Anul de gratie 2050. Orasul pustiu respira greu in fata rafalelor. Pe aleea intunecoasa barbatul blonziu pasea agale tinand de mana un pusti.

- Tata. mai avem?
- Hans draga, ti-am spus sa nu ma mai pisezi, ca o sun pe ma-ta. Acu ajungem. Ia vezi...

Dupa colt aparu silueta impozanta a unui mall. Trecu usor cardul prin fanta. O voce metalica il anunta:

"Acces garantat. Resurse disponibile 57%"

La intrare, o vitrina imensa. Barbatului isi indoi genunchii, se uita in stanga si-n dreapta ca un mistret, privi chilotii de dupa geamul gros si ochii i se bulbucara de disperare. Lovi cu pumnul. Degeaba. Grimasa de pe chip ii trada durerea. Atunci apuca un carucior si-l arunca cu toata puterea spre vitrina. O gaura cat un banut la inceput. Barbatul lovea in continuare cu disperare. Pana la urma vitrina se prabusi. Ascunse repede chilotii la brau si isi privi fiul cu mandrie. Acesta plictisit porni mai departe.

- Eu te inteleg tata, dar e al treilea concediu care il facem in Romania la furat. Incep sa ma plictisesc.
- Stiu. Nu e frumos, dar nu ma voi satura niciodata ... spuse barbatul zambind.
- Am obosit.
- Sa ne asezam.
- Imi mai spui o data povestea acestui taram? Te rooog... spuse Hans.

De mult, aici era o tara ce se numea Romania. Facea parte din lumea a treia dar a fost integrata in Uniunea Europeana din motive pe care nu le prea inteleg. Adevarul este ca era un popor numeros, aproximativ 20 de milioane si se multumeau cu foarte putin. Asa credeam noi, cel putin... Dar ne-am inselat. De fapt erau maestri la furat. Au dus tehnica furatului la stadiul de arta. Ierarhia in societate se raporta la gradul de maiestrie in acesta tehnica. Dupa ce au furat tot ce era de furat in tara lor, au inceput sa plece "Afara" . Asa spuneau ei celorlalte tari, "Afara".

Mai intai au plecat geniile. Dupa aceea cei mai nepriceputi. Medici, profesori, ingineri. In curand spitalele au disparut si toti romanii se tratau la Viena. In 2020 in Romania nu mai locuia nimeni. Si guvernul se mutase la Viena. Sefa peste toate ministerele era Elena Udrea. Ea gestioneaza teritoriul Romaniei ca si domeniu turistic. Poti sta aici maxim 2 saptamani pe an si sa faci ce-ti trece prin cap. Eu, de exemplu ma perfectionez in tehnica furtului. La noi, in Germania acesta e un delict foarte grav si am fost nevoit sa-mi reprim aceasta pasiune. O singura data am furat un tub de pasta de dinti si era sa fiu exmatriculat...Eram tanar...Ce vremuri.

Hans adormise cu capul sprijinit de umarul tatalui sau. Continua povestea in gand, ca pentru sine.

Efectul a fost uimitor. Milioane de oameni de pe toata planeta au cerut bilete. Lumea era pur si simplu incantata de perspectiva unei societati fara reguli si prejudecati, pe un taram nelocuit. O singura conditie era, sa nu stea nimeni mai mult de 14 zile pe an. Astfel, guvernul roman a acaparat piata globala de turism. Beneficiind de sume imense de bani de pe urma acestui monopol, Romania a devenit cea mai bogata tara din lume si in scurt timp a asuprit, din punct de vedere economic, toate tarile din jur. De fapt noi acum suntem sub ocupatie romaneasca. Stiu ca nu e bine sa le umflam buzunarele venind an de an in acest loc, dar este de-a dreptul minunat ...

57%? WTF. O vor realimenta. Au de unde.