cobor sau sa urc un nivel?

Dupa cum am mentionat mai sus in acest articol, o sa fie momente in care o sa suferi pierderi pe o perioada mai mare de timp adica vei fi intr-o perioada de downswing . Acest lucru inseamna ca la un anumit moment bugetul tau va fi prea mic sau prea mare pentru limita pe care o joci. Astfel daca bankrollul tau scade sub limita de 20 Buy Inuri maxime, va trebui sa scazi si tu limita la care joci cu un nivel pentru a juca „in bankroll” pana ce iti vei reveni si vei castiga bani suficienti pentru a juca nivelul tau obisnuit.

Pe de o alta parte, daca bugetul tau este suficient de mare pentru a juca urmatoarea limita, atunci este logic sa urci sa joci la acea limita daca simti ca poti face fata adversarilor pe care ii vei intalni acolo. Doar sa cobori inapoi o limita daca vezi ca nu faci fata nivelului si suferi pierderi foarte mari.

In cariera ta de poker o sa fie dese momentele in care vei urca un nivel doar pentru a iti face tie un test sa vezi daca poti sa bati nivelul. Acest lucru se numeste sa „incerci apele” sau sa „tragi un tun” la limita superioara celeia pe care o joci. Nu este nici un pericol si nici un lucru rau sa incerci acest lucru atata timp cat iti permite bankrollul si o sa respecti cu strictete regulile din acest articol.

Ca regula generala este bine sa urci la nivelul superior celuia pe care il joci atunci cand ai 30 Buy-Inuri complete pentru limita la care vrei sa joci. De exemplu, incepi sa joci la NL10 (0.05$ – 0.10$) cu un buget de 200$. Pentru a trece la limita superioara, adica la NL25 (0.10$ – 0.25$) este bine sa ai in cont 750$.

Ai grija sa nu te lasi dus de val de castigurile mai mari de la limite superioare deoarece bugetul tau poate fi inca prea mic pentru a deveni unjucator obisnuit la acea limita.

O tactica folositoare pe care poti sa o aplici atunci cand joci la o limita superioara este sa nu faci un buy in complet la respectivele mese. Astfel nu vei risca o parte mare din bugetul tau pe un singur joc si in esenta joci tot „in bankroll” daca nu intri la masa cu mai mult de 5% din banii din cont.

Cum isi administreaza bankrollul un jucator profesionist?

Daca intentionezi sa iei pokerul in serios si sa devina principala ta sursa de venit atunci vei avea nevoie de un bankroll mult mai mare decat limita de 20 buy-inuri pentru jocurile cash sau cea de 40 buy-inuri pentru turnee. Acest fapt se datoreaza faptului ca intervin si cheltuielile tale zilnice care vor fi scoase din bankrollul tau care va trebui sa reziste de aceasta data nu numai fluctuatiilor jocului de poker ci si costurilor tale din viata personala.

Jucatorii profesionisti au nevoie de un bankroll mult mai mare decat cel prezentat in acest articol.

Daca retragi bani din bankrollul tau in mod constant pentru a plati facturi si alte necesitati pe care le ai, vei observa ca ocazional, nu vei avea suficienti bani sa joci la limita la care joci de obicei. Mai mult de cat atat vor interveni situatii de urgenta in care va trebui sa scoti o mare parte din banii din contul de poker si este bine sa ai o rezerva pentru a reusi sa recuperezi acesti bani.

[ad#text_ads2]

Ce este regula celor 4 Buy-Inuri si cand trebuie sa ma opresc?

Sunt foarte multe reguli si pareri despre cand ar trebui sa te opresti din jucat. Unii jucatori sunt de parere ca singurul moment in care trebuie sa te opresti sa joci este atunci cand simti ca nu faci fata adversarilor de la masa. Unii spun ca trebuie sa renuti la a juca atunci cand esti in profit. Multi sunt de parere ca trebuie sa joci un anumit timp prestabilit dinainte. Asemanarea intre poker si jocurile de noroc este ca atunci cand esti in pierdere vrei sa joci cat mai mult pentru a-ti recupera banii, iar cand esti in profit vrei sa joci cat mai mult pentru a castiga cat mai multi bani. De aceea este greu pentru un jucator sa se opreasca din joc.

Noi suntem de parere ca cea mai buna modalitate de a stabili atunci cand trebuie sa te opresti este regula celor 4 buy-inuri. Adica daca intr-o zi pierzi 2 Buy-Inuri atunci teridici de la calculator si timp de 1-2 ore faci altceva ca sa te relaxezi. Apoi revii la joc si daca mai pierzi inca 2 Buy Inuri te opresti in acea zi. Poti vedea un exemplu de administrare a bankrollului de catre un jucator experimentat pe blogul siteului nostru apasand AICI.

Cum imbin cunostintele mele despre jocul de poker si psihologie cu bankroll managementul?

Cunostintele tale despre poker impreuna cu stilul de joc influenteaza si ele marimea bugetului destinat jocului de poker. Daca esti un jucator tight atunci fluctuatiile pe care le vei suferi vor fi mult mai mici decat cele ale unui jucator mai loose. Deci iti vei putea permite sa reduci numarul de buy-inuri de care ai nevoie pentru a juca la o limita. Daca esti loose atunci ai nevoie de mai multe Buy Inuri ca sa faci fata jocului la limita la care joci.

O alta componenta a jocului de poker care influenteaza bankroll managementul este psihologia jocului si anume impactul psihologic pe care il au pierderile in jocul tau. Pentru a intelege acest aspect va vom oferi urmatorul exemplu: daca ai 10 Buy-Inuri pentru a juca la NL25 adica 250$ in contul tau si pierzi 4 Buy-Inuri atunci bankrollul tau va scadea de la 250$ la 150$. Datorita bankrollului tau initial redus (10 Buy-Inuri pentru acea limita) pierderea suferita pare una imensa si poate avea drept cauza sa te faca sa joci poker speriat si sa iti restrangi numarul de maini pe care le jucai de obicei, deoarece iti e frica sa pierzi mai multi bani. Acum, daca ai fi avut 20 Buy Inuri la un joc NL10 adica 200$ si ai fi pierdut cele 4 Buy-Inuri, ai mai fi ramas din 200$ cu 160$ ceea ce nu pare la o prima vedere atat de rau ca in primul exemplu. Astfel te vei simti mai confortabil si mai increzator ca vei putea sa castigi inapoi banii pierduti si de ce nu sa faci profit fara a pune in pericol stilul tau de joc.

[ad#text_ads1]

ATENTIE INSA LA URMATOARELE ASPECTE: Daca esti un jucator care nu are cunostinte suficiente despre jocul de poker, si pierzi in mod frecvent la poker, bankroll managementului nu te va ajuta sa castigi bani ci doar te va face sa pierzi banii mult mai greu. Sfaturile, regulile si indicatiile de mai sus se aplica doar daca esti un jucator care joaca poker profitabil pe termen lung.

 

Bankroll Management comentarii

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments